ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης». 3η συνεδρίαση

 

Είναι μήνες τώρα που από το Βήμα της Βουλής έχουμε πει ότι η τεχνητή πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο κατώφλι του 20% και παρακάτω. Δεν το βλέπουν; Δεν το βλέπουν και οι από δω και οι από εκεί; Ας το δουν. Και σήμερα μπορούν να το δουν, αν δεν το έβλεπαν μήνες.
Είπαμε χθες από το Βήμα της Βουλής ότι για τη Νέα Δημοκρατία το Μεταναστευτικό είναι ό,τι και το Μνημόνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα δεινά του τόπου έχουν να κάνουν με τους μετανάστες και με το Μνημόνιο αντιστοίχως. Από την ώρα που η χώρα πάει να γυρίσει σελίδα με το πλεόνασμα, ας κυριαρχήσει επιτέλους στον δημόσιο χώρο ο πολιτικός λόγος, κύριε Πρόεδρε. Γιατί αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι πολιτικός λόγος. Με αυτό θέλω να ξεκινήσω.
Και βέβαια, πρέπει να σημειώσω ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισαν, που βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Μνημόνιο, για τα τραγικά ελλείμματα του 2009 και πάει λέγοντας. Δεν άρεσε ούτε από εδώ ούτε από εκεί.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ε, δεν συμφωνούμε. Πώς να το κάνουμε;
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζω επί της ουσίας: Εγώ δεν έχω πτυχίο νομικού για να σκίσω, κύριε Πρόεδρε, αλλά δεν μπορώ να υποστώ λοβοτομή. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ήμαστε μάρτυρες όλοι των εικόνων βασανιστηρίων μεταναστών στο Τμήμα της Ομόνοιας. Και ποτέ δεν έφτασαν οι καταγγελίες σε καμιά Δικαιοσύνη. Πάμε να ανατρέψουμε την κοινή λογική; Το κράτος, από την πλευρά του, με τα όργανά του –που προφανώς θέλουν όλοι με ασφάλεια να κάνουν τη δουλειά τους– έχει εξ ορισμού, de facto, το πάνω χέρι. Τι ακριβώς θέλουμε να πούμε; Πάμε να ανατρέψουμε την κοινή λογική; Ο μετανάστης είναι εξ ορισμού αδύνατος.
Και γιατί κάνουμε έναν τέτοιο διάλογο, όταν το μεταναστευτικό, από την κρίση και μετά, έχει αλλάξει κλίμακα ως πρόβλημα στη χώρα, πρώτα απ’ όλα; Έχει σταματήσει η μαζική εισροή. Τουναντίον σε πολλές ομάδες έχουμε μαζική εκροή μεταναστών, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν δυνατότητες εδώ για δουλειά και οτιδήποτε άλλο. Είναι αλλού το μεταναστευτικό.
Κατά συνέπεια, σε ό,τι αφορά το ζήτημα, ειδικότερα τώρα, εμείς έχουμε καταθέσει μια τροπολογία, κύριε Πρόεδρε, που μπορεί να τεθεί, που μιλάει για το Συνήγορο του Λιμενικού και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Άκουσα με προσοχή και τους δύο συναδέλφους. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, αν δικαστικός, εισαγγελικός λειτουργός διαπιστώνει το ψευδές της καταγγελίας του μετανάστη, λειτουργεί ο νόμος κανονικά, με τις συνέπειές του και γι’ αυτόν. Ποιος είπε να είναι εκτός νόμου ένας ήδη παράνομος μετανάστης; Κανένας. Θέλουν να εξειδικευτεί παραπάνω η διάταξη για τις ποινικές συνέπειες μιας ψευδούς καταγγελίας, όμως δικαστικό όργανο πρέπει να το βεβαιώσει αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Έτσι κι αλλιώς.
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το θέμα όλο. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, καμιά νομοτεχνική βελτίωση.
Θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις. Η μία παρατήρηση έχει να κάνει με ένα θέμα που ειλικρινά δεν γνωρίζω, γι’ αυτό θέλω διευκρίνιση. Απ’ ό,τι γνωρίζω, οι Αναπληρωτές Υπουργοί, εν αντιθέσει με τους Υφυπουργούς, έχουν κατ’ ευθείαν από τον Πρωθυπουργό αρμοδιότητες. Η νομοτεχνική βελτίωση αποσύρθηκε από τον έχοντα την αρμοδιότητα για τα μεταναστευτικά ζητήματα Αναπληρωτή Υπουργό. Από ποιον επανέρχεται ακριβώς, για να καταλάβω;
Ο Αναπληρωτής Υπουργός έχει την αρμοδιότητα και μας είπε πριν από λίγο «την αποσύρω». Πώς επανέρχεται; Είναι διαδικαστικό. Δεν το ξέρω. Αν πραγματικά ο Υπουργός, παρ’ όλα αυτά, έχει αυτή την αρμοδιότητα, δεν ισχύει το ερώτημά μου. Ειλικρινά, δεν το γνωρίζω και το ρωτάω.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ο κ. Γρηγοράκος την επανάφερε και την διάβασε, κύριε Κουκουλόπουλε.
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γρηγοράκος προ ολίγου την απέσυρε. Κάνετε λάθος.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Χθες την επανάφερε.
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα το πρωί την απέσυρε.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Α, πάλι την απέσυρε;
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το δεύτερο που θέλω να παρατηρήσω –γι’ αυτό είπα ότι η Νέα Δημοκρατία, συμπεριφέρεται όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με το μνημόνιο- είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν ήρθε ως επείγον, πολύ δε περισσότερο δεν ήρθε ως κατεπείγον στην Βουλή. Είχε τη σειρά του, το χρόνο του στην Επιτροπή, συζητήθηκε με άνεση. Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα για βελτιώσεις στη διάταξη.
Και έρχεται εδώ ζήτημα νομοτεχνικών βελτιώσεων και πάει και έρχεται μια διάταξη, η οποία σε πολλά σημεία κινείται στα όρια του ιδιωνύμου. Αν είναι δυνατόν να συζητάμε σε μια τέτοια βάση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να είμαστε κάποιοι από εμάς απέναντι από τα Σώματα Ασφαλείας; Δεν το καταλαβαίνω αυτό εγώ. Αυτό είναι το ζήτημά μας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Και αυτό!
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για τα Σώματα Ασφαλείας και τα δικαιώματά τους πριν από μια εβδομάδα δώσαμε και εμείς από την πλευρά μας ολόκληρη μάχη στην Επιτροπή και στη Βουλή, για να έχει την καλύτερη δυνατή κατάληξη το νομοσχέδιο.
Εμείς δεν είμαστε προστάτες ούτε των Σωμάτων Ασφαλείας ούτε των μεταναστών. Είμαστε προστάτες της Δημοκρατίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ευχαριστώ.

