Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας». 2η συνεδρίαση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την πλευρά τόσο του Εισηγητή μας όσο και του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του συναδέλφου κ. Ρήγα, έχει υπάρξει επαρκέστατη κάλυψη της θέσης μας, με την οποία βέβαια στηρίζουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Νομίζω ότι περιττεύει να επαναλάβω όσα προ ολίγου από του Βήματος ακούστηκαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Παρακολουθώ εδώ και αρκετή ώρα το διάλογο. Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω ποια είναι η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πού ακριβώς εστιάζεται η αντίρρηση. Προσπαθώ να καταλάβω, κύριε Λαφαζάνη, τη θέση σας.

Κάνατε κάποιες επισημάνσεις για το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων, αλλά κάποιος πρέπει να είναι κακόπιστος για να πει ότι χαρίζονται ή διαγράφονται. Από την άλλη, έχουμε το άμεσο ζήτημα για το πού πάει ή δεν πάει αυτή η επιχείρηση. Σε αυτόδεν δώσατε κάποια απάντηση.

Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχει σκανδαλώδη χαρακτήρα η συγκεκριμένη ρύθμιση που έρχεται, που δεν έχει. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η ρύθμιση μάς υποχρεώνει να μιλήσουμε σοβαρά για τα ναυπηγεία γενικά. Ήδη έχουμε συμφωνήσει και θα μπορούσαμε όλα τα Κόμματα της Βουλής να ζητήσουμε να ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση γι’ αυτό το μεγάλο ζήτημα.

Αυτό, όμως, δεν μας απαλλάσσει από την ευθύνη να τοποθετηθούμε καθαρά στη συγκεκριμένη ρύθμιση σήμερα. Καμία σχέση δεν έχει το ένα με το άλλο. Η δική μας οπτική -πέραν αυτών που έχουν ήδη πει για την τροπολογία  ο κ. Τριαντάφυλλος και ο κ. Ρήγας, αλλά και ο κύριος Υπουργός, αρκετά από τα οποία ασπαζόμαστε- θα ήθελα να κάνω καθαρό ότι έχει ως εξής: Εμείς στηρίζουμε τη ρύθμιση για έναν επιπλέον λόγο, κύριε Υπουργέ: Στη ρύθμιση αποτυπώνεται μία συγκεκριμένη αντίληψη που έχουμε για τις υψηλές προτεραιότητες της ελληνικής πολιτείας και πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε, της Κυβέρνησης. Το είπα και χθες από αυτό εδώ το Βήμα. Η πραγματική οικονομία και η ανεργία είναι τα δύο μέτωπα στα οποία κρίνεται η Κυβέρνηση από τη Δευτέρα το πρωί, μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η ρευστότητα στους μικρομεσαίους και οι ρυθμίσεις των υποχρεώσεων των μικρομεσαίων και άλλων επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς την εφορία –το είπα και εχθές- είναι αφετηρία αλλαγής κλίματος στην Ελλάδα.

Στέκομαι ιδιαίτερα στο γεγονός ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση καταβάλλονται κανονικά οι ασφαλιστικές εισφορές και ένα απειροελάχιστο κομμάτι από τα οφειλόμενα που θα ρυθμιστούν αργότερα, μετά περίπου από τρία χρόνια, στις 30-6-2017. Είναι μία λογική με την οποία θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε συνολικά τα θέματα της πραγματικής οικονομίας.

Θα ήθελα να πω στον αγαπητό συνάδελφο, τον κ. Λαφαζάνη, που έβαλε τη διάσταση του ΙΚΑ -που προφανώς μας αγγίζει όλους όσοι κρατάμε ακόμα τα μυαλά μας στο κεφάλι- ότι το 2012 επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουτρουμάνης –είχα συμβάλει και εγώ στη ρύθμιση και τη γνωρίζω άριστα- είχε κάνει μία ρύθμιση που όριζε ότι οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να πληρώνουν τα τρέχοντα –τις ασφαλιστικές εισφορές- και όσα και εάν οφείλουν από το παρελθόν δεν τα ρυθμίζουμε σε δέκα, είκοσι ή εκατό δόσεις, αλλά εισπράττουμε από τις οφειλές έως 20% επί των τρεχόντων που καταβάλλονται κανονικά. Ήταν μία απολύτως ρεαλιστική ρύθμιση.

