ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Έβρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Μαρίνου Ουζουνίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με το νέο κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων στον Έβρο.

 

ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν έχετε πολύ καιρό που αναλάβατε τα καθήκοντά σας. Θα ήθελα να σας ευχηθώ να έχετε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. 
Αφού κι εσείς προέρχεστε από μία περιοχή όπου υπάρχει γεωργία και κτηνοτροφία, ξέρετε ότι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Θέλω να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα –και θέλω να πιστεύω ότι θα το κάνετε κι εσείς και ο συνάδελφός σας Υπουργός- καθώς υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια ένα θέμα με την ασθένεια των αιγοπροβάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τη γνωστή ασθένεια της ευλογιάς.
Από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου μέχρι τις αρχές του 2014 θανατώθηκαν δεκαοκτώ χιλιάδες εκατόν πενήντα οκτώ αιγοπρόβατα στην περιοχή μου. Στις 17 Ιουνίου και ενώ είχαν παρέλθει περί τους πέντε μήνες έπειτα από το τελευταίο κρούσμα που εμφανίστηκε στην περιοχή του Έβρου, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του ιού σε μία εκτροφή συγκεκριμένα στο χωριό της Λυκόφης. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία επιβεβαίωσε το κρούσμα και σύμφωνα με τελευταίες και σωστές πληροφορίες που έχω, πρέπει να θανατώθηκαν ξανά τετρακόσια αιγοπρόβατα. 
Θέλω να ρωτήσω εάν έχουν γίνει κάποια βήματα σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα, όπως για παράδειγμα με εμβολιασμούς, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του ιού ή τουλάχιστον να μην εμφανίζεται τόσο συχνά αυτός ο ιός και να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να προστατεύσουν τα ζώα τους.
Επίσης, υπάρχει ένα μεγάλο κτηριακό συγκρότημα το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ορεστιάδας. Είναι το Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, ένα υπερσύγχρονο κτήριο, το οποίο όμως δεν είναι εργαστηριακά εξοπλισμένο και δεν είναι στελεχωμένο με το κατάλληλο προσωπικό.
Τι σκέφτεστε να κάνετε;
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
 
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.
Ευχαριστώ τον κύριο συνάδελφο για τις ευχές του. Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με το συνάδελφό μου κ. Καρασμάνη.
Όσον αφορά το θέμα που θίξατε, στην πρωτολογία μου θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή μου και την απάντησή μου αποκλειστικά στο θέμα του εμβολιασμού ως πιθανού προληπτικού μέτρου που θέσατε. 
Η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπεται από πολύ συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει πρακτικά ή θέτει πάρα πολλά εμπόδια μέχρι να δοθεί έγκριση για εμβολιασμό για τη συγκεκριμένη ασθένεια που είναι, βέβαια, ιδιαίτερα σοβαρή. 
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κατασταλτικά μέτρα -και όχι τα προληπτικά- πέρυσι κόστισαν άμεσα γύρω στα 11 εκατομμύρια ευρώ και από την άλλη τη μεγάλη ταλαιπωρία των παραγωγών, εν προκειμένω των κτηνοτρόφων και την ανησυχία για μια συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου συμβάντος, της συγκεκριμένης ασθένειας. 
Έτσι, λοιπόν, ο εμβολιασμός υπόκειται σε πάρα πολλούς περιορισμούς και κυρίως έχει πάρα πολλές συνέπειες. Δηλαδή, αν η χώρα μας κάνει χρήση αυτού του μέτρου, σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις οδηγίες που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, δυστυχώς θα διαταράξει συνολικά τις εμπορικές σχέσεις με πάρα πολλές χώρες με τις οποίες έχει συναλλαγές σε επίπεδο ζωικού κεφαλαίου ή ζωικής παραγωγής. Ειδικότερα δε αν εφαρμοστεί το μέτρο στο Νομό Έβρου, ο Νομός Έβρου θα τύχει ενός ιδιότυπου, ιδιόρρυθμου αποκλεισμού, κάτι σαν εμπάργκο και θα στιγματιστεί βέβαια για πάρα πολλά χρόνια. Η επιλογή λοιπόν δεν είναι τόσο απλή, γιατί ξαναλέω ότι επιφέρει πάρα πολλές συνέπειες. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, εμβολιασμός τελευταία φορά στη χώρα μας, ως προληπτικό μέτρο κατά της ασθένειας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, έχει γίνει ακριβώς πριν από είκοσι έξι χρόνια, το 1988. Δεν μετήλθε αυτού του μέτρου ξανά η χώρα μας, ακριβώς για τους λόγους που έχω εκθέσει. 
Έχει, λοιπόν, πιο μεγάλη σημασία να δούμε πώς υψώνουμε ένα φράχτη –και αναφέρομαι νοητικά και όχι σε κάποιον άλλο φράχτη- που να εμποδίζει την εξάπλωση της ασθένειας και μέσα στο Νομό Έβρου, αλλά και από το Νομό Έβρου και δίπλα, διότι απ’ όσο τουλάχιστον φαίνεται, είναι προφανές ότι η ασθένεια και πέρυσι και φέτος ήρθε, δυστυχώς, από μία από τις δύο γειτονικές χώρες με τις οποίες γειτνιάζει ο Νομός Έβρου και οι οποίες είναι γνωστές σε όλους μας. 
Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου. 
Σας ευχαριστώ. 
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό. 
Το λόγο έχει ο κ. Ουζουνίδης. 
 
ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να πω ότι και εγώ δεν γνώριζα ότι η χώρα μας δεν μπορεί να πάρει κάποια μέτρα πρόληψης. Όμως, υπάρχει αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο και νομίζω ότι από τη στιγμή που στην περιοχή μου υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία, αν έρθει και ένα πλήγμα στους κτηνοτρόφους, αυτό θα είναι πολύ αρνητικό. Είναι γνωστό βέβαια ότι εισάγουμε και το γάλα, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως και τα κρέατα. Επομένως, είναι λίγο παράξενη για μένα η τακτική του να παρουσιάζονται αυτές οι ασθένειες και να μη μπορούμε να πάρουμε μέτρα. Βέβαια, δεν είμαι κτηνίατρος για να γνωρίζω καλά το θέμα. 
Το άλλο θέμα αφορά το γεγονός ότι ο προηγούμενος Υπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα προσληφθούν –το συγκεκριμένο νούμερο δεν το θυμάμαι- στην περιοχή κτηνίατροι. Οι πληροφορίες μου είναι ότι ο αριθμός του προσωπικού που μπορεί να απασχοληθεί είναι πολύ μικρός. Ο Νομός είναι τεράστιος, όπως και όλη η περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ενώ, λοιπόν, υπήρχε η υπόσχεση για την πρόσληψη κτηνιάτρων για την καλύτερη στελέχωση του Νομού και όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για ποιο λόγο δεν έχει προσληφθεί κανένας και συγκεκριμένα στο Νομό Έβρου, αλλά και σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη; 
Και το άλλο θέμα -το ξαναρωτώ- έχει να κάνει με το Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων. Είναι κρίμα ένα τέτοιο τεράστιο κτήριο να μένει ανεκμετάλλευτο. 
Σας ευχαριστώ. 
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Σας ευχαριστούμε και εμείς. 
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός, για τη δευτερολογία του.
 
