ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Προς: κ. Αθανασία Μπίδιου

Οι απαντήσεις του Δημάρχου Κοζάνης

ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 

1.     Με την ΕΓΝΑΤΙΑ να ολοκληρώνεται και τα σύνορα εδώ και πολλά χρόνια ανοικτά πλέον, η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αντιμετωπίσει το μέλλον με αισιοδοξία κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η ολοκλήρωση και των άλλων υποδομών, όπως είναι οι κάθετοι άξονες της ΕΓΝΑΤΙΑΣ και ο σιδηρόδρομος, είναι απαραίτητα εργαλεία για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Δυτικομακεδόνες. Πέραν των υποδομών που είναι φυσικά η πρώτη προτεραιότητα, αυτό που πρέπει να γίνει στη Δυτική Μακεδονία είναι η στροφή της στον τομέα των υπηρεσιών, της τεχνολογίας, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού, για να δημιουργήσει έτσι ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης συνδεόμενη και πάλι με τα Βαλκάνια όπου οι Δυτικομακεδόνες έχουν μια λαμπρή ιστορία και μια παράδοση μοναδική.

 Απ΄ αυτή την άποψη, η ταχεία ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση για μια τέτοια πορεία. Κοντά στο ήδη αναπτυγμένο ΤΕΙ της Δυτ. Μακεδονίας, τα δύο ιδρύματα επιδρούν καταλυτικά στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού και έτσι μπορούμε να λογαριάζουμε διαφορετικά το μέλλον μας. Θα πρόσθετα ως τελευταίο κάτι το οποίο πιστεύω βαθιά εδώ και πολλά χρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση και συνάμα το κυριότερο πρόβλημα είναι η ίδια η νοοτροπία μας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει ολότελα, η παγκοσμιοποίηση και η ανταγωνιστικότητα είναι δεδομένες καταστάσεις και η κοινωνία μας έχει συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά πρέπει να αξιοποιήσει.

2.  Η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια διέγραψε ένα συγκεκριμένο κύκλο. ΟΝΕ, ευρώ, ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλες υποδομές, Ολυμπιάδα που αναβάθμισε το διεθνές κύρος της χώρας και επεφύλαξε για την Αθήνα απαραίτητα και βασικά έργα υποδομής, σηματοδότησαν μια ολόκληρη περίοδο. Τώρα πια είναι στο στόμα όλων πως  είναι η ώρα της Περιφέρειας. Νομίζω πως αυτή είναι πλέον η μεγαλύτερη προσδοκία όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα με το που ζουν.

 Γι΄ αυτό θα πρόσθετα πως αν θέλουμε να λειτουργήσουμε ως μια σύγχρονη και ισχυρή χώρα με δικαίωμα στο μέλλον, η διαδικασία της περιφερειακής ανάπτυξης θα πρέπει να συνδεθεί με μια ενδυνάμωση και ανατροπή της σημερινής κατάστασης στο χώρο των αποκεντρωμένων θεσμών και της αυτοδιοίκησης με την ενίσχυση του πρώτου βαθμού με φορολογική αποκέντρωση και τη μετεξέλιξη του δεύτερου βαθμού σε περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με αιρετό περιφερειάρχη.

Πιστεύω πως μ΄ αυτό τον τρόπο απαντάμε στο αίτημα των πολιτών για περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και στο αίτημα για ένα σύγχρονο κράτος. Ένα σύγχρονο κράτος δεν μπορεί παρά να είναι αποκεντρωμένο με όσο γίνεται περισσότερες υπηρεσίες κοντά στον πολίτη. Άρα λοιπόν η περιφερειακή ανάπτυξη, η αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση είναι τα μεγάλα ζητούμενα για τη χώρα και αυτές φυσικά είναι και οι προσδοκίες από τη Νέα Κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία νομίζω ότι είναι προφανές από την πρώτη απάντηση πως απ΄ τη νέα Κυβέρνηση αναμένουμε την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών και την ταχεία ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Θα πρόσθετα για την πόλη της Κοζάνης, όπου η υγεία «ασθενεί», η δημιουργία ενός μεγάλου περιφερειακού Νοσοκομείου στην πρωτεύουσα της Δυτ. Μακεδονίας είναι εντελώς απαραίτητη γιατί η κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί χαρακτηρίζεται απ΄ το «δεν πάει άλλο».