 Ξέρετε τι αποτέλεσμα είχε στο ΙΚΑ, για το οποίο προφανώς -δεν λέω κόπτεσθε- αγωνιούμε όλοι μαζί -και έτσι πρέπει- και νοιαζόμαστε; Απέφερε 1,2 δισεκατομμύρια πάνω από τον προϋπολογισμό στα ταμεία του ΙΚΑ. Σε μία χρονιά 1,2 δισεκατομμύρια! Τέτοιες προσεγγίσεις πρέπει να κάνουμε και όχι να κάνουμε το διάλογο που προηγήθηκε με τη δική σας παρέμβαση από Βήματος, αγαπητέ συνάδελφε.

Χθες σας είπα πολύ καθαρά ότι δεν μπορώ να δω πού το πάτε πολιτικά από την Κυριακή το βράδυ και μετά γιατί στερείστε συμμάχων. Ο ονοματισμένος σύμμαχος σας παραπατάει. Δεν βγαίνουν πλειοψηφίες. Δεν μπορείτε να έχετε κυβερνητική πρόταση. Το είπα και εχθές.

Αναρωτιόμουνα μήπως έχετε σκοπό να κάνετε κοινωνικές συμμαχίες. Με αυτά που λέτε όμως, όταν μιλάμε για εργαζομένους ή και για πραγματική οικονομία, ούτε αυτό επιδιώκετε.

Τι ακριβώς επιδιώκετε; Τη βασική ρητορική με την οποία μιλούσατε επί τέσσερα χρόνια και επαναλήφθηκε από του Βήματος από τον Κοινοβουλευτικό σας Εκπρόσωπο νωρίτερα περί του ασφαλιστικού και όλα αυτά; Έλεος! Στοπ!  Όχι άλλος τέτοιου είδους διάλογος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο αναφερθήκατε δύο φορές, αγαπητέ συνάδελφε!

Ξέρετε πολύ καλά ότι στο τελευταίο μεγάλο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε προ δύο μηνών, που εσείς ονομάσατε μνημόνιο, αυτό με το γάλα –έτσι έγινε πιο γνωστό στους συμπολίτες μας- υπήρχε η πίεση από την τρόικα για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένα πολύ καθαρά «όχι», όχι διότι φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Είπαμε πολύ καθαρά ότι είναι τόσο απορυθμισμένες οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα που κυριολεκτικά δεν πάει άλλο. Ξέρουμε πολύ καλά τι έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Ξέρουμε καλά πως πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά αποκατάσταση και του θεσμικού περιβλήματος στις εργασιακές σχέσεις και άρση όλων των κοινωνικών αδικιών που έχουν υπάρξει με καταναγκαστικό, θα έλεγα, τρόπο τα προηγούμενα χρόνια.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η άρση του καμποτάζ έγινε με έναν ακραίο τρόπο και δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για ελληνικά μέλη στα πληρώματα, ούτε η απειροελάχιστη που υπάρχει σε άλλες χώρες. Πρέπει να το αποκαταστήσουμε.

Όμως κι εσείς πρέπει να αξιολογήσετε ότι αυτό που κάναμε με τα επιδόματα του ΟΑΕΔ ήταν απολύτως δίκαιο. Σας είπαμε πάρα πολλές φορές από το Βήμα της Βουλής ότι μέχρι την αλλαγή που κάναμε το 2012 στα επιδόματα του ΟΑΕΔ, ένας εργαζόμενος που δούλευε εκ περιτροπής δύο-τρεις-τέσσερις μήνες τον χρόνο, έπαιρνε διαχρονικά διπλάσια και τριπλάσια λεφτά από τον εργαζόμενο που δούλευε δέκα, δεκαπέντε και είκοσι χρόνια και απολυόταν. Έπαιρνε αθροιστικά πολλαπλάσια λεφτά.

