realfm

 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Να καλωσορίσουμε και να καλημερίσουμε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο. Καλό μεσημέρι, τι κάνετε;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι κα Μακρή.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Βλέπουμε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο μεγάλης αναστάτωσης, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ ν’ αποφασίζει αυτή τη στιγμή για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά και με πολύ έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν βεβαίως από τα οριζόντια σχέδια της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας. Εσείς ήσαστε και πολλά χρόνια Δήμαρχος και θέλω να ξεκινήσουμε από τη Δημοτική Αστυνομία. Δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο αυτό, παίρνω όλους τους Δημοτικούς Αστυνομικούς;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ορισμός του οριζόντιου μέτρου και μάλιστα μ’ έναν πολύ οδυνηρό τρόπο. Καταργείται κάθε φραγμός και κριτήριο γιατί η συντριπτική πλειονότητα των Δημοτικών Αστυνόμων έχει προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ θυμίζω. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει φραγμός, κριτήριο, όριο. Η ανασφάλεια στο Δημόσιο γενικεύεται και ο πέλεκυς στρέφεται κατά δικαίων και αδίκων.

Εγώ θέλω να σας πω ότι όλο αυτό που παρουσιάστηκε, γιατί είδαμε τη διάταξη χτες το βράδυ που συμπεριλαμβάνει και τη Δημοτική Αστυνομία, γυρνάει τη σκέψη και το μυαλό 22 μήνες πίσω, τότε που ο Πρωθυπουργός ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε ονομάσει το χαράτσι «γονατογράφημα». Τελούσε εν αδίκω.

Νομίζω, όμως, ότι η επιτομή- ο ορισμός- του γονατογραφήματος είναι αυτό που έγινε την προηγούμενη Κυριακή και βαφτίζεται «αποφασιστικότητα», με την ίδια ευκολία που φτάσαμε ο διεθνής διασυρμός με το μαύρο στην ΕΡΤ να βαφτιστεί «μεταρρύθμιση».

Κ. ΜΑΚΡΗ: Σας ακούω με μεγάλη προσοχή σ’ αυτά που λέτε.

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ μετράω τις κουβέντες που σας λέω..

Κ. ΜΑΚΡΗ: Το καταλαβαίνω και το κάνετε πάντα αυτό, απλώς από την άλλη θέλω να σας θυμίσω ότι συγκυβερνάτε με τη Νέα Δημοκρατία, ότι αυτές οι αποφάσεις λογίζονται ως κοινές αποφάσεις με τη Νέα Δημοκρατία.

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αποφάσεις όμως αφορούν πρώτα απ’ όλα ανθρώπους, κυρίως όμως, ζητώ συγνώμη από τους Δημοτικούς Αστυνόμους αν θέλετε, αφού απ’ αυτούς ξεκινήσαμε, αλλά υπάρχει κάτι που τους υπερβαίνει, είναι κάτι σοβαρότερο. Είναι το θέμα του κράτους. Το πρόγραμμα «κινητικότητα – διαθεσιμότητα» είναι ένα βασικότατο, θεμελιώδες, δεν ξέρω πώς να το ονομάσω αλλιώς, εργαλείο, για να ξεπεράσουμε τη μεγάλη, ειδοποιό διαφορά που μας χωρίζει από το σύγχρονο κράτος.

Κάνουμε ακριβώς το ανάποδο, είναι ο θρίαμβος του συγκεντρωτισμού αυτό που κάνουμε. Το ότι χτυπιέται η Αυτοδιοίκηση, το τελευταίο δηλαδή καταφύγιο του πολίτη στην κρίση, δεν έχει καμία λογική, δεν αντέχει σε κριτική ούτε ενός δευτερολέπτου. Αλλά είναι τα πράγματα σοβαρότερα απ’ ό,τι νομίζουν οι πολίτες. Δεν είναι τα ζητήματα που βάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ή που βάζουν μόνον οι Δήμαρχοι ή οι Δημοτικοί Αστυνόμοι ή δεν ξέρω τι, είναι πολύ σοβαρότερο, είναι πολύ βαθύτερο το ζήτημα.

Η «κινητικότητα – διαθεσιμότητα» είναι ένα πρόγραμμα που κατά την ταπεινή μου γνώμη μπορεί να συμπεριλάβει 50.000, όχι 25.000 ανθρώπους, γιατί οι δομές, οι αρμοδιότητες και η κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού είναι βαριά ασθενείς στην Ελλάδα, το κράτος μας είναι οργανωμένο συγκεντρωτικά και αυτό έχει βαρύτατο τίμημα. Είμαστε το μόνο κράτος που επιμένουμε να παραμένουμε στον αστερισμό του συγκεντρωτισμού εδώ και δεκαετίες. Αυτό είναι πολιτικός επαρχιωτισμός και είναι η ώρα της αλήθειας.