***

Κύριε Πρόεδρε, πήρα το λόγο για λιγότερο από δύο λεπτά για ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα. Προκειμένου να μην έχουμε ανάλογη εξέλιξη και –εντός εισαγωγικών- «περιπέτειες» με αυτές που είχαμε για το άρθρο 30 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και επειδή ανακοινώθηκε από την Αντιπολίτευση ότι θα υποβάλει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 19…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Την καταθέσαμε.
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: …παρακαλώ υμάς ως Προεδρείο να διευκρινιστεί έως το τέλος της συνεδρίασης και σε κάθε περίπτωση πριν προσέλθουμε στην ονομαστική ψηφοφορία επί ποίου άρθρου 19 ψηφίζουμε.
Υπάρχει το άρθρο 19 όπως ψηφίστηκε από την επιτροπή και ήρθε στην Ολομέλεια. Υπάρχει μία νομοτεχνική βελτίωση…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τι μας λέτε τώρα;
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο λεπτά, Παναγιώτη, άσε με να ολοκληρώσω σε παρακαλώ.
Υπάρχει, λοιπόν, μία νομοτεχνική βελτίωση από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό, η οποία απεσύρθη και ανακοινώνει μη αρμόδιος Υπουργός ότι επανέρχεται λέγοντας ότι πρέπει η απόσυρση να έχει υπογραφή από του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης. Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό. Η απόσυρση νομοτεχνικών βελτιώσεων και τροπολογιών είναι πράξη. Δεν είναι έγγραφο. Υπάρχει κανένα έγγραφο για την απόσυρση; Δήλωση είναι και απόσυρση.
Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, έχει συντελεστεί από τον αρμόδιο Υπουργό, κύριε Πρόεδρε, η απόσυρση και πριν πάμε στην ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 19 πρέπει να ξέρουμε ποιο άρθρο 19 ψηφίζουμε για να μην έχουμε παλινδρομήσεις και παλινωδίες. Είναι καθαρά διαδικαστικό το θέμα.
Εμείς πιστεύουμε ότι το άρθρο 19, που οδεύει προς ψήφιση –εάν δεν γίνει ονομαστική ψηφοφορία- έχει την αυτούσια μορφή με την οποία ήλθε από την Επιτροπή προς την Ολομέλεια χωρίς καμμία νομοτεχνική βελτίωση, γιατί έτσι αποφάσισε και δήλωσε ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός. Αυτή είναι η άποψή μας.
Παρακαλώ το Προεδρείο να το ξεκαθαρίσει, ώστε να ξέρουμε επί ποιου περιεχομένου ψηφίζουμε. Δεν θέλουμε να αντιδικήσουμε.
Κατά τα άλλα δεν θέλω να μπω στην ουσία. Είπε όμως κάτι ο Υπουργός Υγείας. Σε συνέχεια όσων είπε ο κ. Τριαντάφυλλος και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, θέλω να πω ότι το μόνο που καταφέρνουμε με τη νομοτεχνική βελτίωση, αν τελικά περάσει, είναι για μια ακόμη φορά στο κρίσιμο θέμα των δικαιωμάτων να γίνουμε χλεύη του Ευρωκοινοβουλίου και όλων των ευρωπαϊκών θεσμών.
Εμείς δεν είμαστε προστάτες ούτε των μεταναστών ούτε της αστυνομίας. Είμαστε εδώ για να προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Ευχαριστώ.

***

Κύριε Πρόεδρε, τριάντα δευτερόλεπτα θέλω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ορίστε.
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς ό,τι είπε ο κύριος Υπουργός είπα κι εγώ, ότι η κατάθεση θέλει συνυπογραφή του γραμματέως.
Η απόσυρση τροπολογιών και νομοτεχνικών βελτιώσεων από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι πράξη συντελούμενη από το βήμα των κυβερνητικών εδράνων. Δεν είναι έγγραφο. Είχαμε κανένα έγγραφο ποτέ για απόσυρση; Ούτε σε κανέναν νόμο αναφέρεται.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Βέβαια, βέβαια.
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό.
Κατά συνέπεια παρακάλεσα, κύριε Πρόεδρε, να το δείτε με τις υπηρεσίες της Βουλής και με την Κυβέρνηση. Είπα ότι εμείς δεν θέλουμε αντιδικία και από τη μεριά μας βέβαια είναι καθαρό ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση συμπεριλαμβανομένη στο άρθρο 19 το ΠΑΣΟΚ δεν το ψηφίζει.