Α. Ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη».

Β. Νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα – Τροποποίηση διατάξεων π.δ. 318/1992 (Α΄161) και λοιπές ρυθμίσεις».

Κύριε Πρόεδρε, ο αγαπητός συνάδελφος κ. Λαφαζάνης μας ρώτησε τρεις φορές -αν μέτρησα καλά- αν έχουμε διαβάσει την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
Την έχουμε διαβάσει, συνάδελφε.
Όπως, επίσης, έχουμε διαβάσει και τις αποφάσεις 489 και 499 του 2013 και την απόφαση 2/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου η Επιτροπή Αναστολών απέρριψε συγκεκριμένες προσφυγές που αφορούσαν ακριβώς τον πυρήνα του ν. 4172 και το καθεστώς διαθεσιμότητας και αν είναι οιονεί ή de facto απόλυση ή οτιδήποτε άλλο και όλα αυτά που λέγατε νωρίτερα. Έπρεπε να διαβάσουμε και εκείνα για να έχουμε μία πλήρη γνώση. Δεν είναι, λοιπόν, μονοσήμαντα τα πράγματα.
Ούτε βέβαια από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής -εάν κανείς διαβάσει προσεκτικά- προκύπτει από κάπου ευθέως ζήτημα αντιστυνταγματικότητας. Προκύπτουν παρατηρήσεις, μερικές εκ των οποίων, μάλιστα, ήδη έχουν ενσωματωθεί στο σώμα του νομοσχεδίου. Κι αν έχουμε καλή πίστη και μας ενδιαφέρει και η προσαρμογή στις παρατηρήσεις, αλλά και η ανταπόκρισή μας πρώτα απ’ όλα στο αίσθημα δικαίου και την κοινή λογική, πιο εύκολα μπορούμε να πάμε τα πράγματα μπροστά χωρίς διαρκώς να αντιδικούμε και να καυγαδίζουμε.
Θέλω, βέβαια, κύριε Πρόεδρε, να πω κάτι επί του θέματος «συνταγματικότητα ή όχι». Ειλικρινά -πιστέψτε με- δεν διεκδικώ δάφνες νομικής επιστήμης σε αυτό το ζήτημα. Δεν ξέρω αν θα μας διδάξει εδώ ο κ. Λαφαζάνης με την τρόικα. Κάτι άκουσα νωρίτερα, αλλά εν πάση περιπτώσει. Θέλω, όμως, να πω κάτι -επειδή το Σύνταγμα οφείλει ο καθένας, πόσο μάλλον ένας Βουλευτής, να το γνωρίζει άριστα, όχι απλώς καλά- που θεωρώ μείζον: Τούτο το νομοσχέδιο είναι μία κατ’ εξοχήν μνημονιακή υποχρέωση. Πρώτον. Τι σημαίνει μνημονιακή υποχρέωση; Είναι μία συμβατική υποχρέωση της χώρας. Κι εδώ έχουμε ενοχοποιήσει εδώ κάθε λέξη. Καλώς ή κακώς η χώρα συμφώνησε κάποια πράγματα. Είναι υπέρτερο ζήτημα η πορεία της χώρας από οποιοδήποτε άλλο νομοθέτημα; «Ναι» λέει η απλή γνώση του Συντάγματος για όποιον θέλει να το διαβάζει και να το καταλαβαίνει. Είναι υπέρτερο το διακύβευμα από καθένα ξεχωριστά νομοσχέδιο. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, αυτή η υποχρέωση που έχουμε αναλάβει για δέκα ή δεκαπέντε χιλιάδες λιγότερους υπαλλήλους ενέχει στοιχείο αυθαιρεσίας, κύριε Πρόεδρε; «Ναι» είναι η απάντηση. Πώς προσπαθεί να το εφαρμόσει η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο; Αυθαίρετα; «Όχι» είναι η απάντηση. Προσπαθεί με κλειδί την έννοια της αξιολόγησης, να παραμερίσει κάθε στοιχείο αυθαιρεσίας και να δώσει στοιχεία κοινής λογικής και δικαιοσύνης σε αυτό που κάνει. Και σε αυτό καλούμαστε να συμβάλουμε όλοι οι Βουλευτές.
