ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 5/7/2003

 ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρώτος σε ψήφους στο Ε.Γ. 

«Ρήξη με τον ίδιο μας τον εαυτό» 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΜΑΚΗ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗ 


Υπέρ ενός προωθημένου προγράμματος ανατροπών, ρήξεων και αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ, τάσσεται ο πρωτεύσας στην ψηφοφορία για την εκλογή των νέων μελών του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, ζητώντας ταυτόχρονα να τεθεί τέλος «στις μοναχικές πορείες». «Διαρκές ζητούμενο η ρήξη με τον ίδιο μας τον εαυτό», υπογράμμισε στη συνέντευξή του προς την «Ε» πριν ανακοινωθεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. 
* Η πρωτιά που κατακτήσατε, υποσκελίζοντας ακόμη και τον πρόεδρο της Βουλής, θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη. Θα μπορούσαμε, χαριτολογώντας, να πούμε ότι πρόκειται για θρίαμβο της... Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εσείς πώς σχολιάζετε το γεγονός;
 
* Η πρωτιά στην ψηφοφορία της Κ.Ε. αποτέλεσε έκπληξη και για μένα γιατί δεν την περίμενα αλλά ούτε και την επιδίωξα. Εξάλλου σ' αυτά τα όργανα όπως το Εκτελεστικό Γραφείο και σ' αυτές τις ψηφοφορίες η επιδίωξη οποιασδήποτε θέσης και συγκεκριμένα της πρώτης δεν συνάδει με τη φιλοσοφία αυτών των οργάνων ούτε και με τις δικές μου αρχές. Σε κάθε περίπτωση πάντως πιστεύω ότι η πρωτιά εμπεριέχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα, το οποίο παραπέμπει σε αυτά που χρόνια τώρα με συνέπεια υπηρετώ. Είναι γνωστό ότι έχω ταυτιστεί με τον αγώνα για την αποκέντρωση, την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να καταθέσω ολοκληρωμένη πρόταση ακριβώς για τις προτεραιότητες σ' αυτούς τους τομείς, με κεντρικό στόχο τη σύγκλισή μας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι η αποκέντρωση και η αυτοδιοίκηση είναι η καρδιά του ΠΑΣΟΚ.

 


* Αναλαμβάνετε λοιπόν ένα πολύ σημαντικό πολιτικό πόστο, σε χαλεπούς για το κυβερνών κόμμα καιρούς. Μπορεί κατά τη γνώμη σας να αντιστραφεί το δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ κλίμα και υπό ποιες προϋποθέσεις;

* Η προϋπόθεση είναι μία και μοναδική και ακούει στο όνομα νέα συλλογικότητα, για την οποία μίλησαν τόσο ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο νέος γραμματέας ο κ. Χρυσοχοΐδης. Πιο συγκεκριμένα, γνώμη μου είναι πως η κυβέρνηση δεν είναι κουρασμένη ούτε ξαφνικά περιορίστηκαν οι ικανότητες των υπουργών. Είναι καιρός τώρα που το ΠΑΣΟΚ συνολικά και η κυβέρνηση ειδικότερα ταλανίζονται από ένα συγκεκριμένο φαινόμενο που ακούει στο όνομα μοναχικές πορείες. Ολοι μας, μηδέ εμού εξαιρουμένου, είναι αδύνατον να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα την προσωπική μας πορεία έναντι των προβλημάτων της χώρας και του λαού.

 

 

Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Φαίνεται πως αυτό είναι ορατό και ευκρινές στους πολίτες γι' αυτό και αποτυπώνεται με ενάργεια στις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι δυνατόν να επιταχυνθεί ο ρυθμός αποτελεσματικότητας και να αλλάξει η εικόνα, αν δεν υπάρξει μια νέα συλλογικότητα. Και η συλλογικότητα δεν μπορεί να οικοδομηθεί παρά μόνο στη βάση μιας προωθημένης προγραμματικής συμφωνίας. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν εκεί βρίσκεται, γιατί ένα προωθημένο πρόγραμμα ανατροπών, ρήξεων και αλλαγών είναι αυτό που θα δώσει μια νέα συλλογικότητα στο χώρο της κυβέρνησης και των οργανωμένων δυνάμεων του Κινήματος και έτσι το κλίμα, πιστεύω, δεν είναι καθόλου ακατόρθωτο να αντιστραφεί. Πίστη και δική μου, όπως των περισσοτέρων, είναι πως σε κάθε περίπτωση τις εξελίξεις τις κρατάνε στα χέρια τους ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

* Είναι φανερό ότι ο Κώστας Σημίτης επιχειρεί ρήξη με το λεγόμενο ιστορικό ΠΑΣΟΚ και αλλαγή της φυσιογνωμίας του. Δεν νομίζετε ότι το εν λόγω εγχείρημα έχει μεγάλο ρίσκο;

* Ανεξάρτητα από το μέγεθος του ρίσκου είναι προφανές ότι η ρήξη με τον ίδιο μας τον εαυτό επιβάλλεται απ' την ίδια την εποχή. Η κοινωνία και οι πολίτες, εδώ και καιρό, έχουν αλλάξει συχνότητα στην οποία εκπέμπουν και πολύ απλά οφείλουμε να μετακινήσουμε τη βελόνα του... ραδιοφώνου για να μπορέσουμε να «πιάσουμε αυτή τη συχνότητα».

