ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Αγαπητέ κύριε Μακρυδημήτρη

Συμφωνώ απόλυτα με τη βασική σας διαπίστωση ότι το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο οργάνωσης της χώρας που υπήρξε επιλογή απ΄ την αρχή της συγκρότησης του Ελληνικού κράτους, έχει παίξει τον ιστορικό του ρόλο και αποτελεί στόχο εθνικής προτεραιότητας το ξεπέρασμα του. Ωστόσο, διαφωνώ στη βασική πρόταση για το ξεπέρασμα του υπερσυγκεντρωτισμού στην Ελλάδα που ονομάζετε ¨αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης¨.

Όχι πως δε χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με περισσότερη αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, διαπίστωση στην οποία οπωσδήποτε συμφωνώ. Σε καμιά όμως περίπτωση το μοντέλο διακυβέρνησης δεν είναι δυνατόν να επιλύσει το βασικό πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού, πλούτου και δύναμης σ΄ ένα και μόνο τόπο.

Ο λόγος είναι πολύ απλός.

Οι δομές επιταχύνουν και διευκολύνουν αλλά δεν παράγουν από μόνες τους αποτελέσματα. Εξάλλου την απόδειξη την έχουμε μπροστά μας τα τελευταία χρόνια. Έχουν γίνει πολλές τομές στο μοντέλο διακυβέρνησης και μάλιστα όχι με ευθύγραμμο τρόπο. Θυμίζω τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, που συνοδεύτηκαν από ηχηρές αποχωρήσεις απ΄ τη Βουλή, οι οποίες ενίσχυσαν την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση αλλά καθόλου δεν άγγιξαν το βασικό πρόβλημα το οποίο θίγεται.

Πιστεύω ότι το ξεπέρασμα του σοβαρότατου αυτού προβλήματος είναι πρωτίστως ζήτημα οικονομικών αποφάσεων που προϋποθέτει την αποκέντρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων.Είναι γνωστό πως χρόνια τώρα έχω καταθέσει ως Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που ξεκινάει απ΄ την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων απ΄ την Αττική και φτάνει μέχρι την εκλογίκευση των γιγαντωμένων πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το πρόβλημα το οποίο θίγετε λοιπόν νομίζω πως μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με σοβαρές αποφάσεις κυρίως στο οικονομικό επίπεδο, γι΄ αυτό στο βασικό ερώτημα του Οικονομικού Ταχυδρόμου που ερωτηθήκαμε για τη διαρθρωτική αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ,η απάντηση μου αφορά τη φορολογική αποκέντρωση και τη μετατροπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε μηχανισμό αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων.

Νομίζω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η βασικότερη ίσως αποστολή ενός σύγχρονου κράτους σχετίζεται με το διαρκή αναδιανεμητικό του ρόλο. Ένα ρόλο που στις μέρες μας θα πρέπει να τον βλέπουμε όχι μόνο ως προς τη διαρθρωτική του διάσταση, κοινωνικές τάξεις αλλά και ως προς τη χωροταξική του διάσταση, περιφέρειες και περιοχές.Οι δομές αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης απλά θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν αυτή την εξέλιξη.

              Με εκτίμηση

              Πάρις Κουκουλόπουλος