Η ώρα της ελληνικής περιφέρειας 

Του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ

ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ - Δημάρχου Κοζάνης 

          Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές και γενναίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δομή της Διοίκησης και της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

           Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ο β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης και η θεσμοθέτηση των Περιφερειών είναι μερικές απ΄ αυτές.

          Πρόσφατα και με αφορμή το τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, τέθηκε και πάλι με έμφαση και ένταση το ζήτημα νέων μεταρρυθμίσεων, κάτι απολύτως φυσιολογικό αφού το αίτημα για ένα σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, είναι ίσως το κυρίαρχο σήμερα για τον ελληνικό λαό και κατέχει εξέχουσα θέση στην πολιτική ατζέντα στην εποχή της ΟΝΕ. 

          Η συζήτηση είναι άκρως ενδιαφέρουσα και οι αποφάσεις στις οποίες θα οδηγήσει πραγματικά κρίσιμες.

           Είναι χρόνια όμως που πιστεύω ότι η συζήτηση αυτή είναι ατελής.

           Κι αυτό γιατί μένει έξω απ΄ τη συζήτηση ένα κορυφαίο ζήτημα το οποίο δεν επιλύεται με παρεμβάσεις στη δομή της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.  Η τελευταία απογραφή ανέδειξε μια πραγματικότητα.Ο μισός πληθυσμός της χώρας συνωστίζεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Χωρίς αμφιβολία το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα του τρόπου ανάπτυξης ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου.Εξίσου σίγουρα όμως πρόκειται για μια δομή μάλλον τριτοκοσμική που διακυβεύει τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού γιατί πρόκειται για ένα μοντέλο ακριβό και αναποτελεσματικό. Δεν είναι όμως μόνο η πληθυσμιακή συγκέντρωση.

Τα έσοδα του ελληνικού κράτους από πλευράς γεωγραφικής προέλευσης έχουν την ακόλουθη σύνθεση:

Αττική:       76%

Θεσ/νίκη:    17%

Λοιπή χώρα: 7%

(Τα στοιχεία είναι του 2001).

Τα νούμερα αυτά δεν αποτυπώνουν βέβαια την κατανομή της οικονομικής δραστηριότητας ανά περιοχή, αποκαλύπτουν όμως τη δομή της ελληνικής οικονομίας και αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης πλούτου και δύναμης σε λίγους ανθρώπους. Είναι καθαρό δηλαδή ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το λεγόμενο πρόβλημα της αστυφιλίας και της ερήμωσης της υπαίθρου αλλά η υπερσυγκέντρωση πλούτου, δύναμης και πληθυσμού σ΄ ένα ουσιαστικά τόπο.

Οι τρεις πιο πάνω παράγοντες αλληλοτροφοδοτούνται και αναπαράγονται δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που συνιστά εθνική απειλή γι΄ αυτό και πρέπει να σπάσει.Και πρέπει να σπάσει τώρα. Κάθε μέρα που περνάει δημιουργούνται και νέα, δυσμενέστερα, δεδομένα που καθιστούν πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο το συγκεκριμένο πρόβλημα.

    Είναι γνωστό ότι τα, καθ΄ όλα απαραίτητα, έργα στην Αθήνα με αφορμή την Ολυμπιάδα μεγάλωσαν, αντικειμενικά, την  απόσταση που χωρίζει το κέντρο απ΄ την περιφέρεια. Πρέπει να κατανοήσει η πολιτική ηγεσία του τόπου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η φυγή των νέων απ΄ τα χωριά που ήδη έχει συντελεστεί.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δυναμικότερα στρώματα στα αστικά κέντρα της ελληνικής περιφέρειας σκέφτονται σοβαρά την κάθοδο τους στην Αθήνα (σ. σ. αν δεν το ΄χουν κάνει ήδη). Η Ισόρροπη Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας αποτελεί από κάθε άποψη το σοβαρότερο αναπτυξιακό πρόβλημα με βαθύτατα πολιτικές προεκτάσεις. Γι΄ αυτό είναι καιρός να μιλήσουμε όχι μόνο για την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων αλλά και για την αποκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων. Αλήθεια, τι εξυπηρετούν τα δεκάδες στρατόπεδα στο Νομό Αττικής;

Μέχρι πού θα φτάσει ο γιγαντισμός των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και τι τελικά εξυπηρετεί;Γιατί άραγε η αστική συγκοινωνία Αττικής και Θεσσαλονίκης να επιδοτείται με 0, 5 δις ευρώ (170 δις δρχ.) το χρόνο απ΄ τον κρατικό προϋπολογισμό και να μη συμβαίνει το ίδιο με τις καχεκτικές αστικές συγκοινωνίες της Περιφέρειας; Γιατί μόλις φθινοπωριάσει να καταδικάζονται τα νησιά της άγονης γραμμής στο Αιγαίο; 

 Γι΄ αυτούς δεν έχει «επιδότηση»;   Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν ότι, για παράδειγμα, η ΔΕΗ απασχολεί στην οδό Χαλκοκονδύλη περισσότερους υπαλλήλους απ΄ όσους παράγουν το ηλεκτρικό ρεύμα;

Ο κατάλογος των παραδειγμάτων και των αμείλικτων ερωτημάτων είναι μακρύς και συνιστά μια πραγματικότητα μη αποδεκτή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδέκτης της ζοφερής καθημερινότητας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στις φθίνουσες περιοχές αποτελεί το φυσικό χώρο όπου πρέπει ν΄ αναδειχθεί το ζήτημα σ΄ όλες του τις διαστάσεις.

          Έχουμε χρέος να συσπειρωθούμε και να αγωνιστούμε μαζί με τους πολίτες για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, για δυναμικά αστικά κέντρα στην ελληνική περιφέρεια, για μια Αθήνα βιώσιμη, αντάξια της ιστορίας της.

           Η χώρα μας και οι πολίτες της έχουμε δυνατότητες και τις δείξαμε πολύ πρόσφατα στην Ολυμπιάδα της Αθήνας.

           Μπορούμε να βάζουμε και να πετυχαίνουμε υψηλούς στόχους και έτσι πρέπει να πορευτούμε.

           Οι πολίτες του τόπου που γέννησε τη Δημοκρατία 

         Αξίζουμε να ζούμε σ΄ ένα σύγχρονο κράτος με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση.

          Αξίζουμε να ζούμε σε μια χώρα με χίλια πρόσωπα, με χίλια χαμόγελα, με ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.