Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

Ερ: Να καλωσορίσω τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου κ. Παρη Κουκουλόπουλο. Λοιπόν στο 13% ο ΦΠΑ με ένα τηλεφώνημα  του αρχηγού Ευάγγελου Βενιζέλου, πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Σαχινίδη. Τόσο απλά τα πράγματα, αλλά πόσο αποτέλεσμα θα έχουμε; Είναι  επικοινωνία ; Είναι ουσία; Θα αλλάξει κάτι;              

Π. Κουκουλόπουλος: Όχι, δεν είναι επικοινωνία. Αν το δει κανείς επικοινωνιακά, έχει  χάσει όλη την ουσία  της παρέμβασης. Πως έχουν τα πράγματα: Υπάρχει η έκθεση  της τρόικας, υπάρχουν τα στοιχεία  που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το  πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου του 2013 και θέλω να θυμίσω πολύ απλά και ήρεμα, ότι όλα αυτά, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ.

Τα μέτρα που έχουμε πάρει  όλοι μαζί, με τη σημερινή κυβέρνηση, είναι μέτρα που το «ταμείο» τους θα γίνει του χρόνου τέτοιο καιρό. Κατά συνέπεια λοιπόν, είμαστε εμείς που  πήραμε επί 2,5 χρόνια μόνοι μας το βάρος των αποφάσεων. Εδώ και δέκα μήνες έχουμε άλλους  2 εταίρους σε αυτή  τη σκληρή προσπάθεια  των 3 ετών για  να διαγράψουμε ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους,  για να έχουμε τις  υγιέστερες και ασφαλέστερες τράπεζες στη Ευρώπη  και μάλιστα όχι εις βάρος των καταθετών και βέβαια για να μειώσουμε  το δραματικό έλλειμμα που  μας  είχε παραδώσει  η ανεύθυνη διακυβέρνηση Καραμανλή που ήταν ένα έλλειμμα τρομακτικό…  

Ερ: Εντάξει έχουμε και 1.5 εκ. ανέργους ταυτόχρονα.               

Π. Κουκουλόπουλος:  Έχουμε απόλυτη επίγνωση.  Προκλήθηκαν τρομερά προβλήματα στην  πραγματική οικονομία και πρωτίστως  στην κοινωνία και πάνω από όλα στη νέα γενιά. Τώρα πλέον πατάμε κάπου. Γιατί και η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται  αυτή την εβδομάδα και είναι γνωστό ότι πάνω από 60% του χρέους έχει  φύγει  από τη πλάτη μας και από την πλάτη των επόμενων γενεών και βέβαια έχουμε μπει ολοταχώς σε μια πορεία  που βλέπουμε πλεονάσματα και όχι δραματικά ελλείμματα  όπως αυτά που είχαμε το 2009. Αυτά  ήταν τα ζητούμενα της προσπάθειας, δεν ήταν  το ζητούμενο να πονέσει η κοινωνία, αναγκαστικά πόνεσε γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Από  εδώ και πέρα, η κυβέρνηση πρέπει να ιεραρχήσει, τι ακριβώς κάνει για να δώσει ζωή, πραγματική ανάσα, να σηκώσει όρθια την πραγματική οικονομία και να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας στην ελληνική κοινωνία.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι τα στοιχεία και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα του πρώτου  τριμήνου επιτρέπουν, να μειωθεί τώρα ο ΦΠΑ της εστίασης. Γιατί έχει τώρα σημασία να γίνει αυτό;  Για να δώσουμε το μήνυμα λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Αυτό είναι το νόημα της παρέμβασης μας.  

Ερ: Μάλιστα Βέβαια από το 23% στο 13%  …              

Π. Κουκουλόπουλος:  Να το πω απλά, «σχολικά» κ. Χαριτάτο. Γιατί να το νομοθετήσουμε τέλη Ιουνίου και να ισχύει  από 15 Ιουλίου και να έχουμε  χάσει κατ΄ ουσίαν όλη την τουριστική σεζόν ;

Ερ: Λογικό , αυτό που λέτε απόλυτα λογικό.       