Τι θέλω να πω με αυτό; Ό,τι έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια μην το καταδικάζετε έτσι συλλήβδην γιατί έτσι μπορεί να βολεύει πολιτικά. Δεν οδηγεί πουθενά.

Με αυτές τις λογικές πριν από δεκατέσσερα χρόνια μία ολόκληρη κοινωνία είπε «όχι» σε μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είχε όνομα «ασφαλιστικό Γιαννίτση» και όχι βέβαια μόνο εξαιτίας εκείνου του «όχι», αλλά εξαιτίας και του εκτροχιασμού των δαπανών στον χώρο της υγείας, το ασφαλιστικό μας σύστημα συνολικά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 αθροίζει έλλειμα περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιτέλους, ας αξιολογήσουμε τι έχει γίνει στη χώρα, αν πραγματικά σεβόμαστε τις θυσίες των πολιτών. Εμείς από τη μεριά μας τουλάχιστον αυτό κάνουμε. Και θέλω πριν ολοκληρώσω -δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο- να κάνω μία σημείωση. Δεν θα κάνω αναφορές, γιατί όλοι έχουμε την κοινή νοημοσύνη για να καταλάβουμε τι λέω.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ας αξιολογήσουμε αποτελέσματα και εμφανίσεις διαφόρων φαινομένων ανά την Ελλάδα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, κάποια μη συνήθη φαινόμενα που έχουν επικρατήσει σε κοινωνίες, για να καταλάβουμε ότι η ισοπεδωτική ρητορική την οποία πολλές φορές έχουν υιοθετήσει κόμματα της Αντιπολίτευσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τελώντας σε ένα μέρος εν δικαίω αλλά από ένα μέρος και μετά εν αδίκω, έχει καλλιεργήσει συγκεκριμένες νοοτροπίες, που οδηγούν σε αποτελέσματα έξω-πολιτικά και μετα-πολιτικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Δεν πάνε τα πράγματα στις κοινωνίες με τη λογική της εξαναγκασμένης κυκλοφορίας που λέμε στη φυσικοχημεία. Οι κοινωνίες έχουν δικές τους διαδρομές και δικές τους διαφυγές όταν συμπιέζονται απόλυτα από κάποιες λογικές και δυσβάστακτες πολιτικές σαν αυτές που εφαρμόστηκαν με δική μας ευθύνη, αλλά και με μία ρητορική η οποία έλεγε συλλήβδην «όλα ήταν άδικα, εμείς με ένα μαγικό ραβδί θα τα αποκαταστήσουμε όλα».

 Κοιτάξτε δηλαδή τι φαινόμενα δημιουργούνται. Εγώ δεν λέω ότι ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνεται όλη η κατάσταση. Δεν θέλω να είμαι άδικος με κανέναν. Αρκετά υπήρξαμε άδικοι με τους πολίτες διαχρονικά ως πολιτικό σύστημα. Ας μην είμαστε άδικοι και μεταξύ μας. Τουλάχιστον να έχουμε το θάρρος να αξιολογούμε τι έχει συμβεί στη χώρα.

Εγώ ξαναλέω: Δείτε τα αποτελέσματα της Κυριακής και θα δείτε ότι τα πράγματα δεν πάνε κατά πως τα επιθυμείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Άλλα πράγματα πρέπει να κάνουμε. Να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες σε άλλο επίπεδο διαλόγου, άλλο επίπεδο ρητορικής, με έναν μόνο σκοπό και στόχο, αυτό που λέμε επίμονα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό ότι μία είναι η προτεραιότητα της χώρας, να ενώσουμε τη χώρα και τους πολίτες. Δεν υπάρχει δεύτερη προτεραιότητα.

Ευχαριστώ.