ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις». 2η συνεδρίαση

 Κύριε πρόεδρε ήθελα να πω πέντε λόγια για το νομοσχέδιο αλλά από το πρωί -όχι στη Βουλή- παρακολουθώντας τα μέσα ενημέρωσης, αναρωτιέμαι αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν το σοφό αρχαίο ρητό «Κρείττον το σιγάν του λαλείν». Όταν τα γεγονότα και τα πράγματα έχουν άλλη φορά, καλύτερα να σιωπούμε. Αυτό λένε οι πάνσοφοι αρχαίοι πρόγονοί μας. 

Ακούστε τι λένε. Δεν έπρεπε –λέει- να βγούμε στις αγορές, αφού δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό. Ώστε, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό; Μέχρι προχθές δεν μας πιστεύατε.
Αφού δεν έχουμε, λοιπόν, να βγείτε να το πείτε, γιατί προχθές λέγατε άλλα.
Δεύτερον, λέτε ότι βιαζόμαστε και έχετε ως επιχείρημα το ακριβό επιτόκιο. Αν κάποιος βιάζεται σε αυτή την Αίθουσα, συνάδελφε κύριε Λαφαζάνη, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που βιάζεται να έλθει η Κυριακή του Θωμά, που είναι στις 27 Απριλίου. Είστε οι «άπιστοι Θωμάδες» της χώρας.
Μιλούσαμε για προϋπολογισμό που δεν θα έχει αλλαγή και λέγατε ότι δεν πιστεύετε. Λέγαμε για πλεόνασμα και λέγατε ότι δεν πιστεύετε. Λέγαμε τι ακριβώς ισχύει για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό και δεν πιστεύατε. Λέγαμε για τη βιωσιμότητα του χρέους -ο κ. Βενιζέλος ιδιαίτερα- και εσείς λέγατε άλλα. Είδατε όμως τι λέει ο κ. Ρέγκλιγκ που είναι αρμόδιος. Λέγαμε για την έξοδο στις αγορές και δεν το πιστεύατε. Ήλθε και αυτή η ώρα.
Μην αρνείσθε, λοιπόν, την πραγματικότητα. Δείτε καλύτερα πώς θα τοποθετηθείτε σε μια νέα πραγματικότητα. Διότι η έξοδος στις αγορές είναι μια πραγματικότητα και δημοσιονομικά και από την οπτική της εθνικής κυριαρχίας και από την οπτική του εσωτερικού πολιτικού μετώπου, για να το πω έτσι απλά.
Μιλάτε για το ύψος του επιτοκίου -είπα ότι θα σας δώσω μια απάντηση- και υπαινίσσεστε ότι είναι δώρο. Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω ότι οι δύο χώρες που πριν από εμάς μπήκαν σε μνημόνιο και είχαν βγει για λίγο από τις αγορές -η Ιρλανδία και η Πορτογαλία- ξεκίνησαν με υψηλά επιτόκια που γρήγορα αποκλιμακώθηκαν. Υπάρχει, λοιπόν, προηγούμενη εμπειρία. Μην βιάζεσθε να σχολιάσετε από τώρα το επιτόκιο που θα το δούμε αύριο, μεθαύριο, όποτε γίνει η απόπειρα της εξόδου στις αγορές. Οι δύο προαναφερθείσες χώρες ξεκίνησαν από ένα επιτόκιο μεταξύ 5,5% και 6,5%, το οποίο πολύ γρήγορα αποκλιμακώθηκε. Κάπως έτσι θα γίνει και με εμάς. Μην μιλάτε, λοιπόν, περί δώρου. Δώρα οι δανειστές;
Οι δανειστές -και μετράω τα λόγια μου- προκάλεσαν -δεν λέω επέβαλαν- μέχρι αλλαγή Πρωθυπουργού με τη στάση τους το Νοέμβρη του 2011. Το ξεχνάμε; Δεν λέω ότι μας την επέβαλαν. Προς Θεού! Προκλήθηκε, όμως, από τη στάση τους. Αν θέλετε, η στάση τους δεν ήταν άμοιρη αυτής της εξέλιξης. Δεν κάνουν δώρα ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε όσοι συναποτελούν την τρόικα για να αποκαταστήσουμε τα πράγματα.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι από τότε που ξεκίνησαν οι αναδιαρθρώσεις χρέους, το 1997, η Ελλάδα έκανε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους με το PSI και γυρίζει σχεδόν στο μισό χρόνο από όσο γυρίζουν οι χώρες που έχουν επιστρέψει. Διότι από τις χώρες που έκαναν αναδιάρθρωση χρέους, αρκετές δεν επέστρεψαν στις αγορές μετά από πολλά χρόνια. Υπάρχει ένας μέσος όρος επανόδου στις αγορές τρεισήμισι χρόνια. Και η Ελλάδα επανέρχεται περίπου στα δύο χρόνια από τότε που έκανε το PSI.
