ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Από: Γραφείο Πάρι Κουκουλόπουλου

Προς: κ. Δελβινιώτη

           Ο διαρκής εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης είναι μια αδήριτη ανάγκη.

           Την επιβάλουν τόσο οι αυξανόμενες δυνατότητες της τεχνολογίας όσο και η εξέλιξη των απαιτήσεων και των αναγκών του πολίτη και της κοινωνίας.

           Στη χώρα μας έχουν γίνει πολλές αξιόλογες προσπάθειες εκσυγχρονισμού, με πιο γνωστή και επιτυχή αυτή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

          Η εμπειρία τόσο των ΚΕΠ όσο και άλλων πρωτοβουλιών επιβεβαιώνει το αυτονόητο.

           Η επιτυχής έκβαση τέτοιων εγχειρημάτων απαιτεί σχέδιο, οργάνωση, εκπαίδευση προσωπικού, εξασφάλιση υλικοτεχνικών προϋποθέσεων, διαρκή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και δημοσιότητα.

           Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων είναι μια σημαντική καινοτομία, η οποία όμως προχωράει στα τυφλά για έναν πολύ απλό λόγο.

           Καμιά απ΄ τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω δεν έχει τηρηθεί.

           Η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας έχει κατεστημένες νοοτροπίες και δεν «εντέλλεται».Αντίθετα, με παρακίνηση, διάλογο και συμμετοχή μπορεί να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων πιστεύω ότι συναντά και ένα πρόσθετο πρόβλημα. Συνήθως τα έγγραφα που πρέπει να αναζητηθούν από ένα φιλότιμο υπάλληλο είναι πολλά και τα περισσότερα εξ αυτών, κατά κανόνα, άχρηστα. Είναι το πρόβλημα της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες και φρενάρει την ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και την ανοιχτή πόρτα της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.

 Χρειάζεται λοιπόν πολύ δουλειά αν θέλουμε να φτάσουμε στο σύγχρονο κράτος.

Όπως χρειάζεται περισσότερη εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση που έδωσε επιτυχείς εξετάσεις στα ΚΕΠ.Σε ό,τι αφορά τη χαμηλή επίδοση της αυτοδιοίκησης στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων, οφείλεται σε δύο λόγους:

1. Αυτό γίνεται σε μεγάλη κλίμακα στο πλαίσιο των ΚΕΠ, τα οποία προφανώς δεν συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα. 

 2. Παρά την τομή του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ η πλειονότητα των Δήμων παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλή στελέχωση, κύρια σε πτυχιούχους, και απέχει πολύ από το να αποτελεί αυτοτελή προγραμματική και διοικητική μονάδα. Αν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΔΑ κατανάλωνε τη «φαιά ουσία» που χρειάστηκε για το Βραχάσι, ίσως να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.