ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Άρθρα 2004

Τα θέματα αιχμής του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ

Του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ

Πάρι Κουκουλόπουλου-Δημάρχου Κοζάνης  

         Το φετινό ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ θα διεξαχθεί σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας πρέπει να τοποθετηθεί πάνω σε συγκεκριμένα πολύ σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο του θεσμού.

           Ορισμένα απ΄ αυτά είναι ζητήματα αιχμής που ήρθαν στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα,  ενώ τα υπόλοιπα αποτέλεσαν αντικείμενο προβληματισμού και συζητήσεων και σε προηγούμενα συνέδρια μας.

           Τα ζητήματα αιχμής πάνω στα οποία το συνέδριο μας θα κληθεί να τοποθετηθεί είναι τα εξής τρία:

 -          Οι προσλήψεις των συμβασιούχων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφέρομαι φυσικά στις προσλήψεις ατόμων που θα καλύψουν τις ανάγκες νέων, μεταφερόμενων, αρμοδιοτήτων, για τις οποίες πρέπει να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη θέση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

   -          Η καταστατική θέση των αιρετών και οι επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν απ΄ την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 187 για πάρα πολλούς Δημάρχους.

-          Το νέο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «ΘΗΣΕΑΣ», για το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν τον τρόπο άμεσης εφαρμογής του.

 Από εκεί και πέρα υπάρχουν τέσσερα καίρια ζητήματα που μας απασχολούν εδώ και χρόνια και είναι:

-          Τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μόνο που ζητάμε είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε για τα οικονομικά ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο μας για τα οικονομικά τον Αύγουστο του 2003 στην Αθήνα.

-          Οι αλλαγές που πιθανότατα θα υπάρξουν στη χωροταξία του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί απ΄ τη σημερινή Κυβέρνηση και απασχόλησε και την ΚΕΔΚΕ, η οποία στο τελευταίο της συνέδριο της Θεσσαλονίκης (2003) είχε πάρει με συντριπτική πλειοψηφία συγκεκριμένη θέση, με βάση την οποία συμφωνήσαμε οι όποιες αλλαγές να γίνουν κάτω από αυστηρά καθορισμένα κριτήρια.

 -          Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά σε ό,τι σχετίζεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διαμορφώσει μια κοινή θέση.

 -          Οι θεσμικές αλλαγές που θα εκσυγχρονίσουν το θεσμό και θα μας επιτρέψουν να συγκλίνουμε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αναφέρομαι στη φορολογική αποκέντρωση, τις μητροπολιτικές λειτουργίες και το Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, θέματα που ούτως ή άλλως έχουν τεθεί εδώ και χρόνια με έμφαση απ΄ την ΚΕΔΚΕ και πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσουν.