Απόσπασμα συνέντευξης του προέδρου της ΚΕΔΚΕ

Πάρι Κουκουλόπουλου στο ραδιοσταθμό 105,8 

σχετικά με τις δηλώσεις της 30ης Νοεμβρίου 2005

                                                                                               

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας κ. Κουκουλόπουλε και καλό μήνα. 

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, καλό μήνα.Εγώ πάντως στο βιβλίο πήγα χθες επειδή είμαι χημικός. Χημικός μηχανικός για την ακρίβεια και πήγα να ακούσω για  τους αλχημιστές. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας ρώτησαν, σας ρώτησαν για τον Νίκο Παπανδρέου, έτσι δεν είναι; 

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρώτησαν  να ερμηνεύσω τη δήλωση που έκανε -  μια διορθωτική κατά κάποιον τρόπο δήλωση χθες το πρωί  - και είπα ότι είναι προσωπικό του θέμα το πώς είπε κάτι τη μία μέρα και το ανασκεύασε την άλλη μέρα. Δεν έχει γενικότερη πολιτική σημασία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο τηλεοπτικό κανάλι “Alpha” ακούσαμε ότι υπάρχουν και πολύ Ιωαννίδηδες … 

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Όχι, όχι. Τα τηλεοπτικά κανάλια είναι γνωστό ότι δια της μεθόδου «κοπτικής ραπτικής» μπορούν μία δήλωση να την παρουσιάζουν όπως θέλουν, να την αλλοιώνουν πολύ λίγο, μέχρι και να την διαστρεβλώνουν.Ρωτήθηκα λοιπόν, εάν αποκλείω να εμφανιστεί άλλος Παπανδρέου στο πολιτικό σκηνικό και είπα: Αλοίμονο, είναι ένα πολυσύχναστο όνομα, και δε μπορεί να αποκλείσει κανείς, είναι ένα πολυσύχναστο επώνυμο. Συνέχισα τη δήλωση, πέρα από αυτό  που έδειξε το κανάλι, και είπα όπως και Καραμανλής. Ξέρετε  Βουλή, τους είπα, χωρίς  Καραμανλή, Παπανδρέου και το επώνυμο Παπαδόπουλος. Είναι πολυσύχναστα επώνυμα. Αυτό. Το Ιωαννίδης το είπε κάποιος δημοσιογράφος από κάτω… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι κύριε Κουκουλόπουλε, εσείς το είπατε το Ιωαννίδης 

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:Ναι το είπε και το επανέλαβα γελώντας όπως είδατε.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι σ΄ αυτό έχετε δίκιο. 

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπε κάποιος από κάτω και το επανέλαβα γελώντας. Προφανώς τώρα το να μου αποδίδεται ένας τέτοιος συνειρμός μετά από τριάντα ένα χρόνια παρουσίας στα κοινά και όντας μέλος του ΠΑΣΟΚ, είμαι 31 χρόνια, νομίζω ότι είναι περίπου αστείο θα έλεγα, όχι απλά ανακριβές, ας πούμε, ή υπερβολικό. Είναι αστείο να μου αποδίδουν συνειρμό δηλαδή του  στυλ «Παπαδόπουλος, Ιωαννίδης και Παπανδρέου». Αν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να είχε να κάνει με  καμία οποιαδήποτε σκέψη μου. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι για να αποδείξω γύρω από αυτό. Εγώ εκείνο που έχω να πω είναι ότι δεν έχω υπόψη μου καμία Σύνοδο της Βουλής που  να έχει Τσιούτσια ή Κουκουλόπουλο για παράδειγμα, ενώ ξέρω όλες τις Συνόδους της Βουλής να έχουν Καραμανλή, Παπανδρέου και επίσης Παπαδόπουλο. Ξέρετε κάποια Σύνοδο της Βουλής από το ΄74 μέχρι σήμερα που να μην είχε από έναν έως τέσσερις με το επώνυμο Παπαδόπουλος; Όπως επίσης Παπανδρέου, δεν είναι πάντα της ιδίας πολιτικής οικογενείας, έτσι; Να πω για παράδειγμα τη Βάσω. Αυτό ρωτήθηκα και αστειευόμενος είπα αυτό. Εν πάσει περιπτώσει προφανώς υπάρχουν κάποιοι κανόνες στις  τηλεοπτικές δηλώσεις… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πρέπει να το γνωρίζετε… 

