ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Η συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ

ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 

         1. Τι  επιδιώκει  με  την  παρέμβασή  του  στην  ΚΕΔΚΕ  ο  υπουργός  Εσωτερικών;

         Η αντιδημοκρατική μεθόδευση που οδήγησε τελικά στην αλλαγή του εκλεκτορικού σώματος των Τοπικών Ενώσεων και της ΚΕΔΚΕ εξυπηρετεί, πιστεύω, δύο στόχους. Ο ένας είναι απόλυτα εμφανής. Η Κυβέρνηση επιδιώκει τον ασφυκτικό έλεγχο των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης γιατί  ενοχλείται από τις διαφορετικές φωνές. Ο δεύτερος στόχος είναι πολύ σοβαρότερος. Το 42% είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία που οδήγησε σε σοβαρή ενίσχυση του δικομματισμού στην Αυτοδιοίκηση.

Ανάλογη εξέλιξη δρομολογείται με τις αλλαγές και στα συλλογικά της όργανα. Η πολυφωνία και ο πλουραλισμός είναι η δύναμη της Αυτοδιοίκησης, είναι η δύναμη των τοπικών κοινωνιών γιατί καθιστούν υποχρεωτικές τις ευρύτερες συγκλίσεις. Κάθε τι στην αντίθετη κατεύθυνση συνιστά αποδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, αποδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης. Και όλα αυτά σε μια εποχή που μας ζητάει ακριβώς τα αντίθετα. Ισχυρούς αποκεντρωμένους θεσμούς και απελευθέρωση των δυνάμεων στις τοπικές κοινωνίες.

         2.  Και  τι  κατά  τη  γνώμη  σας  θα  πετύχει  τελικά  ο  κ. Παυλόπουλος;

Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια των 9.043 εκλεκτόρων και κατά συνέπεια δεν ξέρω τι θα πετύχει τελικά ο κ. Υπουργός. Ξέρω όμως αυτά που ήδη πέτυχε. Κατάφερε να μας δείξει πόσο μακριά βρίσκεται η Κυβέρνηση από το ευρωπαϊκό πρότυπο της Τοπικής Αυτονομίας.Κατάφερε να μας δείξει με όλη τη μεθόδευση τις αποστάσεις που χωρίζουν την Κυβέρνηση από τη λογική του μεσαίου χώρου. Κατάφερε να μας αποκαλύψει το βαθμό κόπωσης της Κυβέρνησης που καταφεύγει πρόωρα σε επιχειρήματα συμψηφισμού με το παρελθόν. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει συνήθως στα μέσα της δεύτερης 4ετίας.    

        3.  Υπάρχουν  πιέσεις  από  το  υπουργείο  στους  δήμους;

Οι καταγγελίες που φτάνουν στην ΚΕΔΚΕ, για την ώρα, αφορούν περιφερειάρχες. Έχει σημασία ότι οι πιέσεις και το «τάξιμο» έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των Δημάρχων αφού αφορούν δεσμεύσεις και υποσχέσεις που δεν έχουν πραγματική υπόσταση. Κατά κανόνα δίνονται υποσχέσεις για χρηματοδότηση έργων από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, όταν είναι γνωστό ότι τα ποσά που αφορούν όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας έχουν «κλειδώσει». Είναι πόροι δικοί μας και όχι των περιφερειαρχών.

 Σε λιγότερες περιπτώσεις οι υποσχέσεις αφορούν το Δ΄ ΚΠΣ όταν είναι ήδη γνωστό ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αποκλεισμού ενός τεράστιου μέρους της Αυτοδιοίκησης. Η τελική εξέλιξη όμως του θέματος αυτού είναι ζήτημα της κεντρικής διαπραγμάτευσης που γίνεται εδώ και ένα χρόνο μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και της ΚΕΔΚΕ.

    4. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η διαπραγμάτευση για το Δ΄ ΚΠΣ;

Μέχρι τώρα έχουμε πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα. 1. Να τεθεί ως κοινός στόχος ο διπλασιασμός των πόρων που θα διαχειριστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη νέα προγραμματική περίοδο,  σε σχέση με το Γ΄ ΚΠΣ. 2. Να είναι τελικοί δικαιούχοι όλοι οι ΟΤΑ στα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Γεωργικής Ανάπτυξης. 3. Να διευρυνθεί αποφασιστικά ο αριθμός των Δήμων που θα είναι τελικοί δικαιούχοι στο Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)4. Να προχωρήσει η ίδια η Αυτοδιοίκηση  σε σύσταση κεντρικού φορέα, της ΔΗΜΟΣ Α.Ε., που θα αναλάβει τη στήριξη όλων των ΟΤΑ στο Δ΄ ΚΠΣ. Εννοείται ότι ο φορέας αυτός θα έχει έντονα αποκεντρωμένη δομή. Επιδίωξη μας είναι να βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα σε κάθε Δήμο και Κοινότητα.

     5. Τι χρονικό ορίζοντα έχουν όλα αυτά;

Είχε αποφασισθεί όλα αυτά να προχωρήσουν το Νοέμβριο πέρυσι και είχαν ορίζοντα ολοκλήρωσης το Δεκέμβρη του 2007. Η Κυβέρνηση όμως ξαφνικά σταμάτησε τις συζητήσεις και εκ των πραγμάτων ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της διαδικασίας μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2008. Οι ανάγκες όμως δεν μπορούν να περιμένουν. Στους μικρούς Δήμους και ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια, υπάρχει όχι απλά επενδυτική απραξία αλλά πολύ συχνά και πλήρης αδυναμία αντιμετώπισης των πιο στοιχειωδών αναγκών. Γι΄ αυτό στην ΚΕΔΚΕ πήραμε μια πολυσήμαντη απόφαση. Να γίνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα για τους Δήμους και τις Κοινότητες κάτω των 15.000 κατοίκων, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η αποπληρωμή του να γίνει από έναν πόρο της Τ.Α., όπως π.χ. ο φόρος ζύθου. 