Είναι ώρα ευθύνης για όποιον γνωρίζει και δε γνωρίζω μόνον εγώ, όποιος ξέρει πρέπει να μιλήσει. Δεν είναι δυνατό να επιτρέπουμε, το θρίαμβο του συγκεντρωτισμού ο οποίος κατέστρεψε τη χώρα. Σας τα λέω χωρίς περιστροφές. Αυτή η αντίδρασή μου δεν αφορά την τάδε ή τη δείνα περίπτωση. Δεν είναι δυνατό να μην τολμούμε…

Κ. ΜΑΚΡΗ: Μισό λεπτό, πάλι για το θρίαμβο του συγκεντρωτισμού δε μιλάμε όταν ένα Υπουργείο κεντρικά αποφασίζει για το πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις, δηλαδή οι Δήμαρχοι δε συμμετέχουν σ’ αυτό; ενδεχομένως και γιατί αρνούνται να συμμετάσχουν σ’ αυτό, γιατί κανένας Δήμαρχος δε λέει «έχω τόσους πλεονάζοντες»…

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ξέρω δέκα Δήμους που δέχτηκαν να μπουν στην αξιολόγηση..

Κ. ΜΑΚΡΗ: 10 από 350 όμως κ. Κουκουλόπουλε;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιας και λέτε για τους Δήμους, εγώ σας μιλάω για το κράτος, εσείς μου λέτε για τους Δήμους που είναι μια μορφή του κράτους, αυτοδιοικούμενη και αποκεντρωμένη, ας μείνω σ’ αυτό που λέτε. Θέλω να σας πω ότι οι πλεονάζοντες και ελλείποντες στους Δήμους είναι αντιστοίχως 11.500 και 11.500. Μία η άλλη που λέμε. Δε χρειάζεται να γίνουν απολύσεις.

Δυστυχώς όμως από τους 11.500, ακούστε τα νούμερα, οι 8.500 είναι στο λεκανοπέδιο ή αν θέλετε να το διαβάσω αλλιώς, στους 7 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας είναι οι 11.000 από τους 11.500 πλεονάζοντες. Σας λέει τίποτε αυτό;

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πολλά βεβαίως και λέει σε όλους μας.

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Από την άλλη, στο Καστελόριζο εμείς οι πατριώτες δεν έχουμε έναν άνθρωπο, τα κενά ξεκινούν από το Καστελόριζο, περνάνε από την Αντίπαρο, πηγαίνουν στην Ύδρα, στα Άγραφα και πάει λέγοντας.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ για να καταλάβω, το δια ταύτα ποιο είναι; Διαφωνείτε με τον τρόπο που γίνεται;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε, αυτό δεν είναι διευθέτηση και κατανομή προσωπικού. Θέλετε να φύγουμε λίγο από την Αυτοδιοίκηση, να σας πω ένα πιο σκληρό παράδειγμα; Πόσες φορές έχουμε μιλήσει και μαζί για την τραγωδία της κατανάλωσης του βοοειδούς κρέατος στην Ελλάδα, το αγελαδινό που λέμε, που το εισάγουμε σε ποσοστά 92%; Γνωστό αυτό, έτσι δεν είναι;

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, βεβαίως.

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες αυτό. οδυρόμαστε και κλαίμε λοιπόν γι’ αυτό. Πρέπει να σας πω ότι ένας νέος κτηνοτρόφος το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο που έχει στα χέρια του για να επεκτείνει, να βελτιώσει μια υφιστάμενη, ή να κάνει μια καινούργια κτηνοτροφική εγκατάσταση είναι το λεγόμενο σχέδιο βελτίωσης.

Χρόνια τώρα, τα σχέδια βελτίωσης υποβάλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουν μέσο όρο έγκρισης 3,5 χρόνια. Γιατί εκεί είναι όλοι οι κτηνίατροι του Υπουργείου. Λοιπόν, το 80% τουλάχιστον των κτηνιάτρων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία. Προσέξτε, μέσος όρος έγκρισης 3,5 χρόνια. Όσα χρειάζεται για να καταστραφεί ο κτηνοτρόφος που εν τω μεταξύ έχει δανειστεί από την ΑΤΕ και σήμερα Πειραιώς.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Δε θα διαφωνήσει κανείς, απλώς συζητάμε τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες, τις ξανασυζητάμε, τις ματαξανασυζητάμε και δεν αλλάζουν ποτέ, απλώς τις διαπιστώνουμε.

