ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Ανακοινώσεις

Άρθρο μου στα «Ιδεογράμματα» της «Νέας Σελίδας»

 

Το νέο ΕΣΕΚ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και τότε λογικά θα ξέρουμε τι ήταν αυτό που οδήγησε τον πρωθυπουργό στην υιοθέτηση μιας θέσης που πόρρω απέχει από την προεκλογική του δέσμευση για σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση που επιλέγεται προκαλεί εύλογα ερωτήματα αναφορικά με την ενεργειακή αυτάρκεια, την ασφάλεια εφοδιασμού και την τιμή της kWh.

Στην παράμετρο περιβάλλον όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά, μόνο που η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζεται σε μία και μόνη χώρα ούτε με την απανθρακοποίηση της ΕΕ αποκλειστικά.
Ολα αυτά θα τεθούν στην ώρα τους, σήμερα, ωστόσο, αξίζει να θυμηθούμε τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στην ΕΕ τέλη του 2018.

Το εν λόγω σχέδιο προέβλεπε επενδύσεις 32,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 για τη διείσδυση των ΑΠΕ και αντίστοιχα περιορισμό της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη στο 17% το 2030.
Στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία (Φεβρουάριος 2019) η Κομισιόν σχολίασε το πιο πάνω σχέδιο ως εξής: «Το ΕΣΕΚ θέτει φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ και τη μείωση των εκπομπών. Αυτό θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις και σταδιακή μείωση του λιγνίτη.

Περισσότερα...

Για το νέο ΠΑΣΟΚ

 

Στη σημερινή μας συνεδρίαση έχουμε πρώτιστα καθήκον να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου παρά τις αντιξοότητες της πόλωσης.

Αυτό σημαίνει οτι αφενός πρέπει να εξηγήσουμε πειστικά για ποιους λόγους δεν καταφέραμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και αφετέρου να απαντήσουμε καθαρά στο ερώτημα “ ποιοι είμαστε και τι θέλουμε”.

Για τα λάθη μας που κόστισαν στις εκλογές μίλησα στην ΚΠΕ της 12ης Ιουλίου και οι απόψεις μου είναι δημόσια γνώστες. Σήμερα θα μιλήσω για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής.

Α. Στις τελευταίες εκλογές τα δυο πρώτα κόμματα ξεπέρασαν αθροιστικά το 70% δημιουργώντας συνθήκες ενός δικομματισμού από τα παλιά. Όσοι από εμάς προσδιορίζουν το αύριο του χώρου μας  με τη λογική του “ενδιάμεσου” μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά δέχονται αυτή την εξέλιξη ως οριστική και παραγνωρίζουν κάτι σημαντικό. Ο χώρος μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου 2012 πήρε συνολικά 20,25% και 8,10% τον Ιούλιο 2019, συρρικνώθηκε δηλ κατα 60%. Η λογική του χρήσιμου τρίτου προοιωνίζεται την περαιτέρω συρρίκνωση μας.

Περισσότερα...

Ευχαριστώ θερμά τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης για την απάντηση της στη δήλωση μου για τα ψεύδη του κ Τσιπρα στη ΔΕΘ γιατί πολύ άπλα δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείο προς σημείο

1.Ελευθέρας στο ψέμα δεν έχει κανένας στις δημοκρατίες και αυτός είναι κανόνας χωρίς εξαιρέσεις. Η αποκάλυψη του ψεύδους ευνοεί την αλήθεια και μόνο αυτή και σε τελική  ανάλυση τους πολίτες.

2.Το τίμημα των 2 δις € για τη Μικρή ΔΕΗ εκτός από τα όνειρα μου, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του νόμου 4273/14.

3.Η μη πώληση του 17% της ΔΕΗ μέχρι σήμερα δεν είναι “επαναστατική” πράξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά   είναι προγραμματισμένη σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο για το 2020. Για το Υπερταμείο μούγγα η ΝΕ Κοζάνης.

4. Η υπεράσπιση  του “άτοκου δανείου” των 1000 € από το ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μόνο σύγχυση. Αφού πρόκειται για κοινωνική πολιτική γιατί δεν την προτείνουν σε όλο το Δημόσιο τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ;

5. Εκτός από απόδειξη σύγχυσης, η πιο πάνω αναφορά της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι και υποκριτική μετά από 1,3 εκ κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών  τα τελευταία 3 χρόνια.

