ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος

Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ

Δήμαρχος Κοζάνης

Για το 2005 

         Με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, το 2005 μοιάζει να είναι ένα έτος χωρίς εκπλήξεις, αφού λείπουν  τα μεγάλα προγραμματισμένα γεγονότα. 

          Η Ολυμπιάδα, η διεύρυνση της Ε.Ε. και η ένταξη της Κύπρου, οι Εθνικές εκλογές  σηματοδότησαν το έτος που φεύγει και φυσικά δεν πρόκειται να επαναληφθούν αυτό που έρχεται.Φυσικά,  κανείς δεν μπορεί ν΄ αποκλείσει την ύπαρξη απρόοπτων γεγονότων τα οποία, ενδεχομένως, θ΄ ανατρέψουν το σκηνικό, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, που προς το παρόν μοιάζει «δεδομένο».  Για την Ευρώπη, το 2005 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα κληθεί να δώσει βάθος και ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο στη νέα διευρυμένη της μορφή των 25 και είναι ζητούμενο βέβαια αν θα μπορέσει ν΄ αποκτήσει μια δική της φωνή απέναντι στην απελπιστική μονοφωνία της Αμερικής του Μπους. 

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει, με όλες της τις δυνάμεις την  προσπάθεια για την αντιμετώπιση προβλημάτων που χρονίζουν, όπως είναι η ανεργία, η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Μόνο που αυτή την προσπάθεια θα την κάνει πλέον υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αποτέλεσμα της απογραφής.

            Στο πολιτικό επίπεδο, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα που θα σημειώσουν:

- Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού, που έχει επιλέξει την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

- Η προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να ανανεώσει το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας του ένα πραγματικά καινούργιο πρόσωπο, και όχι απλά να φέρει κάποια νέα πρόσωπα στην επιφάνεια.

 - Η προσπάθεια του Αλέκου Αλαβάνου να δώσει ένα διαφορετικό στίγμα στο Συνασπισμό.

Τρία άκρως ενδιαφέροντα εγχειρήματα, τα οποία αντικειμενικά θα πρέπει να προκαλέσουν, μαζί με τα προβλήματα της χώρας, το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών. Προσωπικά, πιστεύω πως το 2005 η σοβαρότερη προσπάθεια που πρέπει να κάνει η χώρα αφορά το Γ΄ ΚΠΣ για το οποίο τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και δυστυχώς για την Κυβέρνηση δεν μπορεί να τα φορτώσει, όπως κάνει με άλλα προβλήματα, στους προηγούμενους.

Φαίνεται πως η χώρα βαδίζει ολοταχώς έτσι ώστε την 31/12/2005 να καταγράψει απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν είναι φυσικά υποχρεωτικό να συμβεί, αλλά απαιτείται μεγάλη προσπάθεια σ΄ όλα τα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το θεσμό που υπηρετώ, την αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση, το 2005 μπορεί να είναι ένα έτος αναστροφής μιας κατιούσας στην οποία βρισκόταν ο θεσμός τα τελευταία χρόνια. Αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον μια σειρά προτάσεων που έχουμε καταθέσει προς τα συναρμόδια υπουργεία γίνουν αποδεκτές, για να σταματήσει επιτέλους μια αποικοδόμηση του θεσμού που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Όταν μάλιστα η χώρα πρέπει να ανοίξει το δρόμο τολμηρών αλλαγών προκειμένου να γίνει ένα σύγχρονο κράτος με πραγματική αποκέντρωση και σύγχρονη αυτοδιοίκηση.

 Σε κάθε περίπτωση το 2005 νομίζω ότι αντικειμενικά για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη είναι το έτος μιας σκληρής πραγματικότητας. Αν δούμε αυτή την πραγματικότητα κατάματα τότε μπορεί να δημιουργηθούν οι απαραίτητες σπίθες για να υπάρξουν ρήξεις και τομές.

Είναι ώρα για ρήξεις και τομές σε όλα κυριολεκτικά τα επίπεδα και ελπίζω ότι το 2005 θα μας φέρει πιο κοντά στην ανανέωση της πολιτικής και των θεσμών, μες τους οποίους βέβαια μπορεί να κυοφορηθεί το καινούργιο που θα φέρει τη ρήξη και την τομή.