 

 

Ενα δεύτερο που έχω να σημειώσω είναι πως η εποχή μας έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τις ασύλληπτες ταχύτητες και η αλλαγή συχνοτήτων είναι ένα πολυσύχναστο φαινόμενο, άρα κατά συνέπεια η ρήξη με τον ίδιο μας τον εαυτό πρέπει να αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο, όπως διαρκές ζητούμενο νομίζω ότι αποτελούσε και αποτελεί για ένα κόμμα σοσιαλιστικό, ένα κόμμα μεταρρυθμιστικό, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, η διαρκής προσαρμογή του με την πραγματικότητα.

* Πολλοί έκαναν λόγο για «καρατόμηση» του Λαλιώτη εκ μέρους του κ. Σημίτη. Ποια είναι η άποψή σας για τη συγκεκριμένη επιλογή του πρωθυπουργού;

* Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπήρξε «καρατόμηση» του Κώστα Λαλιώτη, διότι νομίζω ότι προσπερνάμε ως δευτερεύον ζήτημα τη συγκεκριμένη πρόταση που του έγινε από τον πρωθυπουργό για το υπουργείο Γεωργίας. Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα που έχει το ΠΑΣΟΚ με τον κόσμο της υπαίθρου και της αγροτιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικά, κινδυνεύει αυτό να αναδειχθεί σε αχίλλειο πτέρνα και της πολιτικής αλλά και της φυσιογνωμίας μας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προβλήματα που είναι συνεπακόλουθο της αναγκαστικής αναδιάρθρωσης στο χώρο της γεωργίας θα ακολουθήσουν τη χώρα για πολλά χρόνια. Αυτή ήταν η κρίση του Πρωθυπουργού γι' αυτό και δεν δέχομαι πως πρόκειται για «καρατόμηση». Πήρε βέβαια τέτοιο χαρακτήρα από την ώρα που ο Κώστας Λαλιώτης, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, αρνήθηκε μια τέτοια εξέλιξη.

* Ο Κώστας Λαλιώτης εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με τις επιλογές του Κώστα Σημίτη. Διατύπωσε μάλιστα αμφιβολίες αν αυτές μπορούν να οδηγήσουν στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσουν προοπτική νίκης στις προσεχείς εκλογές. Πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση του κ. Λαλιώτη;

* Το ΠΑΣΟΚ έχει κατακτήσει χρόνια τώρα μια υποδειγματική δημοκρατική λειτουργία και όλοι είμαστε ελεύθεροι να εκφραζόμαστε. Ετσι λοιπόν ο Κώστας Λαλιώτης έκανε πολύ καλά που εξέφρασε τη διαφωνία του στις επιλογές του πρωθυπουργού, εφ' όσον αυτό πίστευε. Δεν θέλω να σχολιάσω την τοποθέτηση του Κώστα Λαλιώτη για δύο λόγους:

1ον: Διότι ήταν συναισθηματικά φορτισμένος ο ίδιος αλλά και όλοι μας, γιατί έχουμε συνδεθεί μαζί του σχεδόν τριάντα χρόνια και

2ον: Γιατί πιστεύω ότι ένα στέλεχος του μεγέθους και του βεληνεκούς του Κ. Λαλιώτη έχει το απόλυτο δικαίωμα της κρίσης, που έχουμε έτσι κι αλλιώς όλα τα μέλη και στελέχη, σε υπέρτατο βαθμό μάλιστα, καθώς το έχει κατακτήσει με τη διαδρομή και την προσφορά του.

* Μία τελευταία ερώτηση: Από τη θέση του μέλους του Ε.Γ. καλείστε να συμβάλλετε στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει την κρίση. Πέραν τούτου είστε και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Τι μπορεί να προσδοκά η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εκλογή σας στο Ε.Γ. του κυβερνώντος κόμματος;

* Το τι προσδοκά η Τ.Α. νομίζω είναι προφανές. Ισχυρότερη και δυνατότερη φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αυτή την ευθύνη δεν είναι ποτέ δυνατόν να την αποποιηθώ. Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω ότι η λειτουργία μου στο Ε.Γ. είναι μια λειτουργία εντελώς διακριτή και θα προσπαθήσω, ιδιαίτερα, να αποδείξω τη δυνατότητα να λειτουργούμε και στην Ελλάδα όπως σε όλη την Ευρώπη, παράλληλα σ' έναν θεσμό που οφείλει και πρέπει να 'ναι αυτοτελής και από την άλλη σ' έναν πολιτικό οργανισμό που επίσης πρέπει να είναι πολιτικά αυτόνομος από κάθε λογής συμφέροντα ή συντεχνιακού χαρακτήρα επιρροές.

 

Δεν αντιλαμβάνομαι το ΠΑΣΟΚ ως ένα κορπορατίστικο κόμμα όπου εγώ εκπροσωπώ την αυτοδιοίκηση, κάποιος άλλος εκπροσωπεί τα εργατικά κινήματα και πάει λέγοντας. Ωστόσο είναι απολύτως φυσιολογικό να μεταφέρω τον αέρα, την αγωνία και τις προτάσεις όλων των αιρετών της αυτοδιοίκησης που τις βιώνω χρόνια τώρα, καλύτερα ίσως από τον καθένα, σ' ένα κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο ενός κόμματος, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως είναι στην κυβέρνηση.