Περισσότερα...

Συνέντευξη μου στo ethnos.gr

Κύριε Κουκουλόπουλε, τα πρώτα δείγµατα γραφής της νέας κυβέρνησης δείχνουν ότι το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί να υποστηρίξει βασικές επιλογές της στη Βουλή;

Ενα κόµµα που ετεροπροσδιορίζεται έχει χαµηλές προσδοκίες και αυτό ισχύει γενικά, πόσω µάλλον στην περίπτωσή µας που η ανάγκη ευδιάκριτου στίγµατος είναι αδήριτη. Η στάση µας στη Βουλή πρέπει να απορρέει από τις αρχές µας και να τη χαρακτηρίζουν εξίσου τόλµη και σοβαρότητα. Η κυβέρνηση είναι νωρίς να κριθεί, ωστόσο δεν παύει να είναι, παρά τις διαφηµιζόµενες «µεταγραφές», µια κυβέρνηση συντηρητική. Κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Ν∆ που παρέδωσε σε τρεις διαφορετικές περιόδους -1981, 1993, 2009- την οικονοµία σε ύφεση. Το γεγονός ότι η Ν∆ διαδέχεται µια κυβέρνηση που απέτυχε παταγωδώς στο κεντρικό ζητούµενο της χώρας, την ανάπτυξη, δεν εγγυάται ότι αυτή θα τα καταφέρει. Αν επενδύουν στον αυτοµατισµό της «θεωρίας του ελατηρίου», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, θα έχουν την τύχη του.

Ασκείτε αυστηρή κριτική, ενώ εµφανιζόσασταν προεκλογικά έτοιµοι να δώσετε ψήφο ανοχής. Είναι ξεκάθαρη, λοιπόν, η στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση της Ν∆;

Ξεκάθαρο είναι ότι το ΚΙΝΑΛ έλαβε από τους πολίτες εντολή (ελάσσονος) αντιπολίτευσης και έτσι κρίνεται από δω και πέρα.

Περισσότερα...

Αντίπαλοι μας είναι η στασιμότητα και ο εφησυχασμός

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7 Ιουλίου πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά από την πλευρά μας και να μας οδηγήσει σε τολμηρές αποφάσεις.

Ή έστω οριακή άνοδος των ποσοστών μας για τρίτη συνεχόμενη αναμέτρηση  μας επιτρέπει σήμερα να συζητάμε ψύχραιμα, ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών συνολικά  δεν είναι ικανοποιητικό για το Κίνημα Αλλαγής.

Κεντρικός μας στόχος ήταν η ανατροπή των συσχετισμών με την αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων μας και εδώ χάσαμε καθαρά αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ενισχύθηκαν σημαντικά σε σχέση με τις ευρωεκλογές, αντίθετα με εμάς που μείναμε πρακτικά στάσιμοι.

Εξίσου καθαρό είναι το αποτέλεσμα με κριτήριο τη μάχη της κυριαρχίας στον προοδευτικό χώρο μεταξύ ΚΙΝΑΛ  και ΣυΡιζΑ όπου η σχέση ένα προς τρία των ευρωεκλογών κατέληξε σε ένα προς τέσσερα.

Η πόλωση σίγουρα δεν μας ευνοούσε αλλά εξίσου δεν βοήθησαν και οι πολλές αλλαγές στο κεντρικό μας μήνυμα που δημιούργησαν σύγχυση • από την τρίτη εντολή στην αυτόνομη πορεία και από την ψήφο ανοχής στη θέση ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη οι αποστάσεις ήταν μεγάλες και το μήνυμα θολό.

Πλήγμα στην προσπάθεια μας αποτέλεσε και ο ατυχής χειρισμός της υπόθεσης Βενιζέλου τόσο γιατί λειτούργησε αποσυσπειρωτικά όσο και για ένα πιο ουσιώδη λόγο.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου με την ολοκλήρωση του 2ου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και ενώ  η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθολική τη δημοσιότητα μονοπώλησε αρνητικά το ΚΙΝΑΛ επιτρέποντας έτσι τον Τσίπρα να  ανατάξει τις δυνάμεις του την ώρα που εμείς χάναμε τις δυο από τις πέντε εβδομάδες των εκλογών εξηγώντας τα ανεξήγητα.

Περισσότερα...