ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

Newsletters

Γράψτε το email σας και πατήστε το πλήκτρο subscribe για να εγγραφείτε στα newsletters
Τηρείται ο "GDPR", ο νέος κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679).
Please wait

Σελίδα στο Facebook

Twitter

radio spech

 
 

Σύνδεσμοι

parliament logo  pasok logo  facebook logo twitter logo

Εκλογές 2015

ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη». 2η συνεδρίαση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λυπάμαι αλλά θα ξεκινήσω επαναλαμβάνοντας αυτά που είπα και χθες, μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Χθες έδωσα μεγάλο βάρος στην τοποθέτησή μου, αναδεικνύοντας το παρωχημένο των αντιλήψεων περί ασφάλειας και αστυνομίας που χαρακτηρίζει και διακρίνει τις τοποθετήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Σήμερα είμαι υποχρεωμένος να πω μία κουβέντα παραπάνω για τις επίσης παρωχημένες αντιλήψεις που απορρέουν από την επί μακρόν επιμονή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας στα ζητήματα που έχουν σχέση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, την τρομοκρατία και όλα τα υπόλοιπα.
Φτάνει πια! Δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίζεται αυτή η κουβέντα. Έχουμε και άλλα θέματα να συζητήσουμε. Έχουμε ένα μείζον θέμα, το οποίο είναι η ασφάλεια της πολιτείας και των πολιτών της. Και εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούμε να ποινικοποιούμε έτσι πολιτικές δυνάμεις.
Είναι άλλο το θέμα που συζητάμε. Συζητάμε μία μεγάλη τομή, μία μεγάλη μεταρρύθμιση και καλό είναι να διασταυρώσουμε τα ξίφη μας επ’ αυτής, εάν έχουμε διαφορετικές απόψεις. Και εν πάση περιπτώσει, όλη αυτή η πόλωση, τα ποσοστά της οποίας κινούνται μάλιστα σε ένα κατώφλι που ολοένα και χαμηλώνει και μάλλον έχει κατέβει κάτω από το 20%, στερείται νοήματος κυριολεκτικά και δεν αποδίδει κιόλας πολιτικά. Και απευθύνομαι και στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως είναι αυτά που αγγίζουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου σχετικά με την ασφάλεια, που όπως είπα και χθες είναι στον σκληρό πυρήνα των κρατικών υποθέσεων, από όποια οπτική και αν βλέπει κανείς τα θέματα του κράτους, απαιτείται μία συναίνεση τέτοια που δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης.
Με αυτή τη ματιά θέλω να προσθέσω, κύριε Υπουργέ, ένα επιχείρημα ακόμη για να ζητήσω να ξαναδούμε το σύνολο σχεδόν των τροπολογιών που σας έχουμε καταθέσει. Σας ευχαριστώ που τοποθετηθήκατε σε όλες ανεξαιρέτως, όπως σας ζητήσαμε το πρωί και εγώ και ο κ. Τριαντάφυλλος, αλλά δεν μας ικανοποίησαν όλες οι απαντήσεις.
Θέλω σήμερα να ξαναδείτε τις τροπολογίες και τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει από την πλευρά μας για ένα λόγο παραπάνω. Γιατί συγκεντρώνουν τη συναίνεση και άλλων κομμάτων, όπως έγινε καθαρό από τις τοποθετήσεις Βουλευτών όλων των Κομμάτων πέραν της συμπολίτευσης. Είναι ένας επιπρόσθετος λόγος αυτός.
Επαναλαμβάνω δε αυτό που είπα και χθες και σήμερα το πρωί. Δεν είμαστε ιμάντας μεταφοράς συνδικαλιστικών αιτημάτων. Υπάρχει ένα κεντρικό ζήτημα: με την αλλαγή προσανατολισμού της ΕΛΑΣ, με τις μεγάλες της επιτυχίες, κορυφαία εκ των οποίων ήταν η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, και με την αξιοκρατία στην πρόσληψη και την εξέλιξη του προσωπικού, ενισχύθηκε το αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά κυρίως έγινε μία τομή στην Ελλάδα. Υπήρξε κυριολεκτικά μία συμφιλίωση της ελληνικής κοινωνίας με τα Σώματα Ασφαλείας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και το επόμενο διάστημα.
