ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

1.      Η οριστική ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ δημιούργησε νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τους στόχους μας. Οι πολιτικές προτεραιότητες της νέας περιόδου αναγκαστικά θα κινούνται στο δίπολο της διαφύλαξης των κατακτήσεων μας και της σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση είναι δεδομένη η απόσταση μας από την Ε. Ε.

Προκειμένου λοιπόν να συγκλίνουμε είναι απαραίτητη η χάραξη ενός δρόμου που με ευκρίνεια θα δείχνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι προϋποθέσεις είναι πολλαπλές και σύνθετες και αποτελούν το σχεδόν  αποκλειστικό αντικείμενο του Συνεδρίου μας στη Θεσσαλονίκη  στις 29 Νοεμβρίου.

 Οι αλλαγές στον Αυτοδιοικητικό χάρτη πρέπει να είναι πολλαπλές και συμπυκνώνονται σε τρεις ενότητες.-Θεσμοθέτηση του 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης στο επίπεδο των σημερινών Περιφερειών με αιρετό Περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο -Οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα της Αυτοδιοίκησης των Μητροπολιτικών περιοχών, και-Οικονομική Αυτοτέλεια με φορολογική αποκέντρωση στα πλαίσια της δρομολογημένης φορολογικής μεταρρύθμισης.Οι θέσεις αυτές έχουν αποτυπωθεί εδώ και τρεις μήνες σε γραπτή εισήγηση μου εν όψει του τακτικού μας Συνεδρίου. Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδη με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο εκτός από ένα σημείο. Προσωπικά πιστεύω ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να ξεκινήσει με τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Δεν υπάρχει διαφορά ουσίας αλλά εκτίμησης σε σχέση με τον απαιτούμενο χρόνο. 

2.      Στις πρόσφατες προσυνεδριακές διαδικασίες μας  υπήρξαν ΄πολλές φωνές Καποδιστριακών Δημάρχων που έθεσαν ζήτημα δεύτερης φάσης Καποδίστρια. Είναι νομίζω η καλύτερη δικαίωση του νομοθέτη και όλων όσων πιστέψαμε στο εγχείρημα. Προβλήματα σίγουρα υπάρχουν και πηγάζουν από δύο αιτίες, σε γενικές γραμμές. Καλλιέργεια υπερβολικής προσδοκίας και  υιοθέτηση σχημάτων προβληματικών από τη σύσταση τους. Σε κάθε περίπτωση κανένας μας δεν πρέπει να αντιπαρέρχεται το γεγονός ότι ο νέος θεσμός μόλις συμπληρώνει τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του.      Βιώσιμα και ανταγωνιστικά σχήματα απαιτούν οι καιροί σε όλα τα  επίπεδα. Ο Καποδίστριας από κάθε άποψη δεν μπορεί να κρίνεται έξω και πέρα απ΄ αυτή την απλή αλήθεια.

3.      Το ζήτημα της Αυτοδιοίκησης των Μητροπολιτικών περιοχών αφορά τα ενιαία πολεοδομικά συγκροτήματα  Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η μελέτη που ήδη έχει δοθεί στην ΚΕΔΚΕ δεν κάνει διάκριση Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Είναι ένα εργαλείο και για τις δύο περιοχές. Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος πιστεύω ότι δύσκολα μπορεί κανείς να υπερασπιστεί το αντίθετο. Να τονιστεί ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα πριν ξεκινήσει ο διάλογος αφού η ίδια η μελέτη προτείνει 4 εναλλακτικά σενάρια για την οργάνωση των Μητροπολιτικών περιοχών. 

4.      Πιστεύω σε πέντε συγκεκριμένες αρχές.-Τα κόμματα είναι εντελώς απαραίτητα στοιχεία του οικοδομήματος της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.  -Η εναρμόνιση του ¨χρίσματος¨ με την κοινωνική βούληση είναι διαρκές ζητούμενο που δεν αναιρεί όμως το δικαίωμα των κομμάτων να κάνουν γνωστή στο εκλογικό σώμα την πρόταση τους.-Η αυτοτέλεια των δημοτικών αρχών είναι δεδομένη τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στις καταστατικές αρχές όλων των κομμάτων. Η απόδοση ¨χρίσματος¨ σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί αυτή την πραγματικότητα. -Ανεξάρτητοι υποψήφιοι δεν υπάρχουν όχι με την έννοια της κομματικής ένταξης αλλά της συγκεκριμένης ιδεολογικής και κοινωνικής αναφοράς του καθένα. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι είναι ¨ανεξάρτητοι¨ δυστυχώς γι΄ αυτούς δεν είναι ανεξάρτητα τα προβλήματα.  

    -Υπέρτατος κριτής όλων μας είναι ο πολίτης.

5.      Η ίδια η φύση του εκλογικού νόμου επιβάλει συνεργασίες στην Αυτοδιοίκηση που δε συναντώνται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Από την άλλη είναι πολλά χρόνια τώρα που οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης καταφέρνουν και διατυπώνουν έναν ενιαίο λόγο πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι τα κόμματα.

Αυτή η πραγματικότητα δε σημαίνει κατάργηση διαφορών οι οποίες σαφέστατα υπάρχουν.

6.      Η αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι επιβεβλημένη και νομίζω πως έχει καθυστερήσει. Προσωπικά εντοπίζω την προσοχή μου σ΄ ένα και μόνο σημείο. Την κατάργηση των Περιφερειών- μαμούθ Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το πολυπληθές και απρόσωπο αυτών των Περιφερειών σε συνδυασμό με την παντοδυναμία των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία.

Η προσωπικότητα, οι θέσεις, η ιστορία και η δράση του κάθε υποψηφίου δεν παίζουν κανένα σχεδόν ρόλο αφού η εκλογιμότητα είναι ευθέως ανάλογη της αναγνωρισιμότητας.

 Το πολύτιμο όπλο για την εκλογή το ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως, τα τηλεοπτικά, τα οποία με τη σειρά τους ελέγχονται από λίγους και οικονομικά ισχυρούς.

Πριν δούμε στη Βουλή και κανέναν απ΄ τους… πρωταγωνιστές του Big Brother πρέπει να πάρουμε αποφάσεις.