ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΕΡΔΟΣ

Η Συνέντευξη του Δημάρχου Κοζάνης

ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 

1.     Τα προβλήματα της Κοζάνης πιστεύω πως ταυτίζονται, στο αναπτυξιακό επίπεδο, με τα προβλήματα της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.  Η Δυτική Μακεδονία είναι μια απ΄ τις πολλές περιοχές του πλανήτη που την αφορούν ιδιαίτερα οι έντονες και μεγάλες αλλαγές που υπήρξαν στο γεωπολιτικό χάρτη όλης της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα της Ευρώπης. Από τόπος συνόρων έχει μετατραπεί σε μια απ΄ τις πύλες της χώρας προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, μεγάλα έργα όπως η ΕΓΝΑΤΙΑ οδός καθιστούν παρελθόν το πρόβλημα της απομόνωσης και φυσικά αυτές οι εξελίξεις συνεπάγονται καθοριστικές αλλαγές στο ρόλο, στις κατευθύνσεις, στις επιλογές, στην ιεράρχηση των σκοπών και των στόχων. Αν σ΄ όλα αυτά προσθέσει κανείς και το ότι η ανάπτυξη μας βασίστηκε εδώ και πολλά χρόνια αφ΄ ενός στη ΔΕΗ και αφ΄ ετέρου σε κάποιες δραστηριότητες όπως η γούνα, οι αλλαγές που σημειώθηκαν σε τέτοιους τομείς μας έφεραν μπροστά σε νέα δεδομένα. Η ΔΕΗ δεν έχει να προσφέρει περισσότερα στην απασχόληση και η γούνα πέρασε από αλλεπάλληλες κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Έτσι θεωρώ πως το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ένα και μοναδικό.

Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση. Την αλλαγή του αναπτυξιακού της προφίλ. Γι΄ αυτό κατά την εκτίμηση μου οφείλουμε όλοι οι Δυτικομακεδόνες μαζί, ξεκινώντας απ΄ την αλλαγή της νοοτροπίας μας, να προχωρήσουμε στη χάραξη του κοινού μας μέλλοντος. 

 2.     Σε ό,τι αφορά τα θέματα μείζονος σημασίας, θα μπορούσαμε κατ΄ αρχήν να πούμε πως αυτά είναι, η ταχύτατη ανάπτυξη των υποδομών που σχετίζονται με την αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής και αναφέρομαι πρωτίστως στην ΕΓΝΑΤΙΑ και στη συνέχεια στις σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις. Ακόμα, η ταχύτατη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που μαζί με το ΤΕΙ καλούνται να παίξουν κυριολεκτικά καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Το σημαντικότερο όμως απ΄ όλα είναι να αλλάξουμε γρήγορα τη νοοτροπία μας, συνειδητοποιώντας πως πρέπει να λειτουργούμε όλοι μαζί. Πράγμα οπωσδήποτε δύσκολο αν σκεφτεί κανείς πως είναι ιδιαίτερη δημοφιλής μέχρι τώρα η αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά μόνας, και όχι σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας.Το όραμα μου ειδικότερα για τη θέση της Κοζάνης έχει να κάνει με την ίδια τη θέση της Κοζάνης. Είναι το φυσικό, ιστορικό και διοικητικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και γι΄ αυτό καλείται να παίξει το ρόλο του πρωταγωνιστή. Η Κοζάνη οφείλει και πρέπει να γίνει μια πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη και ισχυρή, μια πόλη ικανή να επιβιώσει στο πεδίο του οξύτατου ανταγωνισμού που κυριαρχεί στις μέρες μας.

3.     Οι δράσεις μας για την ανάπτυξη του Δήμου μέχρι τώρα είχαν τρία βασικά χαρακτηριστικά. Τον αγώνα για τις σοβαρές αναπτυξιακές επιλογές που σηματοδοτούν την εναρμόνιση μας με το νέο περιβάλλον, την ανάπτυξη σοβαρών σύγχρονων υποδομών και το μεγάλο αγώνα για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων όπως είναι η ανεργία και η προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από μια τέτοια λογική και καθώς περνάμε σ΄ ένα εντελώς νέο περιβάλλον η συμμετοχή στα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ καλύπτει ακριβώς αυτές τις δράσεις και προτεραιότητες.

Την ολοκλήρωση των υποδομών, στην πόλη και τα Δημοτικά διαμερίσματα, την υποβοήθηση της Πολιτείας στην ταχεία ανάπτυξη των υποδομών του Πανεπιστημίου, την ανάπτυξη ενός ευρύτατου δικτύου κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής με σύγχρονες δομές και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που δίνει το ΚΠΣ σε δύο ευαίσθητους τομείς. Τη νέα τεχνολογία και την καινοτομία και τη μάχη για την απασχόληση.  

4.     Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σχετίζεται άμεσα με την εξασφάλιση σοβαρών και σύγχρονων υποδομών, με την ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και με καθαρούς όρους, στο βαθμό που αυτοί ορίζονται από τοπικές αρχές σε όλους όσους θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή. Απ΄ την πλευρά του Δήμου αυτό το τελευταίο το κάνουμε με ιδιαίτερα οργανωμένο και σύγχρονο τρόπο στα πλαίσια εκπόνησης του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μέσω του οποίου δημιουργούμε ζώνες επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα δουλεύουμε μια σειρά άλλων εργαλείων τα οποία δίπλα στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ μπορούν να παίξουν ρόλο καταλύτη στην προσέλκυση επενδύσεων.

 Κλείνοντας να προσθέσω ότι η πόλη μας στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να γίνει μια πόλη που δε διαθέτει μόνο σύγχρονες υποδομές, που είναι έργο μας των προηγούμενων χρόνων, αλλά να γίνει και μια πόλη φιλική, ζεστή ανθρώπινη, μια πόλη ελκυστική και ανταγωνιστική στο νέο περιβάλλον.