3.  Ο Δήμος μας αξιοποιεί τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό αποδεικνύεται απ΄ το γεγονός πως ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουμε μέχρι τώρα εντάξει στο Γ΄ ΚΠΣ και το Ταμείο Συνοχής, είναι πάνω από 30 δις δρχ. Τα ποσά των προγραμμάτων αξιοποιούνται σε δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών για την Κοζάνη του αύριο.  Ύδρευση, αποχέτευση, τηλεθέρμανση ολοκληρώνονται διασφαλίζοντας τις αναγκαίες υποδομές για την ανάπτυξη της πόλης.

Πρέπει να υπενθυμίσω ότι ήδη ο Δήμος εκπονεί νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και επεκτείνεται περαιτέρω, ακριβώς για να καλύψει τις μεγάλες στεγαστικές ανάγκες, που αυξήθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

 Η άλλη κατεύθυνση αφορά τον τομέα της ποιότητας ζωής. Συγκεκριμένα, γίνονται σοβαρές αναπλάσεις στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα, με μεγάλα πάρκα, την ανάπλαση παραδοσιακών γειτονιών, το πρωτοποριακό πρόγραμμα της ανάπλασης κτιρίων και μια σειρά άλλες εξίσου σημαντικές παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν να βαδίσουμε στον 21ο αιώνα με τα απαραίτητα εφόδια. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, όλα αυτά που προανέφερα, συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη αλλά πρέπει να ομολογήσουμε πως η Κοζάνη έχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην ξενοδοχειακή της υποδομή.

Για να ξεπεραστεί είναι απαραίτητο ν΄ αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες ο ιδιωτικός τομέας, γιατί όσο υπάρχει το πρόβλημα αυτό κάθε κουβέντα για τουριστική ανάπτυξη στο Δήμο μας κυριολεκτικά δεν έχει έννοια. Ευτυχώς, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα στο θέμα αυτό, κάτι που με κάνει να αισιοδοξώ πως θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε ν΄ αποκτήσουμε την απαραίτητη ξενοδοχειακή υποδομή.

Εξάλλου υπάρχει το καλό παράδειγμα της δραστηριοποίησης του ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή κατοικιών προκειμένου ν΄ αντιμετωπισθεί η μεγάλη ζήτηση που δημιούργησε ο μεγάλος αριθμός φοιτητών και σπουδαστών που υπάρχουν σήμερα στην πόλη μας.  Έτσι λοιπόν, το πρόβλημα της στέγασης των παιδιών αυτών λύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Δήμος δημιούργησε τις απαραίτητες υποδομές και οι ιδιώτες στη συνέχεια δημιούργησαν μεγάλο αριθμό κατοικιών, προσφέροντας έτσι στους νέους φοιτητές και σπουδαστές μας φθηνή και σύγχρονη κατοικία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στη συγκράτηση των τιμών, για να μην παρατηρούνται τα φαινόμενα των παράλογων ενοικίων των τελευταίων ετών, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν σε άλλες πόλεις.

 

4.  Προτείνω την αλλαγή νοοτροπίας, σοβαρές συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων. Νομίζω ότι από την πλευρά του Δήμου μας κάνουμε ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το μεγαλύτερο ίσως για έναν αποκεντρωμένο θεσμό, και αναφέρομαι στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας, που είναι η μοναδική θεσμοθετημένη σε όλη την Ελλάδα. Το σύνολο του έργου θα εκτελεστεί με τη συγχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Ανάλογη πρόταση ετοιμάσαμε και για τις υποδομές του Πανεπιστημίου που θα έχει ως έδρα του την Κοζάνη και είναι σίγουρα μια πρόκληση για να το υλοποιήσουμε από κοινού με το Υπουργείο παιδείας.

Είναι προφανές λοιπόν ότι για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε σοβαρές επενδύσεις πρέπει ν΄ αλλάξουμε αφ΄ ενός τη νοοτροπία μας και αφ΄ ετέρου να έχουμε διασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές που επιτρέπουν την ανταγωνιστικότητα.