Οι απαντήσεις του Δημάρχου Κοζάνης

ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 

     1. Ο αναπτυξιακός νόμος, όπως είναι γνωστό, έχει αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά παρόλα αυτά η Δυτική Μακεδονία στις επενδύσεις κρατάει σταθερά την τελευταία θέση. Το ίδιο συμβαίνει και με το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος δεν άλλαξε τα δεδομένα αλλά και το κλίμα. Αυτές οι διαχρονικά άσχημες επιδόσεις της περιοχής σ΄ αυτό τον τομέα σχετίζονται κατ΄ αρχήν με την επί χρόνια απομόνωση της και έπειτα με τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που κουβαλούσε για χρόνια ολόκληρα.

Σήμερα όμως πιστεύω πως αυτοί οι δύο παράγοντες έχουν αλλάξει, τόσο γιατί το έργο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ μας έβγαλε από την απομόνωση όσο και γιατί τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν είναι τόσο οξυμένα όπως ήταν πριν από μια περίπου δεκαετία καθώς υπήρξαν σοβαρές βελτιώσεις στον τομέα αυτόν.

Πιστεύω πως μια συστηματική προσπάθεια στους δύο αυτούς τομείς μαζί με τη δρομολόγηση του μεγάλου έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κοζάνης- Καλαμπάκας, που θα επιτρέπει τις συνδυασμένες μεταφορές και την αναβάθμιση του αεροδρομίου, θα αποτελέσουν σοβαρές εξελίξεις στην κατεύθυνση της αλλαγής του επενδυτικού κλίματος. 

      2. Μαζί με όσα προανέφερα στην προηγούμενη απάντηση μου, σημαντικός παράγοντας είναι και η Βιομηχανική Περιοχή Κοζάνης. Η ΒΙ. ΠΕ. η οποία αντιμετώπισε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια καθώς βρέθηκε μετέωρη, μετά τη μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς κατά την πώληση της ΕΤΒΑ. Γι΄ αυτό έγινε πολύ δουλειά προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα με αυτό το τόσο σημαντικό έργο, το οποίο βρίσκεται σε ιδιαίτερα στρατηγική θέση, δίπλα στην ΕΓΝΑΤΙΑ και στον κάθετο άξονα που οδηγεί στη FYROM, ενώ έχει χωροθετηθεί δίπλα της ο εμπορευματικός σταθμός του ΟΣΕ και είναι σε απόσταση αναπνοής το αεροδρόμιο. Προσωπικά πιστεύω ότι η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις που σχετίζονται με τη διαμετακόμιση λόγω και της γεωγραφικής της θέσης και στη ΒΙΠΕ η αίσθηση μου λέει ότι θα έχουμε σοβαρές επενδύσεις στον τομέα των logistics.

      3. Η παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Νομό Κοζάνης υπήρξε τα τελευταία 50 χρόνια καταλυτική. Μπορεί να απαριθμήσει κανείς πολλά υπέρ και κατά αυτής της παρουσίας. Η σημαντικότερη θετική επίπτωση αφορά το ότι δεν ερήμωσε η Δυτική Μακεδονία και γενικότερα ο νομός Κοζάνης, όπως συνέβη με πάρα πολλές περιοχές απομονωμένες. Όλη την περίοδο της απομόνωσης η περιοχή κράτησε μια ζωντάνια και ήταν πολύ ευεργετικές οι επιπτώσεις στο εισόδημα και στο ΑΕΠ της περιοχής.

Μια ακόμα ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ήταν αυτή που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, μιας και η παρουσία της ΔΕΗ με το εξειδικευμένο προσωπικό της, ενίσχυσε αυτό τον κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη.

Στα αρνητικά της ΔΕΗ  είναι αναμφισβήτητα το πρόβλημα με το περιβάλλον που ταλάνισε την περιοχή για περίπου 40 χρόνια. Ένα πρόβλημα που έχει ως ένα βαθμό αντιμετωπισθεί αλλά πρέπει να υπάρξουν και περαιτέρω βελτιώσεις. Η σοβαρότερη αρνητική επίπτωση όμως, για την οποία δεν ευθύνεται άμεσα η ίδια η ΔΕΗ, είναι ότι ο δείκτης επιχειρηματικότητας, που στην περιοχή μας ήταν διαχρονικά και ιστορικά απ΄ τους υψηλότερους, έπεσε πολύ χαμηλά, ως αποτέλεσμα της απομόνωσης απ΄ τη μια και της σιγουριάς απ΄ την άλλη που παρείχε η ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πιστεύω ότι η Δυτική Μακεδονία αποτελεί τη φυσική έδρα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο δυστυχώς κατοικοεδρεύει στην Αθήνα.

Αναμφισβήτητα είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας και εδώ επιβάλλεται να αναπτυχθούν τεχνολογίες και να υπάρξει τεχνογνωσία και για τις άλλες μορφές ενέργειας.

