ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ

radio spech

Newsletters

Για την ενημέρωσή σας

γράψτε το e-mail σας

Delivered by FeedBurner

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Σελίδα στο Facebook

Twitter

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Αγαπητέ Σπύρο,
 
Διάβασα το άρθρο σου στο Veto News -οι πολιτικά "ένοχοι" στην υπόθεση της Δ.Ε.Η., αντί να σιωπούν κάνουν φασαρία, γιατί;- στις 3 Οτωβριου 2016 κι έχω υποχρέωση ν' απαντήσω, αφού με συμπεριλαμβάνεις ονομαστικά στους "ενόχους".
 
Πρώτα απ' όλα, η θεωρητική κατασκευή πάνω στην οποία βασίζεται το "κατηγορώ" σου επί δικαίων και αδίκων, έχει αντίλογο και μάλιστα σοβαρό. Με καλή πίστη κι όχι κακόβουλα, παραθέτω τα σημεία που θεωρώ πιο σημαντικά.
 
1. Την περίοδο 2007-2008, εκτός από τα γεγονότα στα οποία εστιάζεις, υπήρξαν πολύ σημαντικές εξελίξεις, που αδυνατίζουν την εκδοχή που αναπτύσσεις στο άρθρο σου. 
 
    − Η Εθνική Επιτροπή Ενεργειακού Σχεδιασμού (Ε.Ε.Ε.Σ.) ξεκίνησε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2007 κι ένα χρόνο αργότερα, πρότεινε να υποχωρήσει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα υπέρ των Α.Π.Ε. και του Φυσικού Αερίου.
 
    − Σε εφαρμογή αυτής της απόφασης-κατεύθυνσης, δίνονται την περίοδο 2007-2008 αναφανδόν άδειες, τόσο για ανάπτυξη Α.Π.Ε., όσο και για μονάδες Φ.Α.
 
Οι επενδύσεις σε αμφότερους τους τομείς έγιναν με το αζημίωτο, αφού οι εγγυημένες τιμές των Α.Π.Ε. στη συνέχεια υπήρξαν πρωτοφανείς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όσο για τις μονάδες Φυσικού Αερίου, αυτές εδώ και χρόνια είναι σε ψυχρή εφεδρεία και αποζημιώνονται με υπέρογκα ποσά, βάσει του πιστοποιητικού διαθεσιμότητας.
 
    − Παραμονές του Πάσχα του 2008 (Μεγάλη Πέμπτη), η άδεια της μονάδας Φυσικού Αερίου στην Αλουμίνα από ιδιοπαραγωγής μετατρέπεται σε συμπαραγωγής.
2. Την ίδια περίοδο, στο μέτωπο του λιγνίτη, υπάρχουν επίσης γεγονότα αξιοσημείωτα 
 
    − Παραμονές Χριστουγέννων του 2008, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει άδεια σε ιδιώτη για ανάπτυξη λιγνιτικής μονάδας στο Ν. Φλώρινας, που ισχύει μέχρι το 2038
 
    − Την ίδια περίοδο (2007-08) η Δ.Ε.Η. υποβάλει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτωσεων(Μ.Π.Ε.) στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, όπου ουσιαστικά σηματοδοτείται το πέρασμα του Νομού μας σε ψυχρή εφεδρεία.
 
Η εξόρυξη του λιγνίτη , σύμφωνα με τη Μ.Π.Ε. της Δ.Ε.Η., σταματάει στα όρια της Ποντοκώμης, γιατί πολύ απλά τα προωθούμενα σενάρια αφορούσαν στην τροφοδοσία των μονάδων που υπήρχαν τότε  μέχρι το σταμάτημα της λειτουργίας τους.
Φυσικώ τω λόγω, καμιά αναφορά δεν υπήρχε στην ίδια μελέτη στη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης και πολύ περισσότερο της Ακρινής.
 
