ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Το κείμενο του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ

ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥΔημάρχου Κοζάνης  

 Η εικόνα που προκύπτει από την έρευνα του Α.Π.Θ. δεν είναι τόσο αρνητική για την Τ.Α. και τους τοπικούς άρχοντες. 

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά αποδοχής της Κυβέρνησης κυμαίνονται στο 25%, της Ν.Α. στο 30 με 35% και των Δήμων στο 40 με 45%. Είναι σαφές δηλαδή ότι η Τ.Α. αποτελεί το θεσμό με τη μεγαλύτερη αποδοχή απ΄ τους πολίτες.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι το γενικό ποσοστό αποδοχής είναι μέσος όρος και αναγκαστικά άλλους ¨ευνοεί¨ και άλλους ¨αδικεί¨. Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτουν ποσοστά αποδοχής που κυμαίνονται από το 20 μέχρι το 60%. Αυτή η εικόνα έχει άμεση σχέση με τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Είναι γνωστό ότι στο 63% των Δήμων είχαμε αλλαγή δημοτικής αρχής. Οι παραπάνω διευκρινήσεις είναι νομίζω απαραίτητες και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας.

    Είναι προφανές ότι οι Δήμοι ανταποκρίνονται μερικώς και όχι καθ΄ ολοκληρίαν στις σύγχρονες ανάγκες και η εικόνα από τόπο, σε τόπο, από Δήμο σε Δήμο διαφέρει έντονα. 

  Προκειμένου ένας Δήμος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών του πρέπει ν΄ αναγνωρίζει και να ιεραρχεί σωστά αυτές τις ανάγκες και στη συνέχεια να εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε πόρους, στελέχη και μέσα. Οι προϋποθέσεις δυστυχώς δε διασφαλίζονται επαρκώς και αυτό αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης.

   Οι διαφορές ωστόσο από τόπο σε τόπο αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η ενεργοποίηση της ίδιας της δημοτικής αρχής και η επαφή της με τα πραγματικά προβλήματα.

     Έχει σημασία να δούμε σε ποια σημεία εντοπίζεται η κριτική των πολιτών για τους δημοτικούς άρχοντες. Η δυσαρέσκεια λοιπόν, γενικά, εντοπίζεται σε δύο σημεία.Πρώτον, υπάρχει καθολικό αίτημα συμμετοχής των πολιτών στα τεκταινόμενα των Δήμων. Δεύτερον, υπάρχει καταλογισμός ευθυνών και στην Τ.Α. σε πεδία που δεν έχει κατά τον τύπο αρμοδιότητα. Π.χ. συγκοινωνίες.  Όλα τα παραπάνω οδηγούν σ΄ ένα και μόνο συμπέρασμα.Υπάρχει επιτακτική ανάγκη ριζικού εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους με κύριο χαρακτηριστικό την πλήρη αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η είσοδος της χώρας μας στην ΟΝΕ επιβάλει έτσι κι αλλιώς τη σύγκλιση μας με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, άρα και στους τομείς αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης. Μετά τις εξελίξεις στην τρομοκρατία και το Κυπριακό είμαστε πια σε μια νέα πολιτική περίοδο και η ελληνική κοινωνία δεν είναι απλά ώριμη αλλά μάλλον απαιτεί σοβαρές τομές.  

Πρέπει να τονιστούν δύο σημαντικές παράμετροι.

-        η πρόσφατη Συνταγματική αναθεώρηση κατοχύρωσε το αυτοδιοικητικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης και άνοιξε το δρόμο για μεγάλες θεσμικές τομές που μπορούν να μας οδηγήσουν στη σύγκλιση με την Ευρώπη.

-        Το Γ΄ ΚΠΣ αποτελεί το ασφαλέστερο όχημα με το οποίο η Τ.Α. μπορεί να συγκλίνει πολύ γρηγορότερα. Ανακεφαλαιώνοντας, απαιτείται  μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση. Από τρεις κρίσιμους παράγοντες πιστεύω ότι θα κριθεί το αποτέλεσμα.

  • Πολιτική συμφωνία γα το ρόλο της Αυτοδιοίκησης σ΄ ένα  σύγχρονο ελληνικό κράτος.
  • Αποτελεσματική συμμετοχή της Τ.Α. στο Γ΄ ΚΠΣ
  • Αλλαγή νοοτροπίας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης αφού το άνοιγμα του θεσμού στην κοινωνία είναι κυρίως δική μας υπόθεση.