Όποιος μπει στον κόπο να διαβάσει τα Πρακτικά της Επιτροπής στη Βουλή, θα δει πολύ ενδιαφέροντες διαλόγους. Όποιος άκουσε τους Εισηγητές και τους Ειδικούς Αγορητές σήμερα θα άκουσε παρατηρήσεις και από τους αγορητές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση που περιμένουν απαντήσεις. Δεν υπάρχει «αποφασίζουμε και διατάσουμε» ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχει ένας διαρκής διάλογος που έχει εξορθολογίσει πάρα πολλές διατάξεις.
Αυτό είναι το ζητούμενο, κύριε Πρόεδρε, εάν θέλουμε να είμαστε πραγματικά πιστοί στο Σύνταγμα, να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα και ό,τι κάνουμε εδώ όπως είπα -το λέω για δεύτερη φορά- να ικανοποιεί την κοινή λογική και να ανταποκρίνεται στο αίσθημα δικαίου.
Κλείνω με το εξής: Σε τρία ζητήματα εστιάστηκαν οι παρατηρήσεις και του Επιστημονικού Συμβουλίου και η Αξιωματική Αντιπολίτευση που, ως είχε δικαίωμα, έβαλε την ένσταση. Το ένα είναι το ζήτημα του επανελέγχου των συμβάσεων. Όσον αφορά στο ζήτημα του επανελέγχου των συμβάσεων πέραν του ότι διέπονται από το εργατικό δίκαιο οι συγκεκριμένες συμβάσεις -το οποίο γνωρίζει καλύτερα από εμένα ιδιαίτερα ο συνάδελφος που το ανέπτυξε, ο κ. Μητρόπουλος, γιατί έχει ιδιαίτερη επαφή με αυτό το ζήτημα στον επαγγελματικό και επιστημονικό του βίο- υπάρχει ζήτημα κοινής λογικής και δικαίου, κύριοι συνάδελφοι. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει. Κι εδώ πρέπει να κάνουμε σοβαρή συζήτηση για να μην αδικήσουμε ανθρώπους. Αυτό είναι το ζήτημα και όχι μία ξερή, στεγνή, στυγνή συζήτηση περί διατάξεων κλπ..
Άλλο είναι το ζήτημα και το ξέρετε -νομίζω- κι εσείς καλά, όπως κι εγώ το ξέρω καλά γιατί υπηρέτησα χρόνια στο δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, από την ώρα που έχουμε τη ρητή αποσύνδεση με οποιαδήποτε απόλυση με το 15%, χάνεται κάθε στοιχείο αυθαιρεσίας. Μιλάμε για την κατ’ εξοχήν ανάγκη που υπάρχει στο ελληνικό δημόσιο και βάζουμε ζητήματα αντισυνταγματικότητας;
Αν ένα πρόβλημα έχουμε, κύριε Πρόεδρε, όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αξιολόγησης πουθενά σ’ αυτό το έρημο το κράτος. Πουθενά! Πάμε να ξεκινήσουμε και όλο κάποιο εμπόδιο βάζουμε εμείς οι ίδιοι.
Τελειώνω με αυτό που πραγματικά θεωρώ ότι είναι πρωτόγνωρο, πρωτοφανές, με το ζήτημα της κατάργησης φορέων και της επαρκούς αιτιολόγησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο συντακτικός νομοθέτης δίνει την αρμοδιότητα στην Ολομέλεια της Βουλής να εγκρίνει. Αν δεν έχει αρμοδιότητα η εκτελεστική εξουσία και η Βουλή
να καταργεί νομικά πρόσωπα, όπως αντιστοίχως και να ιδρύει, τι άλλο δικαίωμα έχει;
Έχει το απόλυτο δικαίωμα η Βουλή να εγκρίνει ή να απορρίπτει.
Ευχαριστώ.