Αυτά πρέπει να αποτιμούμε, αυτά πρέπει να αξιολογούμε, να λέμε αν άξιζε τον κόπο ή όχι στους Έλληνες πολίτες και, βέβαια, να δώσουμε απαντήσεις για το σήμερα και για το αύριο. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε, ούτε, όμως, μπορούμε να εθελοτυφλούμε μεμψιμοιρώντας και να δίνουμε λάθος μηνύματα στον ελληνικό λαό. Θέλει πολλή δουλειά για να βγούμε από την κρίση. Αυτό είναι γνωστό.
Στο κάτω-κάτω να πω κάτι; Αν μία κοινοβουλευτική ομάδα δικαιούται να πανηγυρίζει, αυτή είναι η δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εμείς δεν τάξαμε ούτε άλλες συνταγές, ούτε ισοδύναμα, ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είπαμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Άλλοι μας έλεγαν από την αρχή του προγράμματος ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα και, όμως, βγήκε. Άλλοι έλεγαν ότι δεν οδηγεί πουθενά και, όμως, οδήγησε. Μπορούμε να αξιολογήσουμε ήρεμα, δημοκρατικά και νηφάλια συζητώντας, πού ακριβώς βρίσκεται η χώρα και να χαράξουμε μια νέα πορεία;
Αυτό, όμως, που πρέπει να καταλάβουν όλοι και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, είναι ότι η επάνοδός μας στις αγορές είναι η επάνοδός μας στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Συμφωνούμε με τους όρους που λειτουργεί το διεθνές οικονομικό σύστημα; Όχι. Όμως, δεν διαμορφώνουμε τους όρους μόνοι μας. Δεν διαμορφώνονται οι όροι του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος στην Αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Πρέπει να παλέψεις για να αλλάξεις, αν θες, κάποιους από τους όρους. Δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει πολιτική δύναμη μέσα στη Βουλή που θέλει να λειτουργούμε σαν αυτό που λέγαμε παλιά, απομονωμένη χώρα και «Αλβανία του Εμβέρ Χότζα».Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος που να είναι οπαδός αυτού του δόγματος για τους Έλληνες πολίτες.
Ας καταλάβουν, λοιπόν, κάποιοι τι έχει συμβεί. Δεν πάμε στις ευρωεκλογές με δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», γιατί η έξοδος στις αγορές ετυμολογικά, κυριολεκτικά και ουσιαστικά είναι το τέλος των μνημονίων. Σταδιακά θα γίνει αυτό, αλλά με τα μνημόνια τελειώσαμε!
Από δω και πέρα είμαστε κάθε μέρα ολοένα και περισσότερες ώρες αντιμέτωποι με τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Και εδώ θα κριθεί ο καθένας μας εάν έχει το σθένος να αναγνωρίζει με ειλικρίνεια και επίγνωση τι έχει συμβεί και να πει με τόλμη και ειλικρίνεια, επίσης, τι πρέπει να συμβεί από δω και πέρα.