3. Η σύνδεση του ασφαλιστικού των εργαζομένων  της Δ.Ε.Η. με τις επενδύσεις στο άρθρο σου είναι η αναστροφή της πραγματικότητας, ελπίζω από λάθος ενημέρωση.
Το  ασφαλιστικό των εργαζομένων στη Δ.Ε.Η. επί δεκαετίες ήταν ενσωματωμένο στην επιχείρηση, η οποία με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων υλοποιούσε τα επενδυτικά της προγράμματα με μεγάλο όφελος, γιατί απέφευγε το δανεισμό.
Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της ρύθμισης του 1999, είναι προφανώς λάθος ο ισχυρισμός ότι η ρύθμιση αυτή οδήγησε τη Δ.Ε.Η. σε επενδυτική απραξία.
Επιχειρήσεις πολύ μικρότερου μεγέθους της Δ.Ε.Η.,εδω και έναν αιώνα τουλάχιστον, υλοποιούν τα επενδυτικά τους προγράμματα με δανεισμό και ίδια κεφάλαια.
 
4. Προξενεί τουλάχιστον απορία το γεγονός ότι η αναφορά στο Στρατηγικό Επενδυτή για τη Δ.Ε.Η. σταματάει από πλευράς σου το 2008 και αποσιωπώνται όλες οι μετέπειτα προσπάθειες, θα αναφερθώ στη συνέχεια σ' αυτό.
 
5. Ακόμη μεγαλύτερη απορία προξενεί η απουσία κάθε αναφοράς στη "Μικρή Δ.Ε.Η.", που ήταν η πρώτη και τελευταία φορά όπου κατοχυρώθηκε με Νόμο ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία ύψους 5 δισ. ευρώ .Και οι πιο σφοδροί επικριτές εκείνης της επιλογής, παραδέχονται σημερα ότι ήταν πολύ καλύτερη από τη διάλυση της Δ.Ε.Η. , στην οποία προχωράει ανενόχλητη η κυβέρνηση τώρα.
 
6. Τέλος, δεν μπορώ να προσπεράσω το γεγονός ότι από το άρθρο που διεκδικεί μια ολιστική περιγραφή της πορείας της Δ.Ε.Η. , απουσιάζει κάθε αναφορά σε προβλήματα του σήμερα, που δύσκολα κανείς μπορεί ν' αποδώσει στο παρελθόν. Ενδεικτικα αναφέρω 
 
    − Την  έκρηξη των απλήρωτων λογαριασμών που ήταν 1,7 δισ. ευρώ από γεννέσεως της Δ.Ε.Η. και μέσα σε είκοσι μήνες σχεδόν διπλασιάστηκαν.
 
    − Τη μείωση του μεριδίου της Δ.Ε.Η. στην αγορά από τον καλπασμό των ιδιωτών, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 καθως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε να δώσει το 50% των πελατών της σε ιδιώτες χωρίς καμία αποζημίωση της Δ.Ε.Η.
 
    − Τις 4 υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Δ.Ε.Η. , που υπήρξαν με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.
Σημειώνω ότι το μεγάλο επενδυτικό δάνειο των 780 εκ. ευρώ για την Πτολεμαϊδα V, η Δ.Ε.Η. το εξασφάλισε μετά από δύο διαδοχικές αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική της αξιολόγηση (Απρίλιος 2014).
 
7.   Κράτησα τελευταίο το σημείο του άρθρου που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και αναφέρομαι στην πρώτη παράγραφο και στη δυστυχία της χώρας να καθυστερεί αναγκαίες και απαραίτητες τομές, συχνά-πυκνά αγνοώντας και το διεθνές περιβάλλον.Το γεγονός οτι οι αρνητές των μεταρρυθμίσεων που μας κυβερνούν σημερα παραδίδουν τη δημόσια περιουσία και τον εθνικό μας πλούτο στους ξένους ειναι η τραγική επιβεβαίωση αυτής της θέσης.
 
