ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

1. Επί εννέα συναπτά έτη, με πολύ μικρά διαλείμματα, η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, κάτι καθόλου σύνηθες στα παγκόσμια οικονομικά χρονικά.

Η χώρα μετράει πληγές και  η σημαντικότερη βλάβη αναμφίβολα είναι αυτή στο ανθρώπινο δυναμικό της, τον ένα δηλ. από τους δύο θεμελιώδεις αναπτυξιακούς πόρους κάθε χώρας, ο άλλος ως γνωστόν είναι η γη.

Παραγωγικές ηλικίες πέρασαν και περνούν μαζικά από την εργασία στη σύνταξη και δυναμικές ηλικίες μεταναστεύουν κατά κύματα στο εξωτερικό.

Ποια είναι η επίδραση αυτών των φαινομένων στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος;
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την  αντίστροφη του brain drain;


2. Βρισκόμαστε ήδη κοντά 7 χρόνια στον αστερισμό των μνημονίων, το καλοκαίρι του 2018 θα έχουμε εισέλθει στον 9ο και ο κίνδυνος για ένα 4ο Μνημόνιο είναι υπαρκτός.

Κι άλλοι μπήκαν μετά από εμάς σε μνημόνιο και όλοι τους έχουν ήδη βγει.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ενώ με το πρώτο μνημόνιο η Ελλάδα εκχώρησε στους δανειστές τη δημοσιονομική της κυριαρχία, με το τρίτο μνημόνιο έχει παραδώσει στον έλεγχο των δανειστών τη δημόσια περιουσία και τον εθνικό της πλούτο.

Υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία οικονομίας και πολιτικής στις χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια και έλειψαν σε εμάς και ποια είναι αυτά;
Μήπως υπάρχει κάποια θεμελιώδης διαφορά που καθιστά το ελληνικό πρόβλημα ποιοτικά διαφορετικό από αυτό των άλλων χωρών που αναφέρθηκαν;


3.Αναφορικά με το «Ελληνικό ζήτημα» έχουν αναπτυχθεί δύο θεωρίες.

Η πρώτη είναι από την πλευρά των δανειστών που διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι οι κυβερνήσεις της δεν αναλαμβάνουν την ιδιοκτησία του προγράμματος.

Η δεύτερη είναι αγγλοσαξωνικής προέλευσης και εστιάζει στο γεγονός ότι το λάθος από την αρχή του προγράμματος μέχρι και σήμερα σχετίζεται με το ύψος του χρέους που τότε και τώρα χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο χωρίς κούρεμα.

Τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη ιδιοκτησία του προγράμματος και πόσο σημαντική είναι;
Ποια είναι σήμερα η εθνικά επωφελής στάση μας στο ζήτημα του χρέους;


4. Εκεί που όλοι οι διεθνείς παράγοντες συμφωνούν είναι στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.

Οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται κατά κόρον σχετίζονται σχεδόν αποκλειστικά με το ασφαλιστικό, την απελευθέρωση, αγοράς και επαγγελμάτων, το Ελληνικό Δημόσιο και τη Δικαιοσύνη.

Ελάχιστες είναι οι αναφορές στο Τραπεζικό μας σύστημα παρά το γεγονός ότι η ρευστότητα εδώ και χρόνια είναι είδος εν ανεπαρκεία και το κόστος του χρήματος λειτουργεί ως «κλειδωμένη ανισότητα» πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.

Παρά τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί οι Τράπεζες εξακολουθούν να είναι καθηλωμένες από τα κόκκινα δάνεια που αναδεικνύονται εκ των πραγμάτων στο μείζον πρόβλημα της χώρας.

Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις-κλειδιά για την έξοδο από την κρίση;
Ποιος είναι ο δρόμος που οδηγεί στην αποφασιστική μείωση του κόστους του χρήματος;

5. O στρατηγικός στόχος του έθνους στο πλαίσιο της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν και παραμένει η ένταξη και η διαρκής ισχυροποίηση του μέσα στους διεθνείς θεσμούς του ανεπτυγμένου κόσμου.

Από την ένταξη μας στην ΕΟΚ και κυρίως μετά τη συμμετοχή μας στην ΟΝΕ, η χώρα προσδιορίζεται από την ανάγκη της σύγκλισης με την Ευρώπη.

Οι ραγδαίες αλλαγές των τελευταίων μηνών αν μη τι άλλο ισχυροποιούν την τάση επανεθνικοποίησης των πολιτικών στα Κ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια πρέπει να είναι η Ελληνική θέση στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις και κατά πόσον αυτές επηρεάζουν την εθνική μας στρατηγική;
Ποια είναι η σοσιαλδημοκρατική θεώρηση για την άνοδο του λαϊκισμού και πως συσχετίζεται το φαινόμενο με τις ανισότητες;

Οι απαντήσεις στα 10 ερωτήματα που τέθηκαν μπορούν να συνθέσουν τον καμβά της εθνικής γραμμής για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Τα ερωτήματα φυσικά δεν είναι υποχρεωτικά ούτε περιοριστικά για τους ομιλητές και προφανώς περιμένουμε τις απαντήσεις τους για συναφή ερωτήματα που είναι σήμερα επίκαιρα.

Τι γίνεται με τη 2η αξιολόγηση;
Τι σημαίνει η παρέμβαση Σόιμπλε;
Η διαφαινόμενη επιδίωξη της κυβέρνησης να ανταλλάξει την εμπροσθόβαρη εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και κόφτη διαρκείας κινείται στη σωστή κατεύθυνση;
Αυτά και πολλά αλλά περιμένουμε να ακούσουμε από τους 5 εκλεκτούς ομιλητές-εισηγητές σήμερα στην ημερίδα των δύο Ινστιτούτων.