Με αυτή την οπτική και όχι με μία συντεχνιακή, συνδικαλιστική ή οποιαδήποτε άλλη οπτική, καταθέσαμε μία σειρά προτάσεων που έχουν σχέση με πειθαρχικά ζητήματα, με την εξέλιξη του προσωπικού, με τις μεταθέσεις.
Γι’ αυτό και παρακαλούμε μέχρι και την Τρίτη, όταν θα γίνει και τυπικά η ψήφιση του νομοσχεδίου, παρότι δεν προβλέπεται, όπως θα μου πει ο κ. Μαριάς που ακολουθεί και έχει δίκιο, αλλά τουλάχιστον εκεί που υπήρξε συναίνεση, κύριε Υπουργέ –είναι παράκληση, δεν θέλω να πω απαίτηση, είναι πρόταση, όπως θέλετε ακούστε το- να βρούμε μία σειρά βελτιώσεις.
Από εκεί και πέρα, παρακαλούμε πάρα πολύ να προσεχθεί ιδιαίτερα το άρθρο 30. Πρέπει να γίνει δεκτή η βουλευτική τροπολογία που έχει κατατεθεί που το βελτιώνει και συμπληρώνει, διότι κινδυνεύουμε συζητώντας για νομοσχέδιο για ασφάλεια να προκαλέσουμε ανάφλεξη στη Μεγαλόνησο. Δεν υπάρχει λόγος. Και συζητάμε για ασφάλεια και πώς θα τι βελτιώσουμε και λέμε όλοι εδώ πέρα ότι βελτιώνουμε πάρα πολλές πλευρές.
Το επόμενο ζήτημα είναι το ζήτημα του συντονισμού, στο οποίο αναφέρθηκα και εχθές και αναφέρθηκε επί μακρόν ο εισηγητής μας κ. Τριαντάφυλλος. Σας είπα και εχθές ότι η στεγανοποίηση των κλάδων ασφαλείας και τάξης, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια –και όχι μόνο βέβαια- θα οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας των Σωμάτων Ασφαλείας.
Πρέπει να βελτιωθούν οι διατάξεις που έχουν σχέση με τη λειτουργικότητα και το συντονισμό. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα η άποψή μας. Δεν μεταφέρουμε άποψη κάποιων στελεχών ή κάποιων ενώσεων γιατί μας το είπαν. Το είδαμε με επιμέλεια, πραγματικά με αγάπη –μια λέξη που σπανίζει εδώ στο Βήμα της Βουλής- το συγκεκριμένο αντικείμενο και το λέμε γιατί το πιστεύουμε.
Το επόμενο ζήτημα, κύριε Υπουργέ, έχει καθαρά –επιτρέψτε μου να πω- πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα και έρχομαι σε δύο κρίσιμα θέματα, γιατί είμαστε συγκυβέρνηση, είμαστε κυβέρνηση δύο κομμάτων. Θέλουμε μία καθαρή απάντηση για ποιο λόγο δεν γίνεται δεκτή η πρότασή μας για την πλήρη απαλοιφή του όρου «λαθρομετανάστες». Δεν μπορώ να το καταλάβω. Είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων και λέξεων;
Αυτός που λαθραία, αν θέλετε, μπαίνει στη χώρα είναι παράνομος μετανάστης. Το «λαθραία» παραπέμπει αλλού, κύριε Υπουργέ. Ξέρετε πολύ καλά. Εξισώνει και αυτόν που διώκεται για πολιτικούς λόγους από την πατρίδα του και αυτόν που φεύγει γιατί έχει υπάρξει φυσική ή οικονομική καταστροφή ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι, λοιπόν, λάθρα εισερχόμενος, είναι παράνομα εισερχόμενος, πολλάκις και συχνάκις, για να μην πω πάντα, εξ ανάγκης. Αυτό είναι όλο το θέμα. Προφανώς, παράνομος είναι. Δηλαδή, πρέπει να κάνω ετυμολογική ή επιστημονική ανάλυση για να γίνει κατανοητό; Νομίζω ότι προς τα εμπρός πρέπει να πηγαίνουμε και θέλουμε μία καθαρή απάντηση για ποιο λόγο δεν γίνεται αυτό δεκτό.