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας θέσω ένα άλλο ερώτημα: Είμαι Μακεδόνας, θέλω να σας πω λοιπόν με μεγάλη σιγουριά, ότι κανένας Μακεδόνας και Θρακιώτης δε θα θιγεί στο παραμικρό στη ζωή του ούτε θα πάρει είδηση βέβαια αν καταργηθεί αύριο το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Δεν υπάρχει καμία συνέπεια.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα λέτε λοιπόν, ότι αντί να κάνουμε, γιατί αυτό το δια ταύτα προσπαθώ να καταλάβω..

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι; Είμαστε η τελευταία χώρα που δεν έχουμε αποκεντρώσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα. Ειδικές Γραμματείες ΕΣΠΑ παντού και ούτω καθ' εξής.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Αντί να βάλουν οριζόντια λέτε τη Δημοτική Αστυνομία, καταργούσαν το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά. Και το ίδιο το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μια Γραμματεία παρά τω Πρωθυπουργώ είναι όλο κι όλο. Ποιος σας είπε ότι χρειάζεται; Δε βλέπετε τι κάνει; Υποδεικνύει στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Παιδείας κτλ. ποιους θα διώξει. Τι κάνει ακριβώς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης; Σε τι χρειάζεται; Για πέστε μου.. Μετράω τα λόγια μου πάρα πολύ καλά γιατί τυχαίνει να γνωρίζω. Τι ακριβώς κάνει; Μπορεί κάποιος χριστιανός να μας πει;

Ακούστε, το Υπουργείο Εργασίας για παράδειγμα στη Δανία, έτσι για να καταλαβαίνουν οι ακροατές, όταν ήταν Πρωθυπουργός ο Ράσμουσεν, αποκέντρωσε πόρους και αρμοδιότητες και ανθρώπους φυσικά, στα προγράμματα απασχόλησης στις κομητείες, έτσι ονομάζουν εκεί τις Περιφέρειες και τους Δήμους και υποδιπλασίασε την ανεργία μέσα σε 3 χρόνια. Εμείς διαχειριζόμαστε όλα τα προγράμματα, το δε Υπουργείο Εργασίας και ο αντίστοιχος ΟΑΕΔ της Δανίας απασχολούν διψήφιο αριθμό ανθρώπων.

Αυτό είναι το επιτελικό κράτος. Διαπραγματεύεται σκληρά στο εξωτερικό τα συμφέροντα της χώρας στα διεθνή φόρα και διευθύνει αποτελεσματικά στο εσωτερικό της χώρας. Όταν θέλουμε λοιπόν σ’ αυτό το μοντέλο να φτάσουμε, μ’ ακούτε και μιλάω έτσι γιατί κάνουμε ακριβώς το ανάποδο: Επιβεβαιώνουμε το συγκεντρωτισμό που είναι καταστροφικός για τη χώρα. Σας είπα το παράδειγμα με τους κτηνιάτρους όχι περιπτωσιολογώντας αλλά γιατί πρέπει να υπάρξει η αλλαγή διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού για όποιον είναι πολλά χρόνια στο κράτος είναι επιβεβλημένη. Εγώ το έχω πει με πολλαπλές ιδιότητες πολλές φορές αυτά τα χρόνια, τώρα θα το πούμε και στη Βουλή, είναι η ώρα της αλήθειας για όλους.

Είναι μεγάλη ευθύνη γιατί έχουμε μια αντιπολίτευση που είναι βουβή και μουγκή, έχουν προσχωρήσει στις γραμμές της οι πιο οπισθοδρομικές φωνές της πελατειακής αντίληψης στο κράτος που θέλουν να μείνουν όλα όπως έχουν, και κατά συνέπεια δε μπορεί παρά να υπάρξει από το κυβερνητικό στρατόπεδο και απ’ όσους γνωρίζουν, η φωνή της αλήθειας.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Αφήστε με να φτάσουμε στο δια ταύτα. Χτες κατατέθηκε στη Βουλή το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο με αυτές τις προβλέψεις τις οποίες εσείς με τη σωστή κριτική τις αποδομείτε ολόκληρες. Λέτε είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος αυτό το οποίο κάνουμε, να καταργηθεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Τι θα κάνετε στη Βουλή λοιπόν;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω βήμα-βήμα. Το πρώτο βήμα που είναι αναγκαστικά προαπαιτούμενο για τη δόση που παίρνει η χώρα για να μη χρεοκοπήσει, που συμπεριλαμβάνει τους φύλακες κι εδώ υπάρχουν πολλές παρατηρήσεις, δεν υπάρχει χρόνος, θα τις πούμε στη Βουλή, είναι κι αυτό οριζόντιο μέτρο. Εν πάση περιπτώσει για τους πρώτους 4.000 δεν μπορεί κανείς να πει όχι στη Βουλή.