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):  Σε ό,τι αφορά την πρώτη μου απάντηση θα ήθελα να επαναλάβω, κύριε συνάδελφε, ότι δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Σας ξανατονίζω ότι υπόκειται σε ειδική διαδικασία. Πρέπει να πάρουμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, δυστυχώς, με βάση τη συγκεκριμένη κοινοτική Οδηγία που είναι και ελληνική νομοθεσία, έχοντας ενσωματωθεί στις δικές μας διατάξεις, στη δική μας νομοθεσία, αλλάζει το υγειονομικό καθεστώς της χώρας. Γι’ αυτό και επιφέρει όλες αυτές τις συνέπειες που σας είπα μέχρι και στις εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες. Και ειδικότερα βέβαια για το Νομό Έβρου θα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Εξ ου, λοιπόν, και αναγκαστικά μεγάλη σημασία έχει το να πάρει κανείς, έγκαιρα και αποφασιστικά, συγκεκριμένα κατασταλτικά μέτρα, όπως: περιορισμός των κοπαδιών που έχουν προσληφθεί από τη νόσο, σφαγή των ζώων που έχουν προσληφθεί και ούτω καθεξής. Τέτοια μέτρα ελήφθησαν πέρυσι και αποτιμώνται αυτή τη στιγμή στα 11 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή είτε καραντίνα για αρκετά κοπάδια μέχρις ότου να διαπιστωθεί οριστικά εάν έχουν προσληφθεί ή όχι από την ασθένεια, είτε σφαγή περίπου είκοσι χιλιάδων αιγοπροβάτων -είναι ορθά τα νούμερα που αναφέρατε- και πάει λέγοντας. Όλα αποζημιώθηκαν με σχετικά ικανοποιητικές τιμές με βάση τα δεδομένα της χώρας και της περιόδου που ζούμε. Καταλαβαίνει κανείς ότι το κόστος είναι μεγάλο. 
Είναι εύλογο το ερώτημά σας, αλλά δυστυχώς εναλλακτική λύση που έχει σχέση με την πρόληψη, έχει αυτή τη συνέπεια που σας είπα. Άρα, έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση εφαρμογή. 
Εδώ πέρα προκύπτει ως πρόβλημα η ελλιπής στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών –για να τα βάζουμε σε μια σειρά. Δεν θέλω να πω να βάλουμε «κάτω από το χαλί» κάποιο πρόβλημα. 
Εδώ λοιπόν τι έχει γίνει; Στους γενικότερους περιορισμούς με τους οποίους κινείται το Δημόσιο, πρέπει να πω ότι από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει επιφυλαχθεί -αυτό το βρήκαμε από την προηγούμενη ηγεσία- μια καλή μεταχείριση για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων. Ειδικότερα, για την ειδικότητα των κτηνίατρων αναμένεται πολύ γρήγορα η πρόσληψη δέκα μονίμων. Επίσης, έχουμε ζητήσει ενενήντα για ειδικότητες Τεχνολόγων Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιάτρων και αναμένεται από μέρα σε μέρα η έγκριση για να προσληφθούν, για την περιοχή σας, για τη συγκεκριμένη περιοχή. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι για τον Έβρο και έχουμε και κάποιους και για κάποιες άλλες περιοχές του Βορείου Αιγαίου και της Θράκης, όπου και εμφανίζονται αυτά τα κρούσματα. 
Τέλος, αναφορικά με το συγκεκριμένο Κέντρο –κι εγώ ενημερώθηκα από την ερώτησή σας για την ύπαρξή του, προφανώς και δεν είχα λόγο να το γνωρίζω- από την Υπηρεσία έχω την επιβεβαίωση αυτού που λέτε για τις εξαιρετικές πραγματικά κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτει, αλλά καμία βέβαια πρόβλεψη ή απάντηση για τα προηγούμενα χρόνια για τη λειτουργία του, επικαλούμενη -η Υπηρεσία τα λέει αυτά- τη δημοσιονομική κατάσταση. 
Δεν μπορώ να δεσμευτώ για κάτι, αλλά επειδή βλέπω ότι και η Υπηρεσία συμφωνεί με αυτό που λέτε, ότι δηλαδή είναι μια πραγματικά αξιόλογη εγκατάσταση, εγώ έξω από την κοινοβουλευτική διαδικασία και αν χρειαστεί και εντός κοινοβουλευτικής διαδικασίας, Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, θα σας δώσω, όπως πιστεύω ότι οφείλω, μια απάντηση για το κατά πόσον είναι εφικτό να μπει μπροστά, σε λειτουργία, μια εγκατάσταση η οποία πραγματικά έχει απορροφήσει  συγκεκριμένη δημόσια δαπάνη κι έχει το «διαβατήριο», όπως λέμε, και από την τοπική κοινωνία και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Να το δούμε μαζί και πραγματικά γιατί να μην έχουμε κάποια εξέλιξη, εάν όχι άμεσα, έστω μεσοπρόθεσμα; 
Σας ευχαριστώ.