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι ακριβώς. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες, που όταν κανείς τους παραβιάζει και μιλάει πιο ελεύθερα, κινδυνεύει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχωρήσατε σε κάποια δήλωση σε σχέση με αυτό, όπως έκανε χθες ο κύριος Παπανδρέου; 

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, δε νομίζω ότι είχα να δηλώσω κάτι. Δεν προχώρησα σε κάποια δήλωση, γιατί νομίζω ότι δε χρειαζόταν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σε αυτό καθ΄ αυτό το θέμα της καθόδου του κυρίου Παπανδρέου τι λέτε; 

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:Εγώ επαναλαμβάνω αυτό που είπα και χθες, ότι πρώτα από όλα το να κατέλθει κανείς στην πολιτική σκηνή, πρώτα από όλα, και επιμένω σ΄ αυτό, είναι μία αυστηρά  προσωπική απόφαση, γιατί έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής. Προφανώς, τυχόν κάθοδος του Νίκου Παπανδρέου, γεννά μια σειρά παρενέργειες, αλλά αυτό το ζήτημα έπεται της προσωπικής του απόφασης. Πρώτα από όλα πρέπει ο ίδιος να αποφασίσει, όπως έχει δικαίωμα, όπως κάθε έλληνας πολίτης. Προφανώς δημιουργεί κάποιες παρενέργειες αυτό το ζήτημα, αλλά για την ώρα τουλάχιστον  το έχει κλείσει το θέμα ο ίδιος. Εγώ δεν έχω κάτι να πω πάνω σ΄ αυτό, από την ώρα που το έχει κλείσει ο ίδιος. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως γενικά κύριε Κουκουλόπουλε, ανοίγουν και κλείνουν διάφορα θέματα στο ΠΑΣΟΚ. 

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όλη την πολιτική ζωή, είναι τέτοια η εποχή μας, είναι οι ταχύτητες, είναι η παρεμβολή των τηλεοπτικών καναλιών, που δημιουργούν στιγμιαίες εντυπώσεις. Είναι η εποχή, νομίζω, της επικοινωνίας γι αυτό και ανοιγοκλείνουν θέματα. Εμένα προσωπικά, αυτό , να μην πω ακριβώς  με ενοχλεί, αλλά δε με βρίσκει σύμφωνο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυνηγάτε και εσείς την επικοινωνία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εμείς από την άλλη πλευρά  

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν την… κυνήγησα. Εμένα χθες με … κυνήγησαν δεν την κυνήγησα… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι το εσείς δεν αφορά τον Πάρι τον Κουκουλόπουλο, μόνο. Αφορά γενικότερα τους πολιτικούς. Κυνηγάτε την  επικοινωνία και ξεχνάτε την παραγωγή πολιτικής σε κάποιες περιπτώσεις. 

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτό ετοιμαζόμουνα να πω. Ότι δηλαδή ζούμε σε μια εποχή, όπου το επικοινωνιακό μέρος παίζει απ΄ ότι φαίνεται ένα τεράστιο ρόλο. Μη ξεχνάτε, ότι ο κύριος Καραμανλής - κατά μία εκδοχή - κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός μέσα φυσικά και από μία σειρά ατέλειωτων παραλήψεων του ΠΑΣΟΚ και από έντονη ταύτισή του επικοινωνιακή με δύο τρεις έννοιες κατά αντιπαραβολή, ας πούμε, κατάφερε στο τέλος να γίνει πρωθυπουργός.Έτσι λοιπόν η επικοινωνία είναι κάτι σαν δυνάστης στους πολιτικούς. Εγώ προσωπικά πιστεύω βέβαια ότι προηγείται η ουσία. Αυτή είναι και η άποψή μου και για το περίφημο θέμα της ανανέωσης.