Και ολοκληρώνω, κύριε Υπουργέ, με ένα ζήτημα για το οποίο θέλουμε μία καθαρή δέσμευση. Ειλικρινά θέλω να μιλήσω πάρα πολύ καθαρά. Εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στα χέρια σας η ολοκληρωμένη πρότασή μας για την υγιεινή και ασφάλεια του Πυροσβεστικού Σώματος που υποστηρίχθηκε από όλες σχεδόν τις πτέρυγες της Βουλής.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, ζήτημα ότι είναι πολυσέλιδη η τροπολογία που έχουμε καταθέσει. Θα το δεχόμουν αν την είχαμε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα, η πολιτική ηγεσία, εσείς προσωπικά, να πείτε «δεν είχαμε το χρόνο να την εξετάσουμε». Θα μπορούσατε μάλιστα να μας πείτε ότι την καταθέτουμε και για λόγους εντυπώσεων. Μα, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Είναι κατατεθειμένη από τον καιρό ακόμη που και η ΔΗΜΑΡ ήταν στην Κυβέρνηση. Τη γνωρίζουν οι πάντες.
Σήμερα μας προτείνετε μία νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία αυτό γίνεται προεδρικό διάταγμα εντός έξι μηνών με δεσμευτικές προθεσμίες κλπ.. Μα, κι εμείς δεν θέλουμε να τύχει άμεσης εφαρμογής. Πείτε ότι θα εφαρμοστεί σε έξι ή οκτώ μήνες. Προσθέστε αυτό ως νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο μας.
Εμείς επιμένουμε, κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό. Θέλω να σας πω κάτι πάρα πολύ απλό. Θέλω να το πω εδώ στο Βήμα της Βουλής. Εγώ δεν θέλω να το πω ούτε σε κανάλια ούτε σε παραπολιτικές στήλες. Είναι ένα ερώτημα απλό: Επειδή είναι πραγματικά δουλεμένη η διάταξή μας, εάν τελικά αυτή η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει γίνει διάταγμα ίδιο και απαράλλακτο στην ουσία –μπορεί να έχει κάποιες μικροαλλαγές δευτερεύουσες σημασίας- εμείς πρέπει να χαιρετήσουμε ή να το καταγγείλουμε; Θέλω να το καταλάβω!
Αν η Κυβέρνηση φοβάται το ένα κόμμα που τη στηρίζει και βάζει τέτοια ζητήματα, μάλλον πρέπει να το καταγγείλουμε. Μιλάω επί της ουσίας με απόλυτη ειλικρίνεια, όπως αισθάνομαι αυτήν τη στιγμή. Γι’ αυτό και θέλω μία πάρα πολύ καθαρή απάντηση.
Από την πλευρά μας, προφανώς και απαιτούμε να γίνει δεκτή η τροπολογία, όπως την είχαμε καταθέσει. Εν πάση περιπτώσει, πείτε μας για ποιο λόγο δεν γίνεται δεκτή και πάμε σε νομοτεχνική βελτίωση. Είναι στα χέρια σας εδώ και ένα χρόνο. Δεν έχει να κάνει ούτε με εντυπώσεις ούτε με οτιδήποτε άλλο. Έχει να κάνει με ουσία!
Αν έχει να κάνει με δαπάνη, θα το καταλάβω. Ας μεταθέσουμε την εφαρμογή της λίγο παρακάτω. Αυτό το καταλαβαίνω, γιατί οι τροπολογίες δεν έχουν έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου και όλα τα υπόλοιπα. Τότε θα πω ότι το καταλαβαίνω. Ας πάει, λοιπόν, η εφαρμογή της από 1.1.2015. Παίρνω την ευθύνη –παρότι δεν το έχουμε συζητήσει μεταξύ μας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα- και λέω να ισχύσει από 1.1.2015, έτσι ώστε στα πλαίσια του νέου προϋπολογισμού να μπορούμε να το δούμε υπεύθυνα το θέμα.
Εμείς δεν την κάναμε ως τροπολογία ανεύθυνα. Όπως ξέρετε, μία βουλευτική τροπολογία δεν μπορεί να περάσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν προβλέπεται. Την έχουμε καταθέσει εμπροθέσμως, υπεύθυνα, όχι εκ του πονηρού, όχι για δημιουργία εντυπώσεων και θέλουμε μία πάρα πολύ καθαρή απάντηση.
Με αυτές τις σκέψεις είναι προφανές φυσικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, ότι εμείς το στηρίζουμε το νομοσχέδιο. Παρακαλώ μέχρι τελευταίας στιγμής, μέχρι και την άλλη Τρίτη θέλουμε να έχουμε απαντήσεις. Ιδιαίτερα, όμως, για τα τρία τελευταία θέματα που σας έθιξα, δηλαδή το άρθρο 30, το ζήτημα του όρου «λαθρομετανάστης» και πάνω απ’ όλα, βέβαια, το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας του Πυροσβεστικού Σώματος και του προσωπικού του θέλουμε μία καθαρή απάντηση σήμερα παρακαλώ.
Ευχαριστώ.