Π. Κουκουλόπουλος:  Και να μην το νομοθετήσουμε  από σήμερα  ώστε να ισχύσει για παράδειγμα από τη 1η  Ιούνη,  παράδειγμα λέω .

Ερ: Απόλυτα λογικό αυτό που λέτε και αισιόδοξο.  

Π. Κουκουλόπουλος:  Και να δοθεί  μήνυμα στις αγορές, στην τουριστική αγορά εννοώ, όχι στις αδηφάγες αγορές που μας επιφύλαξαν ό,τι μας επιφύλαξαν. Την αγορά του τουρισμού εννοώ, δηλαδή όλους τους ενδιαφερομένους. Γιατί να μην δοθεί τώρα αυτό το μήνυμα  ότι ο ΦΠΑ της εστίασης κατεβαίνει 10 μονάδες και κατά συνέπεια υπάρχει μια προσδοκία για λιγότερο ακριβές ή φθηνότερες, αν θέλετε, διακοπές στη Ελλάδα;

Ερ: Δεκτό. Λίγοι θα διαφωνήσουν μαζί σας. Ζητάτε  λοιπόν μια  ενθουσιώδη, θετική βουτιά από το 23% στο 13%.  Το 13% είναι αμετακίνητο ή το 23% το προτείνετε σαν 13%  για να πάει στο 21% και να φανεί επιτυχία;

Π. Κουκουλόπουλος:  Στο 13% θα πάει  έτσι και αλλιώς κ. Χαριτάτο. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να πάει τώρα γιατί το επιτρέπουν τα οικονομικά στοιχεία. Δηλαδή όλη η προσπάθεια και το βαρύ τίμημα που κατέβαλαν οι έλληνες πολίτες να έχει ένα αντίκρισμα. Ένα πρώτο αντίκρισμα είναι αυτό. Αντίκρισμα δεύτερο, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τις ευπαθείς ομάδες. Αντίκρισμα τρίτο, να κινητοποιήσουμε πόρους ευρωπαϊκούς και εθνικούς για την ανεργία. Κινητοποίηση τέταρτη, η ρευστότατα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  και στην πραγματική οικονομία.  Αυτά είναι τα ζητούμενα από εδώ και πέρα  εφόσον ολοκληρώνεται η μεγάλη προσπάθεια των τριών  ετών. Αυτό είναι που κανείς πρέπει να καταλάβει.

Ερ: Αισιόδοξος ακούγεστε  πάντως. Εγώ ως ακροατής λέω κάτι γίνεται εδώ. Γίνεται όντως ;                

Π. Κουκουλόπουλος:  Άκουσα χθες τον κ. Τσίπρα να κάνει το μνημόσυνο των 3 ετών…

Ερ: Αυτό το Καστελόριζο πονάει, ξέρετε.

Π. Κουκουλόπουλος:  Πάρα πολύ ωραία. Εγώ, λοιπόν, είμαι όπως γνωρίζετε ένας από τους 20 με 23  της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, οι εναπομείναντες, που τα ψήφισαν όλα τα μέτρα από την αρχή. Μπορούν να μας πουν όλοι αυτοί που είχαν καλυφθεί  κάτω από την ασφάλεια της αντιμνημονιακής ρητορικής τι προτείνουν; Ό,τι πρότειναν και τότε, προτείνουν και τώρα;

Ακούσαμε τον Σόιμπλε προχθές να λέει για τις τράπεζες, ότι εφεξής, όποιο τραπεζικό ίδρυμα στην Ευρώπη έχει πρόβλημα θα υφίσταται κυπριακή λύση,  δηλαδή  πρώτον θα πληρώνουν οι μέτοχοι, δεύτερον οι ομολογιούχοι της τράπεζας και στο τέλος οι καταθέτες. Πέρυσι, στις 12 Φλεβάρη ήμουν ένας από αυτούς που στάθηκαν όρθιοι και ψηφίσαν το «κούρεμα» του χρέους, την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ουσιαστικά τα τελευταία μέτρα, προκειμένου να φύγουμε από τα ελλείμματα και να πάμε σε πλεονάσματα. Αυτή η βαριά απόφαση που πήραμε πέρσι στις 12 του Φλεβάρη είναι μια απόφαση η οποία οδήγησε στο να δημιουργηθεί το νέο πολιτικό σύστημα της χώρας, αυτό που αποτυπώνεται σήμερα στην κομματική βουλή.

