1. Η οριστική ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ δημιούργησε νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τους στόχους μας. Οι πολιτικές προτεραιότητες της νέας περιόδου αναγκαστικά θα κινούνται στο δίπολο της διαφύλαξης των κατακτήσεων μας και της σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση είναι δεδομένη η απόσταση μας από την Ε. Ε. Προκειμένου λοιπόν να συγκλίνουμε είναι απαραίτητη η χάραξη ενός δρόμου που με ευκρίνεια θα δείχνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό επιδιώκουμε εμείς ως Αυτοδιοίκηση, αυτό ζητάμε και από την Πολιτεία και το έχουμε καταστήσει σαφές και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Εμείς ως ΚΕΔΚΕ πιστεύουμε πάντα ότι για να προχωρήσει ο θεσμός στη χώρα μας, να εκσυγχρονιστεί και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών αλλά του συνόλου της χώρας, απαιτείται συναίνεση και διάλογος. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι σημερινές ανάγκες και προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης και αγωνιζόμαστε πάντοτε για την εκπλήρωση τους, καταθέτοντας με σαφήνεια τις θέσεις και τις απόψεις μας προς κάθε κατεύθυνση, έχοντας σαν γνώμονα ότι σύγχρονη και ισχυρή Αυτοδιοίκηση σημαίνει μια Αυτοδιοίκηση που θα είναι κοντά στον πολίτη και θα λειτουργεί προς όφελος του πολίτη. Σε ό,τι αφορά τα νέα σχέδια του Υπουργού Εσωτερικών πιστεύουμε πως θα έχουμε την ευκαιρία να τα ακούσουμε στην ομιλία του στο Συνέδριο και αναλόγως να τοποθετηθούμε.
  2. Κοινή συνισταμένη όλων των προσυνεδριακών διαδικασιών εν όψει του Συνεδρίου ήταν η αγωνία των αιρετών για το μέλλον και την πορεία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Ακούστηκαν ακόμα πολλές απόψεις και προβληματισμοί για την πορεία του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, κυρίως από Καποδιστριακούς Δημάρχους. Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο το Συνέδριο που έχουμε μπροστά μας θ΄ ανοίξει το διάλογο γύρω απ΄ αυτά τα θέματα και ελπίζουμε ότι θα χαράξει τη στρατηγική για την Αυτοδιοίκηση που θα μπορεί αύριο να συνεχίσει την πορεία της με λιγότερα εμπόδια, περισσότερες αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους, οικονομική αυτοτέλεια και τη δυνατότητα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.   
  3. Για να επιτευχθεί η Ισόρροπη Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Εμείς από την πλευρά μας ως ΚΕΔΚΕ από τη στιγμή που εντοπίσαμε το μεγάλο αυτό πολιτικό πρόβλημα της χώρας, αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για να το αναδείξουμε. Το ίδιο θα κάνουμε και στο Συνέδριο μας και δεν θα σταματήσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας και να προβάλουμε τα επιχειρήματα μας για όσο χρειαστεί. Θέλω να πιστεύω όμως ότι καθημερινά κερδίζουμε όλο και περισσότερους υποστηρικτές αυτής της ιδέας και αυτό μας κάνει να ευελπιστούμε πως πολύ σύντομα ο διάλογος για την Ισόρροπη Περιφερειακή Ανάπτυξη θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο.
  4. Σε ανύποπτο χρόνο είχα χαρακτηρίσει πολυτέλεια τους τρεις βαθμούς αυτοδιοίκησης γιατί το μέγεθος της χώρας δε συνεπάγεται κάτι τέτοιο αλλά δεν υπάρχει και ευρωπαϊκό παράδειγμα με τρεις αιρετούς βαθμούς. Μάλλον τους πολίτες θα ταλαιπωρούμε με την κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών μεταξύ μας. Ευτυχώς αυτή η απλή αλήθεια κατοχυρώθηκε στο  Σύνταγμα και νομίζω πως ανοίγει πλέον ένας κύκλος θεσμικών μεταρρυθμίσεων μετά τη συνταγματική επιταγή που ορίζει σαφέστατα δύο επίπεδα αιρετής αυτοδιοίκησης. Φυσικά το ζήτημα δεν είναι απλό. Κατά τη γνώμη μου όμως η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να θεσπιστεί το ταχύτερο δυνατόν γιατί η Ευρώπη ζει στο ρυθμό των πόλεων και των Περιφερειών και η γρήγορη εναρμόνιση μας μόνο καλό θα κάνει στη χώρα μας. Θέλω να υπενθυμίσω πως όλες οι παρατάσεις που έχουμε ζητήσει σε διάφορα οικονομικής, ή θεσμικής φύσης θέματα, όπως η απελευθέρωση της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών κ.α., μάλλον οδυνηρές συνέπειες είχαν για τη χώρα παρά θετικές. Γ΄ αυτό πιστεύω πως πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος για την πολιτική συναίνεση έτσι ώστε να γίνει το ταχύτερο δυνατόν  η μεγάλη αυτή θεσμική μεταρρύθμιση.  Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να ξεκινήσει με τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.
