ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Η απάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ

ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ-Δημάρχου Κοζάνης

Οι ανησυχίες όλων των αιρετών για το μέλλον του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας είναι δεδομένες και γνωστές. Σχετίζονται, σχεδόν αποκλειστικά, με την οικονομική δυσπραγία όλων ανεξαίρετα των Δήμων και των Κοινοτήτων της χώρας, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών της τελευταίας περιόδου. Όπως ήταν λογικό, το συνέδριο μας με αφορμή και το ότι έχουμε νέα Κυβέρνηση στην πατρίδα, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα αποκέντρωση- αυτοδιοίκηση- περιφερειακή ανάπτυξη ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τη χώρα στο σύνολο της.

Ειδικότερα, τα θέματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το συνέδριο ήταν τέσσερα. Τα οικονομικά, τα θεσμικά, ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων και το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.Τόσο για τον Κώδικα όσο και για το ΘΗΣΕΑ ζητήσαμε επίμονα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και νομίζω ότι τα βήματα που γίναν με την τοποθέτηση του Υπουργού αλλά και όσα επακολούθησαν, δείχνουν πως είμαστε σ΄ ένα καλό δρόμο. Πιο συγκεκριμένα, ξεκαθαρίστηκε πως δεν τίθεται θέμα εκλογικού συστήματος με αφορμή τον Κώδικα, όπως επίσης δεν τίθεται ζήτημα γενικότερης ανατροπής του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

 Ακόμα ξεκαθαρίστηκε πως δεν αμφισβητούνται οι θέσεις στις οποίες είχαμε ήδη καταλήξει με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αυτές οι τρεις παραδοχές δίνουν τη δυνατότητα στην επιτροπή που εξετάζει τον Κώδικα να μπορέσει να καταρτίσει έναν ακόμα πιο βελτιωμένο Κώδικα που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σημερινές ανάγκες του θεσμού και, κυρίως, να σηματοδοτεί τη μελλοντική του πορεία.

Σε ό,τι αφορά το ΘΗΣΕΑ, η βασική ομόφωνη θέση της ΚΕΔΚΕ που έτυχε της ομόφωνης επίσης αποδοχής του συνεδρίου, ήταν και είναι η άμεση έναρξης υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, χωρίς τη δαιδαλώδη διαδικασία που προβλέπει ο σχετικός Νόμος.

Θέση που δεν απορρίφθηκε απ΄ την Κυβέρνηση γι΄ αυτό ξεκίνησε ένας διάλογος σε προς μια κατεύθυνση. Ελπίζω τα πράγματα να πάνε μέχρι τέλος καλά, γιατί ειδικότερα  οι μικροί και μεσαίοι Καποδιστριακοί Δήμοι, που είναι αποκλεισμένοι απ΄ το Γ΄ ΚΠΣ, έχουν έντονη την ανάγκη του συγκεκριμένου προγράμματος που έχει λείψει τα τελευταία δύο χρόνια.

 Στο ζήτημα όμως των οικονομικών, διαπιστώθηκε απόσταση από τις Κυβερνητικές δεσμεύσεις και από συγκεκριμένες εξαγγελίες, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται απ΄ το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή.

Το τελευταίο γεγονός θα παρατείνει το πρόβλημα που όπως είπαμε και στην αρχή, είναι η αφετηρία ενός σοβαρού προβληματισμού που υπάρχει για το μέλλον του θεσμού. Πίστευα και πιστεύω ότι η απόσταση ανάμεσα σε δεσμεύσεις και σε πραγματική υλοποίηση δοκιμάζεται στο πεδίο των οικονομικών, το οποίο αποτελεί και την πολιτική απόδειξη το κατά πόσο είναι πολιτική προτεραιότητα ή όχι από τις Κυβερνήσεις η αποκέντρωση και η αυτοδιοίκηση. Δεν είναι τυχαίο, ότι απ΄ το βήμα του συνεδρίου διαπιστώθηκε απ΄ την πρώτη μέρα ένα θεσμικό έλλειμμα τόσο απ΄ την πλευρά της Κυβέρνησης όσο και απ΄ την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που ήταν βέβαια γνωστό αφού τα προγράμματα και των δύο μεγάλων κομμάτων αφίστανται αισθητά από την αναγκαιότητα μιας μεγάλης ρήξης με το σήμερα, μιας μεγάλης τομής που πρέπει να γίνει στο υπερσυγκεντρωτικό κράτος και με αυτό το δεδομένο, όλα όσα προείπαμε για το οικονομικό είναι φυσική συνέπεια. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Τον αγώνα τον οποίο ξεκινήσαμε με το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ εκφράζοντας τις ανησυχίες και τις διαθέσεις όλων των αιρετών, ανεξαρτήτως παραταξιακής προέλευσης, από την περασμένη Άνοιξη, με αιχμή τα οικονομικά, οφείλουμε να τον συνεχίσουμε με την ίδια αλλά και μεγαλύτερη ένταση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική αυτοδιοίκηση, αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη στον τόπο μας.