Ερ: Αυτά λέει το ΠΑΣΟΚ και ο Π. Κουκουλόπουλος.

Π. Κουκουλόπουλος: Εκείνη την ημέρα διαλύθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες, δημιουργήθηκε το κόμμα του Καμμένου, τότε απέκτησαν αντιμνημονιακή υπόσταση η ΔΗΜΑΡ τότε φούσκωσαν τα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ και πάει λέγοντας. Ναι, αυτή η προσπάθεια όμως είχε ένα ζητούμενο.

Ερ: Και σας λέει ο υπουργός Στουρνάρας, καλά τα λέει το ΠΑΣΟΚ, εντάξει, μπορώ να σκεφθώ λέει τη μείωση θα πει ο Στουρνάρας αλλά τώρα παραμονές του Γιούρογκρουπ για να πάρουμε την αναμενόμενη δόση που την έχουμε τόση ανάγκη δεν μπορούμε να θέτουμε τέτοια θέματα. Το πάμε για Ιούνιο. Έτσι θα σας πει ο Στουρνάρας.

 Π. Κουκουλόπουλος: Εμείς πιστεύουμε ότι είναι καθαρά εσωτερικό ζήτημα με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν χθες. Σας θυμίζω ότι χθες δόθηκαν από το ΥΠΟΙΚ στοιχεία που μιλάνε για 500 εκατ. πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς δηλαδή τους τόκους που πληρώνουμε για τα δάνεια. Πρωτογενές πλεόνασμα λοιπόν. Ήδη από το πρώτο τρίμηνο όλα τα άκρως επώδυνα μέτρα που πήραμε, κατά κύριο λόγο μόνοι μας τα προηγούμενα χρόνια, είχαν αποτέλεσμα. Το τονίζω ξανά αυτό.

Εμείς, οι βουλευτές, τα στελέχη και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – αυτό θέλω να καταλάβουν όσοι μας ακούνε αυτή τη στιγμή –όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ είμαστε αντιμέτωποι με ένα αγωνιώδες ερώτημα που μας έκανε όλη η ελληνική κοινωνία.

«Γιατί;»

Αυτό το «γιατί», μας το θέτουν οι πολίτες επί τρία χρόνια. «Γιατί όλα αυτά; Γιατί εις βάρος μου, γιατί εις βάρος της οικογένειάς μου, του παιδιού μου;» Και ήταν ένα «γιατί» που ήταν πολύ δύσκολο να το εξηγήσουμε, κάναμε την προσπάθειά μας, αξιολογήθηκε, αποτιμήθηκε όπως αποτιμήθηκε πέρσι. Σήμερα που αυτή η προσπάθεια έφτασε σε ένα τέλος και ξεκινάει η αντίστροφη πορεία, είμαστε εμείς που έχουμε υποχρέωση πρώτοι να προτείνουμε την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για τη νέα πραγματικότητα. Γι΄ αυτό μιλάμε για επικαιροποίηση.

Ερ: Σας ακούω πως μιλάτε. Εγώ σέβομαι το μεταξύ μας διάλογο και σας σέβομαι και προσωπικά γιατί προέρχεστε από μια ματωμένη περιοχή από την Κοζάνη, έχετε τις δικές σας προσωπικές περγαμηνές, τη δική σας πορεία, όμως οφείλω να σας πω δημόσια ότι τα μηνύματα τα οποία παίρνω αυτή τη στιγμή από την πλειονότητα των ακροατών δεν είναι θετικά για το ΠΑΣΟΚ ή δεν πιστεύουν αυτά τα οποία λέτε. Δείχνουν δύσπιστοι.

 Π. Κουκουλόπουλος: Έχω απόλυτη επίγνωση. Έχουν απόλυτο δίκιο οι ακροατές και οι ακροάτριες που είναι δύσπιστοι.