       4. Τα αποτελέσματα από τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης είναι εντυπωσιακά. Αρκεί να σημειώσω ότι από τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της, η πρόσκτηση πελατών είχε «πιάσει»  την πρόβλεψη που είχαν κάνει σχετικοί με το θέμα Φιλανδικοί, Γερμανικοί και Δανικοί Οίκοι, οποίοι προέβλεπαν ότι κάτι τέτοιο θα το πετύχουμε τον 17ο χρόνο! Είναι μια ευρωπαϊκή πρωτιά κυριολεκτικά. Η Τηλεθέρμανση ξεκίνησε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 1993, είναι ως συνολική επένδυση η μεγαλύτερη που υπήρξε στην αυτοδιοίκηση στη χώρα μας. Ωφελούμενοι σήμερα είναι περίπου το 80% των κατοίκων και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής έργα επέκτασης της Τηλεθέρμανσης που καλύπτουν το 100% της πόλης.

       5. Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος. Βασική μας  προγραμματική θέση είναι η δημιουργία μιας πόλης ανταγωνιστικής, μιας πόλης ελκυστικής για κατοικία και επενδύσεις, με παράλληλη ενίσχυση της σχέσης πόλης- υπαίθρου καθώς ο Δήμος Κοζάνης έχει 20 δημοτικά διαμερίσματα και γι΄ αυτό έντονη σχέση με την ύπαιθρο και τα προβλήματα της. Από και πέρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε αξιοποιήσει το μοναδικό εργαλείο που υπάρχει στα χέρια της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη που δεν είναι άλλο απ΄ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το αντίστοιχο του ρυθμιστικού για τις μεγάλες πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το νέο ΓΠΣ έχει εγκριθεί στο σύνολο του απ΄ το Δημοτικό Συμβούλιο, αναμένεται η τυπική έγκριση του ως το τέλος του έτους και περιγράφει με σαφήνεια πώς ακριβώς μπορούμε να φτάσουμε στην ικανοποίηση της βασικής προγραμματικής θέσης που περιέγραψα. Ο κεντρικός στόχος σύμφωνα και με το ΓΠΣ και με σύμφωνη γνώμη όχι μόνο όλων των φορέων αλλά και χιλιάδων κατοίκων που συμμετείχαν στο σχετικό διάλογο, είναι η ανάδειξη της Κοζάνης σ΄ έναν περιφερειακό πόλο καινοτομίας, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της κοινωνίας της γνώσης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές πρωτοβουλίες. Κομβικός είναι ο ρόλος σ΄ αυτή την προσπάθεια η ύπαρξη του ΑΕΙ και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, γι΄ αυτό και είναι έντονες οι αντιδράσεις μας για την επαπειλούμενη συρρίκνωση του ΤΕΙ που έχει μια τριαντάχρονη παρουσία στην περιοχή και η τυχόν συρρίκνωση του θα αποτελέσει μεγάλο χτύπημα.

       6. Ο Δήμος Κοζάνης κατέχει την πρώτη θέση πανελλαδικά μεταξύ όλων των Δήμων στην ένταξη έργων στο Γ΄ ΚΠΣ. Ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων του έχει ξεπεράσει ήδη τα 100 εκατ. ευρώ. Για ένα μέρος αυτών των έργων υπάρχει και πολύ υψηλή ίδια συμμετοχή και αναφέρομαι στο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα από το οποίο χρηματοδοτήθηκε και χρηματοδοτείται η επέκταση της Τηλεθέρμανσης. Τα σημαντικότερα έργα που χρηματοδοτήθηκαν σ΄ αυτή την περίοδο ήταν η οριστική επίλυση της υδροδότησης της Κοζάνης, ένα έργο ζωής που ολοκληρώνεται με πόρους του Ταμείου Συνοχής, καθώς επίσης και η επέκταση της Τηλεθέρμανσης.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα πλήθος έργων μικρού ή μεσαίου προϋπολογισμού που αφορούν από την κατασκευή σύγχρονων σφαγείων μέχρι σημαντικότατες παρεμβάσεις με αναπλάσεις στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα. Ακόμα παρεμβάσεις που δίνουν απαντήσεις στο πρόβλημα κυκλοφορίας και στάθμευσης, η ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού που είναι ιδιαίτερα σημαντικός αναπτυξιακός πόλος για την πόλη και την περιοχή και πολλά άλλα. Σε ό,τι αφορά το Δ΄ ΚΠΣ,όπως ήδη προείπα, ο Δήμος Κοζάνης το αντιμετωπίζει με ένα πολύ υψηλό βαθμό ετοιμότητας λόγω της συγκυρίας κατάρτισης του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που περιγράφει με σαφήνεια και ακρίβεια όλο το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου. Υπάρχουν όμως δύο σημαντικές παράμετροι που σχετίζονται με τη νέα προγραμματική περίοδο.

Η πρώτη είναι ότι ο Δήμος Κοζάνης αυτή τη στιγμή έχει έτοιμα προς δημοπράτηση  έργα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, μόλις ξεκινήσει η υλοποίηση του Δ΄ ΚΠΣ.

Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αξιολόγησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης ύψους 83 εκατ. ευρώ, το οποίο και ενέκρινε αποφασίζοντας να το χρηματοδοτήσει κατ΄ αρχήν με 20 εκατ. ευρώ, το οποίο ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του έργου μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% του επενδυτικού προγράμματος. Γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί πως είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δέχεται να δανειοδοτήσει ένα Δήμο κάτω των 100.000 κατοίκων. Αυτό έγινε βέβαια τόσο μετά από αξιολόγηση του επενδυτικού προγράμματος, που θεωρήθηκε ιδιαίτερα καινοτόμο, όσο και λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης του Δήμου με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.