Οι απαντήσεις του Δημάρχου Κοζάνης 

    1. Πρόκειται για παρέμβαση και μάλιστα ωμή, αφού έγινε αιφνιδιαστικά, μονομερώς και χωρίς κανένα διάλογο με τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και ιδίως με την ΚΕΔΚΕ. Δε συμπεριφέρονται έτσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Κυβερνήσεις στην Αυτοδιοίκηση. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση ως ένα παράρτημα της.

Επιπρόσθετα είναι και πράξη κραυγαλέα αντιδημοκρατική αφού η Κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι το Σώμα των Εκλεκτόρων δεν της αρέσει, αποφάσισε να αλλάξει τους Εκλέκτορες. Όπως έλεγε δηλαδή και Μπρεχτ, αν δεν σας αρέσει ο λαός απολύστε τον και εκλέξτε άλλο στο θέση του.

Γι΄ αυτούς ακριβώς τους λόγους αντιδράσαμε άμεσα και όχι βέβαια για οποιονδήποτε άλλο λόγο όπως διάφοροι προσπάθησαν να μας αποδώσουν. Είναι ζήτημα αρχής. Η δημοκρατία είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και φυσικά το ζήτημα δεν είναι ποια θα είναι η πλειοψηφία, ούτε το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, αλλά η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Γιατί ο αγώνας για καλύτερη και περισσότερη δημοκρατία είναι ένας αγώνας που δε σταματάει ποτέ.

       2. Και μόνον η απόπειρα συμψηφισμού με προηγούμενες καταστάσεις, από την πλευρά της Κυβέρνησης και των υπερασπιστών της, δείχνει την ένδοια των επιχειρημάτων προκειμένου να δικαιολογήσουν την ωμή αυτή παρέμβαση στα της Αυτοδιοίκησης. Και μόνο το γεγονός αυτό δείχνει μια Κυβέρνηση κουρασμένη που παρουσιάζει συμπτώματα «πρόωρης γήρανσης». Πέρα απ΄ αυτό όμως τα ντοκουμέντα για το Διάταγμα που ισχύει αποδεικνύουν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Πρώτον, ήταν πρωτοβουλία της ίδιας της Αυτοδιοίκησης η αλλαγή του προηγούμενου, ακραία πλειοψηφικού, συστήματος, με officio Προεδρίες και όλα τα υπόλοιπα. Δεύτερον, το ισχύον Διάταγμα έτυχε της τελικής έγκρισης της ΚΕΔΚΕ μετά από πολύμηνη διαβούλευση, το Δεκέμβριο του 1998 με Πρόεδρο το σημερινό Υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

       3. Το πρόσφατο έκτακτο συνέδριο αποφάσισε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων ενεργειών. Έχουμε ζητήσει ήδη να συναντηθούμε με τον κ. Πρωθυπουργό, θα παραστούμε στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου εστάλη ήδη το Π.Δ. του κ. Παυλόπουλου, και θα συνεχίσουμε βέβαια τον αγώνα στα Ευρωπαϊκά όργανα. Εκείνο όμως που έχει εξίσου μεγάλη σημασία είναι να αξιοποιηθεί αυτή η ακραία αντιαυτοδιοικητική και αντιδημοκρατική ενέργεια για να θεμελιωθούν άλλες αρχές.

Η προσφυγή μας στα Ευρωπαϊκά όργανα θα έχει ως επίκεντρο της τη διεκδίκηση της αυτοτέλειας και της αυτοδυναμίας της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να μπορεί να ρυθμίζει τα του οίκου της. Έχω ήδη προτείνει, κάτι που πιστεύω ακράδαντα, ότι τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης επιβάλλεται να εκλέγονται στη βάση της απλής αναλογικής, γιατί απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις, που σχετίζονται με την ίδια την αποστολή τους, η οποία είναι διαφορετική απ΄ αυτή των Δημοτικών αρχών. Αξίζει να αγωνιστούμε και είμαι αισιόδοξος για την τελική έκβαση της μάχης.  

Πιστεύω ότι τελικά όλη αυτή η θλιβερή απόπειρα της Κυβέρνησης για τον έλεγχο των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης θα επιφυλάξει μια οδυνηρή έκπληξη στις δυνάμεις του κρατισμού, γιατί θεωρώ πως είναι ώριμα τα πράγματα να κερδίσουμε το δικαίωμα της αυτοτέλειας και της αυτονομίας, έτσι ώστε να ρυθμίζει η Αυτοδιοίκηση τα του οίκου της, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Κοντολογίς, δεν θα υπάρξει στο μέλλον από καμιά Κυβέρνηση οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης. Είμαι σίγουρος πως στα Ευρωπαϊκά όργανα θα υπάρξει δικαίωση που θα σημάνει μια καινούργια αρχή για την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.

        4. Δεν προσδιορίζει τα επόμενα βήματα μου η επανεκλογή μου ή όχι στην προεδρία της ΚΕΔΚΕ. Έχω χρόνο να αποφασίσω γι΄ αυτά για τον απλούστατο λόγο ότι είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω την τετραετία την οποία με εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μου στο Δήμο Κοζάνης. Όπως επίσης είμαι αποφασισμένος να εξακολουθήσω να παλεύω για την αποκέντρωση, την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη από οποιαδήποτε θέση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, όπως επίσης και αξιοποιώντας τη θέση μου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπως κάνω εδώ και καιρό. Η μάχη για την ΚΕΔΚΕ θα δοθεί με συνέπεια μέχρι το τέλος στη βάση πολύ συγκεκριμένων αρχών που έχουν να κάνουν και με τις κατακτήσεις των τελευταίων ετών και με ζητούμενα του σήμερα και του αύριο, την προοπτική δηλαδή της Αυτοδιοίκησης.