5.      Το γεγονός ότι είναι το τελευταίο τακτικό συνέδριο της τρέχουσας δημοτικής περιόδου μας υποχρεώνει να συζητήσουμε αφ΄ ενός για τη μεγάλη θεσμική αλλαγή του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και αφ΄ ετέρου για τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν το θεσμό σήμερα, έτσι ώστε η νέα δημοτική περίοδος να ξεκινήσει με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια. Αυτή είναι η μία πλευρά. Από την άλλη το Συνέδριο δεν μπορεί να αποκοπεί από τη συγκυρία που θέτει εξ αντικειμένου τις δικές της προτεραιότητες. Η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και η Συνταγματική Αναθεώρηση δε συνθέτουν απλά τη συγκυρία  αλλά κλείνουν ουσιαστικά έναν κύκλο και ανοίγουν ένα καινούργιο και μας επιβάλουν συζητήσουμε εξ ίσου για την προοπτική του θεσμού. Αυτοτελές ζήτημα που ουσιαστικά αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στο σήμερα το αύριο είναι το Γ΄ ΚΠΣ και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ΄ αυτό. Η στήριξη του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, η επίλυση οξυμένων προβλημάτων ( οικονομικά και στελέχωσης), θεσμικές πρωτοβουλίες, Γ΄ ΚΠΣ αποτελούν αντικειμενικά την ατζέντα του Συνεδρίου απ΄ το οποίο περιμένω να χαράξει την αυριανή πορεία του θεσμού.
  1. Είναι νωρίς φυσικά να κρίνουμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και το νέο Υπουργό κ. Σκανδαλίδη. Εκείνο που εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ επιθυμώ είναι να σκύψει πάνω στα υπαρκτά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και με διάλογο και συνεργασία να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ό,τι εμποδίζει το θεσμό να εκσυγχρονιστεί για να συγκλίνει με την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση που είναι το διαρκές ζητούμενο. Πιστεύω ότι τα δείγματα γραφής που είχαμε μέχρι τώρα δείχνουν πως ο νέος Υπουργός είναι διατεθειμένος να δουλέψει μαζί μας για να βαδίσουμε προς ένα καλύτερο μέλλον της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Φυσικά όλα αυτά θα κριθούν στην πορεία.
  2. Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος που έχει υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη γνωρίζει πολύ καλά από μέσα, δεν μπορεί, σε οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται, να μην σκύψει με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στα προβλήματα της. Εκτιμώ ως θετικό το γεγονός της ύπαρξης δύο Υφυπουργών στο Υπουργείο Εσωτερικών που προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση και ευελπιστώ ότι θα βοηθήσουν πραγματικά το θεσμό.
  3. Φυσικά μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ή να αποσιωπούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Μια απ΄ τις σημαντικότερες δυσκολίες είναι η δυσπιστία που υπάρχει σ΄ ένα μέρος των τοπικών κοινωνιών που εκφράζουν τους φόβους τους για γι΄ αυτό το υπερεθνικό σχήμα που δημιουργείται. Φόβοι που έχουν να κάνουν με την απώλεια της ταυτότητας κάθε τοπικής κοινωνίας και την ισοπέδωση κάθε πολιτισμικής ιδιαιτερότητας. Οι φόβοι αυτοί, δικαιολογημένοι ως ένα βαθμό, δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστούν με ευχολόγια και με απλές διαβεβαιώσεις, αφού οι πολίτες σήμερα ζητούν συγκεκριμένες αποδείξεις και διασφαλίσεις για να πειστούν. Αυτές τις αποδείξεις και τις διασφαλίσεις δεν μπορεί να τις προσφέρει κανείς άλλος εκτός από την Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται πάντοτε κοντά στον πολίτη και αφουγκράζεται καθημερινά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του. Γι΄ αυτό οφείλουμε, πρωτίστως, όλοι εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης να εργαστούμε μεθοδικά και συνετά μέσα στις ίδιες τις τοπικές μας κοινωνίες, προκειμένου να περάσουμε το μήνυμα προς κάθε πολίτη ότι Ευρωπαϊκή Ενοποίηση δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ισοπέδωση αλλά ούτε και εξάλειψη όλων εκείνων των ιδιαίτερων στοιχείων που μας προσδιορίζουν  και μας κάνουν να ξεχωρίσουμε. Οφείλουμε να πείσουμε πως μια ΙΣΧΥΡΗ και ΕΝΩΜΕΝΗ Ευρώπη θα έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα που θα επιτρέπει στην κάθε εθνική ή τοπική ομάδα αφ΄ ενός να διατηρήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και αφ΄ ετέρου να συμμετέχει ως απολύτως ισότιμος εταίρος σε  μια κοινή προσπάθεια που θα έχει ένα και μοναδικό στόχο: Την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων.
  4. Ο κάθε Δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζεται η περιοχή του για ν΄ αντιμετωπιστούν δυσκολίες σαν αυτές που αναφέρετε. Δυστυχώς όμως, η γνώση δεν αρκεί αλλά απαιτούνται και τα κατάλληλα μέσα που πολλοί Δήμοι δεν τα διαθέτουν χωρίς αυτό να είναι δική τους ευθύνη. Πιστεύω πως η Πολιτεία πρέπει να φανεί τολμηρή και να εκχωρήσει στους Δήμους περισσότερες αρμοδιότητες, συνοδευόμενες από πόρους, για να δημιουργήσουν αφ΄ ενός τον κατάλληλο μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων και αφ΄ ετέρου να μπορέσουν να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που δώσουν λύσεις σ΄ αυτού του είδους τα προβλήματα.