 Ερ: Τελικά τι είναι επίορκος για το ΠΑΣΟΚ; Γιατί εδώ έχουμε τον Ρουπακιώτη να λέει κοιτάξτε να δείτε δεν μπορεί τώρα οι ανάγκες μιας εποχής να γίνονται κανόνες δικαίου για μια πολιτεία, για ένα έθνος, για έναν λαό. Επίσης εμφανίζεται ο κ. Αθανασίου και λέει αμετάκλητη απόφαση για να καταδικαστεί κάποιος, αμετάκλητη απόφασης, μόνο τότε. Που χάνεται η μπάλα; Εγώ συμφωνώ με τους δυο υπουργούς, λογικό είναι, έτσι είναι ο νόμος.

 Π. Κουκουλόπουλος: Η φράση την οποία είπατε είναι μια φράση με την οποία δεν μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να διαφωνήσει.

Δεν έχουμε έκτακτο δίκαιο, έχουμε όμως μια έκτακτη κατάσταση και νομίζω πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Μπορούμε όμως, κ. Χαριτάτο, και αυτό σας το λέω μετά λόγου γνώσεως μιας και αναφερθήκατε στην πορεία μου, την διαδρομή μου και την εμπειρία μου, σας λέω λοιπόν ότι υπάρχουν τρόποι το πρόγραμμα «κινητικότητα» να προχωρήσει, χωρίς να πληρώσει τη νύφη άνθρωπος που δεν πρέπει.

Δεν πρέπει να πάμε επί δικαίων και αδίκων.

Θέλω να σας πω σε αυτό το σημείο για το περίφημο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων κάτι που πιστεύω βαθιά. Όσο καθυστερούμε, θα αναγκαστούμε στο τέλος να πάμε σε κάτι που δεν θέλει κανένας, που είναι εγκληματικό, να πάμε δηλαδή σε οριζόντιου χαρακτήρα ρυθμίσεις πάλι. Να αρχίσουμε να λέμε ότι φεύγουν αυτοί που το επώνυμο τους αρχίζει από «Χα» (Χαριτάτος) και από «Κου» (Κουκουλόπουλος). Αυτά είναι τα οριζόντια μέτρα. Όχι, δεν πρέπει επ΄ ουδενί να πάμε έτσι στο δημόσιο αυτή τη στιγμή. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι τρέμουν και φοβούνται και με το δίκιο τους, γιατί με όσα έχουν δει τα μάτια τους τα προηγούμενα χρόνια με τις οριζόντιες ρυθμίσεις έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Εγώ λοιπόν ισχυρίζομαι και μπορώ να το αποδείξω ότι αν κινηθούμε γρήγορα δεν θα πάμε επί δικαίων και αδίκων, θα πάμε μόνο επί αδίκων.

Ερ: Το πολυνομοσχέδιο προλάβατε να το διαβάσετε στις λεπτομέρειές του;

Π. Κουκουλόπουλος: Όχι, σήμερα θα το διαβάσω.

Ερ: Γιατί ακόμα διαμορφώνεται. Έχει ολοκληρωθεί;

Π. Κουκουλόπουλος: Δεν το πήραμε.

 Ερ: Προλαβαίνετε να το διαβάσετε;

 Π. Κουκουλόπουλος: Χθες μας παρουσιάστηκαν οι βασικές του γραμμές και πάνω σ΄ αυτές τις βασικές γραμμές κάναμε και εμείς τις βασικές μας παρατηρήσεις. Δηλαδή, τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης, την πρότασή μας με τα δυο άρθρα που υποβοηθούν το πρόγραμμα για τους ανέργους ώστε να λάβει σάρκα και οστά τις επόμενες εβδομάδες. Το πρόγραμμα που έχουμε προτείνει για την ανεργία και προτάσεις για να γίνουν πιο λειτουργικές οι διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών όλων μας σε ασφαλιστικά ταμεία και σε εφορία, είναι άμεσης ενέργειας και αποδοτικότητας.