Ενός λεπτού σιγή τήρησε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, ύστερα από πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου.
Ακολουθεί η παρέμβαση του κ. Κουκουλόπουλου:

«Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω μια σημαντική υπενθύμιση και να προτείνω κάτι.
Σήμερα είναι 6 Μαρτίου. Σαν σήμερα πριν είκοσι χρόνια έφυγε από κοντά μας μια μεγάλη Ελληνίδα, η Μελίνα Μερκούρη. Η Μελίνα δεν χρειαζόταν ούτε συστάσεις, ούτε υπάρχει ανάγκη σήμερα, είκοσι χρόνια μετά το φευγιό της, να επιδαψιλεύσουμε τιμές. Θέλω απλά και λιτά να θυμίσω ότι η Μελίνα τίμησε την τέχνη, τίμησε την εμπιστοσύνη των πολιτών, τίμησε την εμπιστοσύνη του Ανδρέα Παπανδρέου, που την εμπιστεύτηκε να είναι μέλος των κυβερνήσεών του και στους δεκαέξι σχηματισμούς και ανασχηματισμούς κυβερνήσεων που έκανε. Ήταν το μοναδικό στέλεχος που άντεξε -όπως και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει- και στους δεκαέξι ανασχηματισμούς. Πάνω από όλα, όμως, τίμησε την Ελλάδα.
Για εμάς, τα στελέχη, τα μέλη, τους ανθρώπους που πίστεψαν και πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ, ήταν η δικιά μας Μελίνα. Ξέρουμε, όμως, καλά ότι η Μελίνα ανήκει σε όλους τους Έλληνες.
Ακόμη και η γέννησή της και το φευγιό της, κύριε Πρόεδρε, ας μου επιτραπεί να πω, ήταν λες και ήταν κάπου γραμμένα από κάποιον. Στις 18 Οκτωβρίου γεννήθηκε η Μελίνα, στις 18 Οκτωβρίου ήταν και η ιστορική ημέρα της αλλαγής στην Ελλάδα το 1981 και στις 6 Μαρτίου έφυγε, όπου είναι και η επέτειος του Κιλελέρ. Μια γυναίκα που είχε την ανατροπή μέσα της και την έκανε πράξη σε όλη της τη ζωή, δεν διάλεξε τυχαία ημέρα για να φύγει.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως η Μελίνα Μερκούρη -και με αυτό ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- κατάφερε -και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούν όλοι οι συνάδελφοι- κάτι σπάνιο, ίσως και μοναδικό. Κατάφερε να γίνει στοιχείο της ταυτότητας του ελληνικού Έθνους, κατάφερε την ταύτισή της με την έννοια της Ελλάδος και του ελληνισμού, κατάφερε να είναι η Μελίνα στα μάτια των ξένων η ίδια η Ελλάδα.
Στη νεότερη ιστορία δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικότητα με τόσο ισχυρή ταύτιση στα μάτια των ξένων σαν αυτή που κατάφερε η Μελίνα Μερκούρη.
Ολοκληρώνω, λέγοντας ότι νομίζω πως δικαιούται τον τίτλο της απόλυτης Ελληνίδας στη νεότερη ιστορία μας.
Για αυτόν το λόγο, παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, με τη συμφωνία όλων των συναδέλφων, να κρατήσουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη αυτής της μεγάλης Ελληνίδας ενός λεπτού σιγή».