Από κει και πέρα η διάταξη για τη Δημοτική Αστυνομία συμβολικά θα πρέπει με το διάλογο που θα γίνει στη Βουλή ν’ αποσυρθεί συμβολικά. Και μέχρι το Σεπτέμβρη που είναι η επόμενη δόση αφού είναι προαπαιτούμενο, με τ’ αποκαλυπτήρια του γυμνού βασιλιά που θα γίνουν μέσα στη Βουλή θα πρέπει να κινηθούν όλες οι διαδικασίες και ν’ αντικατασταθεί αυτή η κίνηση από τις επιβεβλημένες κινήσεις που θα ξαναδώσουν στην κινητικότητα και διαθεσιμότητα το χαρακτήρα της, θα την απομακρύνουν…

Κ. ΜΑΚΡΗ: Μισό λεπτό, ζητάτε ουσιαστικά ν’ αποσυρθεί από το νομοσχέδιο το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, όχι ν’ αποσυρθεί όμως έτσι, χωρίς λόγο.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ν’ αποσυρθεί πάντως και να το ξανασυζητήσετε.

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει ν’ αντικατασταθεί από ένα γενικευμένο πρόγραμμα κινητικότητας με αρχή, μέση και τέλος, με αξιολόγηση, που θα βάζει στο στόχαστρό του τον αφόρητο συγκεντρωτισμό, Οργανισμούς που χρόνια ολόκληρα δεν έχουν αρμοδιότητες, τους ξέρουμε όλοι..

Κ. ΜΑΚΡΗ: Επειδή δεν είστε απλός Βουλευτής, είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ..

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι θα έχω περισσότερο χρόνο να τα πω.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Αφ’ ενός. Αφ’ ετέρου αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το ζητάει το ΠΑΣΟΚ ν’ αποσυρθεί η Δημοτική Αστυνομία;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ για τη Δημοτική Αστυνομία δεν το έχει δεχθεί, δεν έχει δεχθεί αυτή την εξέλιξη, σε καμία περίπτωση, γιατί αποδυναμώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.. Το ζήτημα δεν είναι συνδικαλιστικό, είναι ζήτημα αρχής.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Από τη συνάντηση που έγινε, της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μητσοτάκη αλλά και την κα Χριστοφιλοπούλου, αυτά που κατάλαβα ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει ως όριο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, να παραμείνουν οπωσδήποτε στο Δημόσιο. Δεν κατάλαβα να λέει ν’ αποσυρθεί για τη Δημοτική Αστυνομία, και να το ξανασυζητήσουμε ή να το αντικαταστήσουμε.

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κι έναν προσωπικό χαρακτήρα όλη αυτή η ιστορία. εγώ πιστεύω ότι οι γνώσεις που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια είναι δημόσια περιουσία και όχι ατομική μου ιδιοκτησία. Νιώθω μεγάλη ευθύνη να μιλήσω, πόσο μάλλον όπως σας είπα που η αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως αλλά και η λοιπή αντιπολίτευση περί άλλων τυρβάζουν. Δεν τους ενδιαφέρει το θέμα, πόσο μάλλον όπως σας είπα, που έχουν εμφιλοχωρήσει στις τάξεις τους οι πιο οπισθοδρομικές φωνές που θέλουν να μείνουν τα πάντα ως έχουν και κατά συνέπεια είναι πολύ μεγάλο το βάρος της ευθύνης.

Είναι μεγάλο το βάρος της ευθύνης να ξέρει κανείς και να μη μιλάει. Τα έχω πει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, ήταν όμως στα χρόνια της ευημερίας και δεν ήθελε ν’ ακούσει κανείς. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα μόνο: Σε δυο Πρωθυπουργούς κατέθεσα ως Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ φάκελο για συγκεκριμένο Οργανισμό, από τον οποίο αφαιρέθηκαν οι μισές ακριβώς αρμοδιότητες από 1/2/2001. Είχα ζητήσει λοιπόν για ένα Τμήμα του ολόκληρο, να μεταταγεί το προσωπικό στους Δήμους που θα ασκούσαν πλέον την αρμοδιότητα αυτή, αλλά ο Οργανισμός αυτός έμεινε ως είχε.

Δηλαδή περάσαμε σε αργία 400 ανθρώπους από την 1/2/2001 και παρότι έδωσε σε δυο Πρωθυπουργούς το φάκελο, δεν έγινε τίποτα. Δεν ζητούσα ν’ απολυθεί κανείς. Σας έκανα σαφές ότι είμαι κατά των απολύσεων. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόγραμμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας, έχοντας ως στόχο το σύγχρονο κράτος και στο στόχαστρο το συγκεντρωτισμό και να διαπραγματευθούμε μ’ αυτό να φύγουν από το τραπέζι οι απειλές των απολύσεων. Απολύσεις θα υπάρξουν εάν προκύψει από την αλληλουχία των ελλείψεων και των πλεονασμάτων.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση. Καλό μεσημέρι.

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ.