ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Σχέδιο απόφασης- Δελτίου Τύπου 

Σε μια εποχή που είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε, να προχωρήσουμε στην αυτοδιοίκηση των αρμοδιοτήτων και των σοβαρών ευθυνών,  κάτι που αποτελεί αίτημα του συνόλου των πολιτών της χώρας, οι οποίοι ζητούν περισσότερη αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση, βρίσκεται στην επικαιρότητα η πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει τη δική της πρόταση για την εκλογή των Δημάρχων με 42%. 

 Η πρόταση αυτή που οδηγεί, αντικειμενικά, σε μείωση της βάσης πολιτικής νομιμοποίησης των Δημάρχων και των Δημοτικών αρχών, στερείται ουσιαστικών επιχειρημάτων, κάτι που φαίνεται ήδη απ΄ τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που υπάρχουν από το σύνολο, σχεδόν, των αιρετών της αυτοδιοίκησης, όλου του πολιτικού φάσματος. Είναι κρίσιμο για το θέμα αυτό να υπενθυμίσουμε ορισμένα σημαντικά στοιχεία, τα οποία η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπ΄ όψιν της στην τελική της απόφαση: 

 1.                            Η ΚΕΔΚΕ έχει τοποθετηθεί ήδη αρνητικά στην πρόταση για την εκλογή Δημάρχων με ποσοστό 42%, με αυξημένη πλειοψηφία, στο τακτικό της συνέδριο του 2003 (Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2003).

2.                            Μόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε μια μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια για τη σύνταξη του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, της ΚΕΔΚΕ και άλλων επιστημονικών φορέων, ο οποίος διαμορφώθηκε με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα. Σε περίπτωση λοιπόν που τεθεί, εκ των υστέρων, ζήτημα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, αυτό θα επηρεάσει μια σειρά διατάξεων του νέου Κώδικα, θέτοντας εν αμφιβόλω την αξιοπιστία και το κύρος δημοκρατικών θεσμών της χώρας, που ενέσκηψαν με την απαραίτητη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο θέμα αυτό, καταθέτοντας τις τεκμηριωμένες τους προτάσεις, προκειμένου να καταλήξουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ένα αποτέλεσμα που ανέμεναν επί πολύ καιρό όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας προκειμένου να λειτουργήσουν καλύτερα και αποδοτικότερα προς όφελος των πολιτών και το οποίο, εκ των πραγμάτων, θα πάρει νέα παράταση χρόνου με άγνωστο προορισμό και κατάληξη.Η ΚΕΔΚΕ, εκφράζοντας το σύνολο των αιρετών της αυτοδιοίκησης, είναι κάθετα αντίθετη με κάθε λογική αποδυνάμωσης του θεσμού της αυτοδιοίκησης γιατί το ζητούμενο στην Ελλάδα είναι ακριβώς το αντίθετο. Η ενδυνάμωση του.

 Η πρόταση για την εκλογή Δημάρχων με ποσοστό 42%, τόσο επί της ουσίας όσο και με τον τρόπο που αυτή τέθηκε, οδηγεί το θεσμό σ΄ ένα δρόμο ολισθηρό και επικίνδυνο και βρίσκεται μακριά απ΄ τις πραγματικές του ανάγκες.  Το διοικητικό σύστημα της χώρας μας σήμερα, όπως έχει τονιστεί κατ΄ επανάληψη και με τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ, χρειάζεται ρηξικέλευθες τομές και τολμηρές αποφάσεις. Χρειάζεται ισχυρή αυτοδιοίκηση με πραγματικά αποκεντρωμένους θεσμούς. Χρειάζεται:

 -                            Φορολογική αποκέντρωση, που θα μας οδηγήσει σε μια αυτοδιοίκηση της ευθύνης.

-                            Αυτοδιοίκηση μητροπολιτικών περιοχών, για να πάψει το κράτος ν΄ ασχολείται με την επίλυση ακόμα και των μικρών καθημερινών προβλημάτων.

-                            Αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με αιρετό περιφερειάρχη, για να εναρμονιστούμε με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία κινείται στον αστερισμό των πόλεων και των περιφερειών.

Η Κυβέρνηση, προτού καταλήξει στην όποια απόφαση της, οφείλει να λάβει σοβαρά υπ΄ όψιν της όλες τις παραπάνω παραμέτρους καθώς ο θεσμός της αυτοδιοίκησης έχει απόλυτη ανάγκη αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην ενδυνάμωση του, προκειμένου να παίξει με επιτυχία το ρόλο που επιθυμεί το σύνολο των πολιτών της χώρας.