Στην περίπτωση της Δ.Ε.Η. και της περιοχής μας μάλιστα, αυτή η θέση επιβεβαιώνεται με κραυγαλέο  τρόπο.
Η επιλογή του στρατηγικού επενδυτή στη Δ.Ε.Η. ήταν απείρως καλύτερη από τη "Μικρή Δ.Ε.Η." και η "Μικρή Δ.Ε.Η."ασύγκριτα καλύτερη από τη διάλυση της Δ.Ε.Η., που προωθείται σήμερα. Ειδικά δε για τη Δυτική Μακεδονία, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.Αυτοι που πολέμησαν λυσσαλέα και τις δύο μεταρρυθμίσεις σήμερα σιωπούν αποδεικνύοντας ότι το μόνο που τους ενδιέφερε και τους ενδιαφέρει είναι οι καρέκλες της εξουσίας, δεκάρα δε δίνουν για τον τοπο.
 
 
Αγαπητέ Σπύρο,
 
Τούτων δοθέντων, αναρωτιέμαι πού τεκμηριώνεται η κατηγορία σου ότι έχω "λερωμένα χέρια" για την κατάληξη της Δ.Ε.Η. και το τραγικό αδιέξοδο του τόπου μας στο οποίο οδηγηθήκαμε 
 
    − Μήπως γιατί αντιστάθηκα ως Δήμαρχος στην ερήμωση του τόπου καταγγέλλοντας τότε το Νομαρχιακό Συμβούλιο για την έγκριση της Μ.Π.Ε. το 2008;
 
    − Μήπως γιατί ως υποψήφιος βουλευτής το 2009 έκανα σημαία μου το no passaran , δεσμευόμενος για την κατασκευή της Πτολεμαΐδας V, που τότε ήταν στα αζήτητα;
 
    − Μήπως γιατί κατοχυρώθηκαν θεσμικά οι μετεγκαταστάσεις Ποντοκωμης και Ακρινης;
   
    − Μήπως γιατί κατήγγειλα δημόσια ως Δήμαρχος  τις περίεργες αποφάσεις παραμονές Πάσχα και Χριστουγέννων του 2008,στις οποίες αναφέρθηκα πιο πάνω;
 
    − Μήπως γιατί  στις 15 Απριλίου 2011 με ομιλία μου στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επανέφερα δυναμικά τον στρατηγικό επενδυτή στη Δ.Ε.Η. και έγινε το πρώτο βήμα στο μεσοπρόθεσμο του Ιουνίου, τρείς μήνες αργότερα;
 
    − Μήπως γιατί οι πρωτοφανείς κατοχυρώσεις για την περιοχή στο Νόμο για τη Μικρή Δ.Ε.Η., φέρουν την υπογραφή μου;
 
    − Μήπως γιατι πολεμήθηκα χωρίς έλεος τόσο για τον στρατηγικό επενδυτή όσο και για τη Μικρή ΔΕΗ απο αυτους που σημερα σιωπούν λες και ήπιαν το αμίλητο νερό ενώ συμπεριφέρονταν επι μακρον ως αλλα κύμβαλα αλαλάζοντα;
 
    − Ή μήπως για το γεγονός ότι πλήρωσα προσωπικό τίμημα για τη σταθερή μου θέση υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών;
 
Από την τηλεθέρμανση μέχρι τη ΔΙΑΔΥΜΑ και από το στρατηγικό επενδυτή μέχρι τη Μικρή Δ.Ε.Η., η πολιτική μου διαδρομή είναι ξεκάθαρη και σταθερη υπέρ  των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.
Δεν χρειάζομαι πιστοποιητικά από κανέναν, γιατί όλη η διαδρομή μου είναι στο φώς της ημέρας και όλα είναι γνωστά,οι απόψεις μου και πολύ περισσότερο οι πράξεις μου
Ούτε βέβαια πρόκειται να σιωπήσω για το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή μας, με ιστορική την ευθύνη των θεσμικών μας παραγόντων.
 
Αναμένω με ενδιαφέρον την απάντηση σου.
 
 
Με εκτίμηση,
 
Πάρις Κουκουλόπουλος