ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Προς: κ. Τατσούλη και Κλαυδιανό. Οι απαντήσεις του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ Πάρι Κουκουλόπουλου- Δημάρχου Κοζάνης 
  1. Η πιθανότητα πολέμου στο Ιράκ, χωρίς να είμαι ο ειδικότερος για ν΄ απαντήσω στο ερώτημα σας, αντικειμενικά θεωρώ πως θα βυθίσει τη διεθνή οικονομία σε ύφεση, τις συνέπειες της οποίας κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει, πόσο μάλλον ο προϋπολογισμός ενός κράτους 10 εκατ. ανθρώπων, όπως είναι η Ελλάδα. Από εκεί και πέρα όμως νομίζω ότι ως Έλληνες τώρα μπορούμε να αξιολογήσουμε, όσο ποτέ άλλοτε, την τεράστια σημασία που έχει η ένταξη της χώρας μας στην Ο. Ν. Ε. Φαντάζεται κανείς πως θα βιώναμε την απειλή της ύφεσης έξω από τη ζώνη του Ευρώ και χωρίς να είμαστε στην εντός Ο. Ν. Ε. εποχή; Από κάθε άποψη έχουμε συνδέσει τη μοίρα μας με 300 εκατομμύρια Ευρωπαίους και οπωσδήποτε επιβάλλεται εγρήγορση απ΄ όλους μας αλλά νομίζω ότι η ανησυχία είναι σαφώς μικρότερη απ΄ ό,τι θα ήταν πριν κάποια χρόνια.
  2. Δεν μας ικανοποιεί γι΄ αυτό και εγκαίρως θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας αφού για μια ακόμα φορά η απόδοση υπολείπεται των πραγματικών υποχρεώσεων του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως τονίστηκε στα τρία τελευταία τακτικά μας συνέδρια αλλά και στο θεματικό συνέδριο για τα οικονομικά των ΟΤΑ που πραγματοποιήσαμε στη Χαλκιδική ζητάμε την απτή εξειδίκευση της οικονομικής αυτοτέλειας τους, με ιδιαίτερη έμφαση:          -        -         στην διασφάλιση των κρατικών επιχορηγήσεων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και στη μέγιστη δυνατή καθιέρωση νέων ιδίων πόρων με την τοπική φορολογία που θα μπορεί να επιβάλλει η Αυτοδιοίκηση ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες με μεταρρύθμιση και αναδιανομή φορολογικών πόρων και όχι με πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών         -        στην οργάνωση αποτελεσματικών εγγυήσεων διαφάνειας και -        -         στην ενεργότερη συμμετοχή της Τ.Α. στον οικονομικό προγραμματισμό και στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, καταθέσαμε και τις εξής προτάσεις:Α. Την απόδοση του συνόλου των παρακρατηθέντων ποσών σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής του Ν.1828/89 με ορίζοντα το 2006, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές δραστηριότητες και ανάγκες των Δήμων ή Κοινοτήτων . Β. Την άμεση απόδοση το 2002 ποσού 200 δισ. επιπλέον των αναγραφομένων στον προϋπολογισμό, έναντι της συνολικής οφειλής προς την Τ.Α.Προτάσεις που αποτελούν πάγιες και αδιαπραγμάτευτες θέσεις του συνόλου της Αυτοδιοίκησης. Πάντως πρέπει να σημειώσω πως εδώ και τρία χρόνια έχουμε καθιερώσει μια πάγια πρακτική, έτσι ώστε ένα μέρος από τους πόρους που δεν αποδόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση καθώς και ένα μέρος που προέρχεται από την εκκαθάριση προηγουμένων ετών, να  συμπληρώνεται πάνω στον προϋπολογισμό την τελευταία ημέρα με κοινή δήλωση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας. Είναι μια φόρμουλα που έχει λειτουργήσει και είναι προφανές ότι η ελάχιστη απαίτηση μας είναι να επαναληφθεί κατά την  ψήφιση και του φετινού προϋπολογισμού.
  1. Ο όποιος επηρεασμός των Δημοτικών εκλογών απ΄ τον προϋπολογισμό του κράτους, έγκειται στους προηγούμενους προϋπολογισμούς και όχι στο νέο που τώρα κατατίθεται. Δε νομίζω ότι επηρεάζει, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, τις φετινές εκλογές. Αντικειμενικά, νομίζω πως δεν έχει γίνει αντιληπτός, τουλάχιστον  σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο από τους πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αλλά ούτε καν απ΄ την πλειονότητα αυτών που διεκδικούν το αξίωμα του Δημάρχου ή του Δημοτικού Συμβούλου. Σε κάθε περίπτωση βέβαια πιο σωστό θα ήταν να λέγαμε πως θα επηρεαστεί η πορεία της Αυτοδιοίκησης από το συγκεκριμένο περιεχόμενο, για λόγους προφανείς καθώς η πορεία και η εξέλιξη του θεσμού δεν εξαρτάται μόνο από τις αρμοδιότητες αλλά και από τους πόρους με τους οποίους θα κληθεί να τις ασκήσει.