      6.  Ο  κ. Παυλόπουλος  πάντως, υποστηρίζει  ότι  η  κυβέρνηση  Καραμανλή  αντιμετωπίζει  επιτυχώς  τα  οικονομικά  της  Αυτοδιοίκησης…

Για να είμαι ακριβοδίκαιος θα πρέπει να πω ότι η Κυβέρνηση μας άφησε εκεί που μας βρήκε. Στο χείλος του γκρεμού. Για την επενδυτική απραξία σας μίλησα ήδη. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα βρίσκεται στην αδυναμία λειτουργίας. Με τις παρακρατήσεις να συνεχίζονται πολύ απλά δεν εξασφαλίζονται ούτε οι μισθοί των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Απαιτούνται ριζικές τομές και η Κυβέρνηση δε δείχνει διατεθειμένη να τις κάνει. Πιστεύω ότι το οικονομικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης είναι βαθύτατα πολιτικό. Λύνεται μόνο αν πάρουμε απόφαση στην Ελλάδα ότι θέλουμε ισχυρούς και σύγχρονους αποκεντρωμένους θεσμούς.Διαζύγιο δηλαδή με το συγκεντρωτισμό. Όλα τα άλλα είναι εντυπωσιασμοί χωρίς διάρκεια, χωρίς προοπτική.

     7.  Η  κατάσταση  με  τους  συμβασιούχους  πως  έχει;

Τι  προβλέψεις  υπάρχουν  από  τον  φετινό  προϋπολογισμό;

Ο φετινός προϋπολογισμός αφήνει ακάλυπτους 18.000 συμβασιούχους που δικαιώθηκαν αφού δεν έχει καμιά πρόβλεψη γι΄ αυτούς. Πρόκειται για 8.000 καθαρίστριες, 3.000 σχολικούς φύλακες, 1.000 εργαζόμενους στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και 6.000 ΑμΕΑ. Πρόκειται για σημαντικό πρόβλημα αν υπολογίσουμε ότι οι συμβασιούχοι που δικαιώθηκαν είναι περίπου 33.000. Οι 6 στους 10 κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι!Πέραν αυτού όμως, το πρόβλημα των συμβασιούχων είναι ζήτημα ισοπολιτείας και πρέπει να λάβει τέλος.Άστοχες επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης το δημιούργησαν και η σημερινή το εκμεταλλεύτηκε πλήρως προεκλογικά. Θυμίζω ότι τότε εφευρέθηκαν οι 250.000 συμβασιούχοι, ενώ αιτήσεις έγιναν μόνον από 73.000. Δικαιώθηκαν 33.000 και απ΄ αυτούς «ξέχασαν» τις 18.000 στον προϋπολογισμό. Και δεν είναι μόνο αυτό. Φοβάμαι ότι απ΄ αυτούς που δε δικαιώθηκαν το πρόβλημα θα ξαναεπιστρέψει μέσω Ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Η ΚΕΔΚΕ έκανε μια σοβαρή πρόταση για να μπει ένα τέλος στο πρόβλημα αλλά η Κυβέρνηση την αγνόησε.

      8.  Εσείς  θα  διεκδικήσετε  νέα  θητεία  στην  ΚΕΔΚΕ;

Ο αγώνας που αφορά τη νέα θητεία της ΚΕΔΚΕ είναι ένας αγώνας για μια ισχυρή αυτοδιοίκηση, για το σύγχρονο κράτος και για την περιφερειακή ανάπτυξη. Είναι ένας αγώνας για την ίδια την αξιοπρέπεια της Αυτοδιοίκησης, για την κατοχύρωση των όσων πετύχαμε και για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής μας πορείας. Αυτό τον αγώνα θα δώσουμε όλες οι δυνάμεις που πιστεύουμε πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ισχυρό λόγο και ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Σ αυτό τον αγώνα έχω υποχρέωση να συμμετάσχω, πιστεύοντας πως εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η τελική έκβαση της μάχης και όχι ο ρόλος του καθένα από μας. Άλλωστε έχουμε κατακτημένες διαδικασίες που με δημοκρατικό τρόπο προσδιορίζουν τους ρόλους όταν έρθει η ώρα. 

     9.  Το  Πρόγραμμα  του  ΠΑΣΟΚ  για  τη  διοικητική  διαίρεση  της  χώρας, τι  κατά  τη  γνώμη  σας  θα  πρέπει  να  περιλαμβάνει;

Η αποκέντρωση και η αυτοδιοίκηση είναι θεμελιώδεις επιλογές για να φτάσουμε στο σύγχρονο κράτος, για να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Είναι το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα της χώρας. Αυτή η λογική διαπνέει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι ήδη πολύ σημαντικό. Περισσότερο ίσως σημαντικό είναι το γεγονός ότι η κατεύθυνση αυτή σφραγίστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το Γιώργο Παπανδρέου.Οι μεγάλες τομές απαιτούν και προϋποθέτουν εγγύηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και αυτό στο ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός.